Antispam & meer
Omdat de suite geen ouderlijk toezicht heeft, worden op deze pagina alleen de antispamcomponent en de overige onderdelen besproken.Antispam
De antispam integreert niet met mailclients. In plaats daarvan moet je zelf regels instellen om mail via POP3 met [SPAM] in de titel automatisch om te leiden naar een bepaalde map. Ook wordt er geen werkbalk toegevoegd waarmee je bijvoorbeeld bepaalde berichten kunt markeren als spam of niet-spam, iets wat veel spamfilters wel doen. Toch zijn de instellingen van de antispam behoorlijk diep. Het is in het AVG-instellingenvenster mogelijk om adresboeken te importeren, de spamfilter te trainen, zwarte en witte lijsten op te stellen en uitgebreide filters in te stellen.
Deze spamfilter is dus niet een van de gebruiksvriendelijkste. Maar krijgt hij het filteren wel voor elkaar? Om dat te bepalen liet ik de spamfilter 3000 berichten verwerken waarvan ongeveer 300 mailberichten spam zijn. In totaal kwam ongeveer 10 procent van de legitieme mail in de spammap, terwijl minder dan vijf procent spam ook in het postvak IN kwam. Dat zijn goede resultaten.
LinkScanner
De LinkScanner is een van de ‘extra’s’ in de suite. Dit programma is vergelijkbaar met McAfee SiteAdvisor: het controleert of websites wel of niet veilig zijn. LinkScanner is overigens afkomstig van Exploit Prevention Labs waar AVG een tijdje geleden de beschikking over kreeg.
Tijdens het zoeken wordt bekeken of websites wel of niet veilig zijn. Zijn ze niet veilig, dan wordt dat aangegeven met een dik rood kruis. Indien de beoordeling ertussenin zit, wordt de link oranje, en kun je er met een gerust hart surfen, dan wordt de link groen.
Bovendien krijgen Mozilla Firefox en Internet Explorer, de twee browsers die LinkScanner ondersteunt, een werkbalk die absoluut geen nut heeft. Met deze werkbalk kunnen het Active Surf-Shield en het Search-Shield in- en uitgeschakeld worden. Ook kan de AVG-statusinfo worden gekeken en zit er reclame voor Yahoo! bij.
Maar omdat er niet wordt aangegeven of de huidige site veilig is of niet, is dit niet meer dan onzinnige sluikreclame voor Yahoo!. Daar komt nog eens bij dat de werkbalk in het Engels is. Exploits worden overigens in de browser geblokkeerd door het Web Shield.
AVG Identity Protection
Nieuwigheid in versie 8.5 is het afzonderlijke onderdeel AVG Identity Protection. Dit product, dat ook los verkocht wordt, lijkt heel erg veel op Norton AntiBot en doet ook hetzelfde. Aan de hand van het gedrag van applicaties probeert het in realtime programma’s op de sporen die het op je identiteit gemunt hebben.
Op het tabblad Advanced worden alle actieve processen weergegeven, evenals een risicometer die aangeeft hoe gevaarlijk het proces mogelijk is. Het is vervolgens mogelijk een proces te stoppen, toe te staan of in quarantaine te plaatsen. Het programma is overigens alleen nog in het Engels beschikbaar.
Systeemprogramma’s
Nieuw in AVG Internet Security 8.5 is het onderdeel genaamd Systeemprogramma’s. Dit is een verzameling tools die huidige netwerkverbindingen, actieve processen, browserextensies en meer weergeven. Heel erg handig voor de power users.