Antivirus & firewall
Het antivirusonderdeel van AVG ontving de laatste drie VB100%-awards en is door ICSA Labs gecertificeerd voor alleen malwaredetectie. West Coast Labs certificeert AVG echter voor zowel malwaredetectie als voor malwareverwijdering. Bovendien kreeg het door West Coast Labs een pluim voor het uitblinken in het detecteren van Trojaanse paarden.Maar ook AV-Test.org en AV-Comparatives.org, beide Duitse testorganen, hebben deze virusscanner onder de loep genomen met wisselende resultaten. AV-Test gaf de beoordeling Zeer goed voor spywaredetectie, Goed voor virusdetectie en Gemiddeld voor malwareverwijdering. Bij AV-Comparatives is het juist weer een ander verhaal. In de recentste test wist AVG daar een Advanced+-score te halen, terwijl het bij de proactieve detectie (het vinden van onbekende malware) slechts een Standard-score wist te bemachtigen. Hoe dan ook, de virusscanner is zeker niet slecht.
In het niet zo ernstige geval dat je malware van het web downloadt die herkend wordt door AVG, wordt het bestand nog voordat je het kunt starten onschadelijk gemaakt en verschijnt een melding in het midden van het scherm die aangeeft dat er malware is gedownload.
Deze melding is echter zeer onduidelijk. Er wordt namelijk alleen verteld dat er een bedreiging is gedetecteerd, maar duidelijk wordt niet wat er nu met de bedreiging is gedaan. Bestaat deze nog? Staat-ie in quarantaine? Wat is ermee gebeurd AVG? Behoorlijk belangrijke informatie.
De scansnelheid van AVG is in eerste instantie goed. Hij deed namelijk precies vier minuten over de testschijf waar alle virusscanners overheen gaan. Dit is een van de snelste scores, echter scant AVG standaard niet alle soorten bestanden. Wordt die optie wel ingesteld, dan scoort het opeens een stuk slechter en duurt een scan van dezelfde schijf tien minuten.
Het plannen van scans is overigens erg uitgebreid. De planning kan variëren van elk uur, elke dag, elke zoveelste dag van de maand of bij het opstarten van de pc. Verder is het mogelijk scaninstellingen uitgebreid in te stellen, bijvoorbeeld of er gescand moet worden op rootkits, of er een heuristische methode moet worden gebruikt enzovoorts. Natuurlijk kunnen ook de te scannen locaties op worden gegeven.
Firewall
Met de firewall is het wat minder gesteld ben ik bang. Het goede nieuws is dat de firewall in staat is om alle webpoorten van de pc onzichtbaar te maken. Het slechte nieuws is echter dat de firewall heel veel meldingen uitspuugt omdat er geen database van goede en slechte programma’s aanwezig is. Telkens verschijnt er namelijk een melding die vraagt of een bepaald programma met het internet mag verbinden. Er zijn dan drie opties: Toestaan, Toestaan Veilig en Blokkeren. Tevens is het mogelijk om een permanente regel op te slaan, waardoor dezelfde vraag niet steeds herhaald wordt.
De optie Toestaan Veilig kan mogelijk voor verwarring zorgen. Het is namelijk onduidelijk waar deze optie precies voor zorgt. Het blijkt dat hij ervoor zorgt, overigens niet dankzij het helpbestand, dat het programma ook toegang krijgt tot de netwerken gemarkeerd als veilig in AVG.
Hoe dan ook, scoort de firewall beter op het gebied van lektesten? Nee, helaas niet. De firewall zelf haalt in test van Matousec waarbij 62 monsters zijn gebruikt slechts een score van zes procent. AVG laat zelf ook weten dat zijn firewall niet ontwikkeld is voor een stand-aloneomgeving, maar juist als integrated endpoint security solution.