6min Security

Review: Norton 360 2.0

Installatie & malwarebescherming

Allereerst gaan we kijken naar de installatie van Norton 360 2.0. Norton staat erom bekend dat de installatietijd erg lang duurt, evenals de benodigde harde schijfruimte. Ook lijkt het alsof de pc overspoeld wordt met registersleutels en bestanden die de pc erg traag maken. Ik kan je vertellen dat dat, op het laatste na, nog niet veranderd is.

Installatie


Norton 360 2.0 vereist nog steeds meer harde schijfruimte dan gemiddeld, volgens de officiële website vereist het programma 300 MB ruimte. Tevens is het installatieprogramma ongeveer 70 MB groot en de installatie zelf doet ook log aan. Voor de installatie wordt het programma eerst bijgewerkt met de recentste beveiligingsupdates. Daarna wordt een snelle malwarescan uitgevoerd die een tijdje in beslag kan nemen. Er is geen voortgangsindicator, dus je weet ook niet hoelang het nog duurt. Tevens had deze op sommige pc’s helemaal geen effect. Zodra die scan voltooid is begint het eigenlijke installeren.

Review: Norton 360 2.0
De installatie met zijn mooie verkooppraatjes over wat Norton 360 allemaal kan
[/b][/sub]
De installatie duurt ongeveer twintig minuten wat ook bovengemiddeld is. McAfee Total Protection installeert binnen tien minuten op dit testsysteem, waar ook Norton 360 2.0 op getest is. Na de installatie kun je direct aan de slag met het product. Er is geen herstart vereist omdat het add-onpack niet is inbegrepen. Zodra de korte configuratiewizard is voltooid, waar geen input van de gebruiker is vereist, kun je het product gebruiken. Optioneel kun je je nog aanmelden met een Norton Account of er een aanmaken, zodat dat straks niet hoeft met de online back-up. Veel extra’s heeft Norton Account niet te bieden, behalve dan dat het de productsleutels online opslaat.

Interface


De interface is qua opzet nauwelijks veranderd sinds versie 1.0. Hij bestaat nog steeds uit de vier onderdelen pc-beveiliging, identiteitsbescherming, back-up en pc-afstelling. Wanneer je met de muis over een van de onderdelen gaat, klapt er een snelmenu uit waar taken kunnen worden uitgevoerd. Zijn er meer taken benodigd zijn, dan kan het venster Taken gebruikt worden. In dit venster kunnen scans worden uitgevoerd, kan een diagnostisch rapport worden gemaakt, kunnen updates worden gedownload en nog veel meer.

Review: Norton 360 2.0
Het hoofdvenster dat verdeeld is in vier categorieën
[/b][/sub]
Ook is het mogelijk om rapporten van Norton 360 te bekijken, zodat je ziet wat het allemaal gedaan heeft. Dit is erg handig, omdat Norton 360 niets lijkt te doen als je achter de computer zit. In deze statistieken staat hoeveel virussen en spyware er verwijderd is, hoeveel inbraakpogingen er zijn gedetecteerd en hoeveel rommel er is opgeruimd.

Naast het venster Taken is er ook een venster Instellingen. Dit is nieuw in Norton 360 2.0, want in de vorige versie waren deze twee vensters nog met elkaar verweven. Vanuit het venster Instellingen kunnen alle features van het programma ingesteld worden. Aan de rechterkant staan enkele snelle besturingselementen, waarmee belangrijke functies snel uitgeschakeld kunnen worden. Voor verdere configuratie zijn er aparte secties in het venster beschikbaar. Klein detail is overigens dat de knop toepassen ontbreekt. Verder kan er in dit venster ook gekozen worden welke taken er tijdens afwezigheid uitgevoerd moeten worden.

Review: Norton 360 2.0
Het nieuwe taakvenster waar vanuit allerlei taken gestart kunnen worden
[/b][/sub]
Veelgehoorde kritiek op de eerste versie van Norton 360 was dat er niet meer gescand kon worden vanuit het rechtermuisknopmenu. Dat probleem is nu aangepakt en het is weer mogelijk om bepaalde bestanden en mappen zo te scannen en om er een back-up van te maken. Mocht er overigens iets mis zijn met Norton 360, bijvoorbeeld dat er lange tijd niet meer geüpdatet is, of een bepaald onderdeel uit staat. Dan kan dat, net als bij McAfee Total Protection, Windows Live OneCare en de vorige versie van Norton 360, met één klik op de knop Verhelpen worden opgelost.

Windows Vista-gebruikers die Norton 360 installeren zullen merken dat het programma automatisch een gadget in de Windows Vista Sidebar installeert. Dit gebeurt ongewild, maar kan wel uitgeschakeld worden in de instellingen van Norton 360. De gadget had wat meer functionaliteit mogen hebben. Nu geeft hij namelijk alleen de status van Norton 360 aan, terwijl hij bijvoorbeeld ook huidige dreigingen en de internetgevarenmeter van Symantec had kunnen tonen, wat overigens al mogelijk is met een andere, officiële gadget van Symantec.

Review: Norton 360 2.0

Malwarebescherming


Norton 360 kan naast virussen, spyware, trojaanse paarden, wormen en nog vele andere malware ook rootkits, een ingewikkelde vorm van malware, opsporen. In de recentste av-comparatives-test scoorde Norton AntiVirus een advanced+-rating met een overall-detectierate van 97,7 procent. Daarmee was het de op vijf na beste virusscanner van de de zestien die meededen. Ook AV-test deed een onafhankelijk onderzoek. Daar scoorde Norton op de virusdetectie gemiddeld en op de spywaredetectie bovengemiddeld. Daarnaast heeft Norton AntiVirus sinds 2000 alle VBulletins-awards gewonnen, is het gecertificeerd voor zowel verwijdering als detectie door West Coast Labs en ICSA Labs en won het bij West Coast Labs een speciale award voor uitmuntende verwijdering van trojaanse paarden.

In onze korte malwaretest scoorde Norton 360 erg goed. We hadden een testsysteem geïnfecteerd met enkele trojaanse paarden en rogue spywareprogramma’s. Norton 360 ging onmiddellijk aan de slag na de installatie. Heel stilletjes werd de malware automatisch in quarantaine geplaatst en nadat Norton 360 erop aandrong om de pc te herstarten, waren alle infecties compleet verwijderd, zonder de gebruiker te verwarren of lastige vragen te beantwoorden. Het enige wat wordt weergegeven is dat Norton bezig is met het verwerken van dreigingen.

Review: Norton 360 2.0
Gedetecteerde dreigingen worden verwijderd. Merk op dat dit screenshot op Windows XP is genomen.
[/b][/sub]
Met Auto-Protect aan lukt het overigens niet om malware binnen te halen of uit te voeren. Alvorens het downloaden begint, wordt de website waar de malware wordt geserveerd, geblokkeerd. Natuurlijk worden ook alle bestanden die gelanceerd worden automatisch gescand. Dat geldt ook voor mappen. De virusdefinities worden meerdere keren per dag bijgewerkt via LiveUpdate.