Verpakking en uiterlijk
Verpakking
De SSDNow V+100 wordt geleverd in een zwart-groene doos, met op de voorkant een afbeelding van de harde schijf, welke een computer in wordt getrokken. Dit natuurlijk om te onderstrepen dat we te maken hebben met een schijf welke bedoeld is voor reeds bestaande systemen. We zien op de voorkant verder duidelijk terug dat deze SSD een opslagruimte van 128 GB biedt.


Inhoud
Zoals gemeld hebben we hier te maken met een upgrade-bundel. Kingston levert om die reden niet alleen een harde schijf met een kleine handleiding, maar is veel uitgebreider te werk gegaan.
Wanneer we de verpakking openen zien we dan ook een breed scala aan onderdelen die meegeleverd worden. Het meest opvallende is dat er een behuizing wordt meegeleverd, waarin men de vervangen harde schijf kan steken, zodat deze toch nog in gebruik kan blijven. Handig, want de meeste mensen kunnen een SSD met dezelfde opslagruimte van de huidige schijf niet veroorloven door de hoge prijzen. De behuizing is door middel van een slotje makkelijk te openen, waarna de schijf alleen maar in de behuizing geschoven hoeft te worden en de behuizing weer gesloten kan worden. Hier komen verder helemaal geen schroefjes aan te pas. Een efficiënt ontwerp dus. Communicatie tussen de schijf en de computer verloopt via een mini-USB-aansluiting, waarvoor ook een kabel wordt meegeleverd.
Verder levert Kingston nog twee brackets mee om de harde schijf in een 3,5 inch-bay van een desktop PC te plaatsen, een CD met de handleiding en software om partities te klonen, een SATA-kabel en een adapter van molex naar SATA-prik. Als laatste vinden we natuurlijk ook nog een achttal schroefjes terug voor de bevestiging van de harde schijf.


De Kingston SSDNow V+100
Wanneer we de V+100 in de hand nemen, valt op hoe zwaar de schijf eigenlijk wel niet is. Zeer opvallend voor een SSD, want normaliter zijn deze producten toch lichter dan de conventionele equivalent. In dit geval niet. Wanneer we de V+100 wegen zien we een gewicht van 132 gram verschijnen, wat duidelijk zwaar is voor een harde schijf van deze grootte.
Wanneer we de behuizing van de harde schijf openen door middel van een TORX-schroevendraaier, wordt er echter wel het één en ander duidelijk. Kingston acht het nodig om een laag van schok-absorberend materiaal toe te voegen. Deze laag zal tevens hitte van de printplaat naar de behuizing kunnen afvoeren. Of deze toevoeging nou echt nodig is, is ons onduidelijk. Tijdens gebruik wordt de schijf immers helemaal niet warm. Maar desalniettemin, als het leven van de SSD hiermee wordt verlengd, zien we natuurlijk geen enkel probleem. In een mobiel systeem zullen de meesten het verschil van 50 gram ook niet vast kunnen stellen. Wat dat betreft maakt het dan ook weinig uit.
Op de printplaat zien we in tegenstelling tot de meeste SSD’s geen SandForce-controller, maar een exemplaar van Toshiba. Deze controller is al wat ouder, maar biedt wel ondersteuning voor TRIM. Verder is voor deze controller tevens een cache-geheugen aan de schijf toegevoegd, iets wat we met de SandForce-schijven ook niet meer zagen. Het cache-geheugen is afkomstig van JMicron en is 128 MB groot. De geheugenchips zijn net als de controller afkomstig van Toshiba en zijn per stuk 16 GB groot. Er zijn dus 8 chips aanwezig. Al met al kunnen we concluderen dat deze SSD van binnen iets heel anders is dan dat we de laatste tijd voorbij zagen komen. Na nader onderzoek ontdekken we dat deze combinatie aan onderdelen precies dezelfde is als die wordt gebruikt door Apple in de nieuwe MacBook Air-producten.
