3min Devices

Review: Asus Crosshair IV Extreme

LucidLogix-techniek

De Crosshair IV Extreme biedt zoals gemeld ondersteuning voor de LucidLogix-techniek waarmee men allerlei videokaarten met elkaar kan combineren.

Om de functie te testen hebben we gekozen om de Crosshair IV te belasten met een MSI N450GTS Cyclone IGD5 en een MSI R5770 Hawk. Dit zijn mid-end kaarten. We kozen voor dit soort kaarten omdat de techniek het meest bedoeld is om twee goedkopere kaarten met elkaar te combineren.

We leggen de test af in vier verschillende set-ups, namelijk:
  • N450GTS als master, R5770 Hawk als slave
  • R5770 Hawk als master, N450GTS als slave
  • R5770 Hawk
  • N450GTS

Zoals te zien is hebben we gekozen om te wisselen van master en slave. Verder hebben we de tests ook met enkelvoudige kaarten gedraaid om te zien wat nou werkelijk de winst is dankzij de LucidLogix-techniek.

LucidLogix – Unigene Heaven


Bij Unigene Heaven zien we al gelijk iets opvallends. Waar we bij de review van de MSI 870A Fuzion moesten concluderen dat sommige combinaties van videokaarten niet werden ondersteund, lijkt dit bij het Asus-bord een ander verhaal te zijn.


LucidLogix – Resident Evil 5


In Resident Evil 5 zien we net als bij de 870A dat de LucidLogix-techniek niet werkt in deze game, al wordt deze wel ondersteund. De Crosshair IV Extreme doet het ongeveer even goed als het mid-end-bord van MSI.


LucidLogix – Crysis Warhead


Crysis Warhead toont ook een opvallende situatie, de ene combinatie van kaarten lijkt veel beter te werken dan de andere, qua prestaties dan. Net als bij de 870A hadden we veel last van strepen door het scherm.


LucidLogix – S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat


Call of Pripyat lijkt aan dezelfde ondersteuning als Resident Evil 5 onderhevig te zijn. De game wordt weliswaar ondersteund, maar toont geen enkele verbetering wat betreft prestaties.


LucidLogix – Far Cry 2


De Far Cry 2-benchmark is ook één van de tests die toont dat de techniek werkt. Helaas zagen we bij Far Cry 2 grote renderarea’s waarin we duidelijk de verdeling tussen de twee kaarten konden zien. Er leken ook problemen te zijn met de belichting in de game.


LucidLogix dus..


Als we de afgenomen tests als benchmark voor de LucidLogix-techniek nemen, kunnen we opnieuw concluderen dat de techniek een zekere prestatiewinst oplevert, al geeft een groot deel van de games waarin deze extra prestaties gerealiseerd wordt wel problemen.

De techniek is prachtig, het is geweldig dat je meerdere kaarten kan combineren ongeacht het merk of type, maar vooralsnog lijkt LucidLogix nog instabiel en heeft het werk nodig. Voor deze functie zou je het bord dus beter niet kunnen kopen, noch een ander bord met de LucidLogix-chip. De techniek is simpelweg niet klaar.