4min Devices

Review: Asus Crosshair IV Extreme

I/O-panel en Layout

Deze pagina is bedoeld om een uitgebreid beeld te krijgen van het I/O-panel en de layout van het moederbord, beginnende met het I/O-panel van de Crosshair IV Extreme.

Backpanel


De Crosshair IV Extreme heeft slechts één PS/2-poort, waar veel andere fabrikanten kiezen voor juist helemaal geen ondersteuning of gewoon twee poorten kiezen, kiest Asus dus voor 1 PS/2 poort. Onder de enige PS/2-poort kan men twee USB 2.0-poorten vinden. Hiernaast is een Clear CMOS-knop geplaatst welke groen oplicht wanneer de computer in gebruik is. De rode poorten hiernaast zijn van boven naar beneden twee USB 2.0-poorten en een eSATA-poort, naast deze poorten is een optische SPDIF-poort geplaatst.

Review: Asus Crosshair IV Extreme
Vervolgens zijn er van boven naar beneden nog eens twee USB 2.0-poorten, een Firewire- en nog een eSATA-poort geplaatst. Daarnaast zit een LAN-poort en twee USB 3.0-poorten. Het knopje hiernaast is de ‘ROG Connect switch’ en daarnaast zit een ‘ROG Connect port’. De ronde gekleurde poorten zijn natuurlijk voor de audio-uitvoer voor een 7.1-geluidsset.

De ROG Connect-onderdelen zijn bedoeld om via een USB 3.0 verbinding een ander systeem te koppelen, om zo extern te kunnen overklokken. Naast de mogelijkheid om via een mobiele telefoon over te klokken, kan dit dus ook door middel van een volledig systeem. Asus gebruikte tijdens demonstraties natuurlijk een Asus EEE PC welke het programma RC Tweak It draaide.

Layout


Het moederbord is kenmerkend voor de Republic of Gamers-serie gemaakt op een zwarte printplaat. Componenten op het bord zijn voornamelijk rood en zwart, met een klein beetje wit.

Review: Asus Crosshair IV Extreme

De Crosshair IV Extreme zit stampvol met componenten en chips. Er zijn ontzettend veel extra aansluitingen, knopjes, uitleesmogelijkheden en ga zo maar door. Opvallende onderdelen zijn natuurlijk de rode poorten, onder anderen de SATA 3-poorten, de PCI x16-poorten en de DDR3-sloten.

Verder is er op de southbridge- en op de LucidLogix-chip een koelblok geplaatst dat door middel van een dikke heatpipe is verbonden met een koelblok dat op de northbridge geplaatst is. In het laatste koelblok zit helaas een klein ventilatortje dat vrij lawaaierig blijkt te zijn bij de eerste start. Erg jammer dat dit nodig was.

Het moederbord is verder voorzien van een Power- en reset-knop, naast een knop om de Core-multiplier te unlocken. Deze knoppen zitten gek genoeg in de rechterbovenhoek van het bord. Hier kan men verder ook acht meetpunten vinden om met een multimeter de voltages op te meten.

Review: Asus Crosshair IV Extreme

Een andere interessante feature is de mogelijkheid om PCI x16-poorten uit te schakelen. Mocht er een kaart kapot zijn, dan kan men zonder de kaarten te verwijderen, uitvinden welke de boosdoener is. Handig als je meerdere slots in gebruik hebt natuurlijk.

Op het moederbord zijn voor de overklokkers een viertal LEDs geplaatst, waarmee makkelijk kan worden afgelezen hoe het er voor staat met de voltages op verschillende onderdelen. Een heel stuk makkelijker dan een multimeter natuurlijk.

Review: Asus Crosshair IV Extreme

Assemblage


Helaas moesten we bij de assemblage van het moederbord al gauw één vervelende eigenschap ontdekken. de Socket van de AM3-core is zo gedraaid dat de processorkoeler die we normaal gebruiken, haaks op de DDR3-sloten komt te staan. Dit betekende dat we maar één reepje geheugen konden plaatsen, wat natuurlijk onacceptabel is. We hebben er voor gekozen om een kleinere koeler te gebruiken, wat de overklok-prestaties natuurlijk niet ten goede komt. Het alternatief, met slechts 2 GB werkgeheugen aan de slag gaan zal de prestaties echter ook niet ten goede komen.

Verder konden we weinig problemen met het bord ontdekken.