5min Devices

Review: F1 2010

Gameplay

Starten en menu


Na mijn Logitech G25 uit de kast te hebben gehaald en aangesloten tijdens de installatie wordt het spel opgestart. Het spel begint met een paar vragen die als eerste interview bedoeld zijn. Er wordt gevraagd naar je naam, wat je ambities zijn, hoelang je wilt racen en wat je nickname is. Daarnaast moet je kiezen voor welk team je gaat rijden, en dit zijn in het begin alleen HRT, Virgin en Lotus. Hierna volgt een korte rondleiding in het motorhome door je agent, waar je je helm kunt kiezen, standen bekijken en informatie kunt lezen over teams en verder met je career. Ook kun je naar buiten waar standaard game modi als Time Trial en een single race staan. Ook zijn de opties daar ondergebracht waar je graphics, controls en dergelijke kunt aanpassen.
Op de pc voelt het hele menusysteem niet geweldig aan omdat alles met het toetsenbord moet, want ook de dpad van mijn stuur werkt daar niet. Blijkbaar werkt qua controller alleen de XBOX360-controller in het menu. Het is vooral jammer dat gewoon de muis niet werkt op de pc-versie.

Racen


In het begin zal het nog spelen zijn met de settings in het controlsmenu, maar na een tijdje zul je zowel met controller als stuur een goede setting vinden. De auto’s rijden vrij eenvoudig, maar als er regen bijkomt of een opdrogende baan wordt het een beetje tricky. Bovendien als je iets te snel rijdt of probeert te rijden loop je snel tegen een foutje aan en mis je de apex. Om eerlijk te zijn ben ik best onder de indruk van het rijgedrag dat Codemasters heeft neergezet. Het is natuurlijk geen full-sim, maar casual publiek zal zeker worden aangesproken en ook racesimfanaten zullen veelal blij zijn met deze game. Het gevoel van snelheid dat de game overbrengt is heerlijk. Zelden zo’n gevoel van snelheid gehad op slechts een single-screen setup.
In het spel zitten overigens wel vreemde dingetjes. Zo is het net of de traction control aanstaat als je in de grindbak terecht komt. Beetje jammer om blijkbaar dan toch een traction control te hebben die half aan staan. Met rijhulpen aan is de game vrij arcade doordat alles beheerst wordt door de hulpen. Met toetsenbord is het spel ook goed te spelen, alleen mis je dan toch de specifieke precieze input die je wil geven. Natuurlijk helpen de extreme aids dan wel, maar of het echt leuk is met keyboard waag ik te betwijfelen. Met XBOX360-controller rijdt het spel prima. Gas en rem zijn prima te doseren en sturen gebeurt tenminste analoog.

Als tijdens de race een ongeluk gebeurt gaat het spel helaas gewoon door. Alleen gele vlaggen worden gezwaaid. Een Safety Car heeft Codemasters niet in het spel gestopt omdat ze dachten dat het niet leuk zou zijn om meerdere rondjes achter een Safety Car aan te rijden. Verder valt op dat de wagen mechanisch niet stuk wil. Zoals een versnellingsbak die kapot gaat, of remmen. Mijns inziens erg jammer, maar wel van te voren aangekondigd.

Review: F1 2010

Set-up


Net als in het echt moeten de auto’s worden afgesteld. Wat mij vooral opviel aan de standaard set-up was dat hij erg onderstuurd was en vaak te langzaam. Er is zowel een quick-setup als een uitgebreide set-up. De quick set-up is naar mijn mening volledig nutteloos. Je hebt een aantal keuzes die je de auto aan kan doen, voor droog weer, nat weer en beide situaties heb je quick setup opties. Bij droog weer blijkt dat de auto ‘sneller’ is afgesteld en meer overstuur, terwijl bij nat weer de auto langzamer is afgesteld en meer onderstuur heeft. Naar mijn mening erg apart. Als je de voorvleugel minder ‘wing’ geeft dan zou de auto juist meer onderstuur moeten leveren. Natuurlijk in combinatie met minder wing op de achtervleugel zal wel overstuur opleveren, maar op een droog wegdek zou je sowieso veel minder snel last daarvan moeten hebben dan op een nat wegdek.
De uitgebreide set-up is een leuke combinatie van verschillende onderdelen die je met sliders omhoog en omlaag kunt zetten. Genoeg settings die voor leken niks zeggen, terwijl de simmer het fantastisch vindt. Toe-in, toe-out, wagenhoogte etc zijn allemaal afzonderlijk in te stellen. Als laatste is de keuze voor de banden. Gedurende een race moet je zowel de zachte als harde band gebruiken. Verder zijn de intermediates en natweer-banden beschikbaar. Het enige wat mijns inziens ontbreekt is telemetrie, maar aan de andere kant doen de coureurs in de Formule 1 niet zelf de afstellingen en worden ze daarover geïnformeerd door teamleden. De coureur vertelt hoe hij het wil hebben en de crew past het aan en weten wát ze moeten veranderen om iets te bewerkstelligen.

Review: F1 2010