4min Devices

Review: Windows Live Essentials 2010 Beta

Meer desktopapplicaties & opmerkingen

Maar er is meer. Als dit nog niet genoeg is, zijn er nog een aantal handige dingen waarvan ik de handigste als eerste ga bespreken.

Windows Live Sync


Windows Live Sync Wave 4 is de oude Windows Live Sync (iets wat ik nog nooit heb gebruikt) en de oude Windows Live Mesh in een. Eigenlijk is dat niet waar. Microsoft heeft namelijk de oude Windows Live Sync weggegooid en is met Windows Live Mesh verdergegaan.

Hoe dan ook, met Windows Live Sync is het mogelijk om bestanden naar de cloud te back-uppen en om bestanden tussen pc’s te synchroniseren. Voor bestanden naar de cloud krijgt iedere gebruiker 2 GB opslagruimte, voor peer-to-peersynchronisatie de grootte van je harde schijf.

Vreemd genoeg is Windows Live Sync gekoppeld aan Windows Live SkyDrive, dat toch echt een opslagruimte van 25 GB heeft. Natuurlijk is die 25 GB een schijnopslag, omdat je per bestand maar 10 MB kunt uploaden en dus in een mensenleven waarschijnlijk die 25 GB niet kunt volmaken. En ja, Microsoft is dan ongetwijfeld bang dat als we met z’n allen even 25 GB aan bestanden gaan synchroniseren, zijn servers ermee ophouden: vandaar de limiet van 2 GB (dat bij Live Mesh overigens eerst nog 5 GB was, maar dat terzijde).

Review: Windows Live Essentials 2010 Beta
Het hoofdvenster van Windows Live Sync

Maar naast het synchroniseren van mappen – en vreemd genoeg geen aparte bestanden – kunnen ook programma-instellingen van Internet Explorer (lees: Favorieten) en Microsoft Office (alleen e-mailhandtekeningen, sjablonen en stijlen) gesynchroniseerd worden. Het is wel een begin en hopelijk komen er in de toekomst nog meer programma’s en instellingen bij.

Windows Live Sync bevat net als Mesh de Bureaublad op afstand-functionaliteit. Niet heel speciaal en de enige nieuwe functie is om bestanden te kopiëren en plakken tussen de remote en host-pc. Overigens is er ook een Mac-versie van Windows Live Sync en moeten voor de peer-to-peersynchronisatie natuurlijk beide pc’s aanstaan.

Windows Live Writer


In Windows Live Writer is weinig veranderd, anders dan de Ribbon-interface die toegevoegd is en wat integratie met enkele diensten. Hier is echter weinig mis mee, gezien Windows Live Writer al goed deed wat het moest doen: blogs maken. Nu kan dat ook met Bing Maps-integratie en die fotofunctie uit Windows Live Hotmail/Mail. In Windows 7 is het overigens weer mogelijk om te linken naar afbeeldingen, zonder dat daarvoor het bewerken van HTML vereist is.

Review: Windows Live Essentials 2010 Beta
Een blog maken in Windows Live Writer

Windows Live Family Safety


In Windows 7 heeft Microsoft besloten de webfilter uit het ouderlijk toezicht te halen en deze beschikbaar te maken in Windows Live Family Safety. Een vreemde keuze dat heeft geleid tot een nog vreemder programma.

Om het op te zetten moet je nogal wat weten van computers. Het werkt als volgt: aan elke Windows-account die je wilt controleren moet een Windows Live-account gekoppeld worden. Vervolgens moeten die accounts gekoppeld worden aan controle-accounts (de ouders), waaraan eveneens een Windows Live-account moet worden opgegeven.

Het is veel te veel werk voor zoiets simpels als een webfilter opzetten, maar is het eenmaal opgezet en gebruik je veel Microsoft-producten, dan is het handig en kun je webfilters instellen en activiteiten controleren (dat moet wel allemaal via het internet). Het werkt ook met enkele Google-diensten.

Bing Bar & ‘standaardenbeheerder’


Dan is er nog de Bing Bar. Ik vind Bing helemaal niet zo interessant in Nederland, dus de Bing Bar helemaal niet want werkbalken voegen vaak ook weinig toe. De Bing Bar is er zowel voor Mozilla Firefox en Internet Explorer en moet de Windows Live Search-werkbalk vervangen.

Wat kun je ermee? Ja, zoeken met Bing natuurlijk (nóg een extra zoekvak en je blijft zoeken met Bing, ja ik doe het lekker nog een keer) en wat nieuws lezen en het weerbericht checken. Het is een mooie werkbalk, dat moet ik ze nageven, maar meer dan dat wordt het niet en dus lekker uitvinken deze applicatie.

Review: Windows Live Essentials 2010 Beta
De Bing Bar…

Dan is er nog één laatste dingetje dat ik wil bespreken. Het komt gelukkig maar één keer in beeld, maar dat is eigenlijk al te veel. Iets wat Microsoft de Standaardenbeheerder (of iets dergelijks) noemt. Het is een klein venstertje dat rechtsonder in beeld verschijnt en op een vieze manier probeert die baggerzoekmachine Bing, baggerwebsite MSN (echt waar, wat heb ik een hekel aan die website) en andere nutteloze Microsoft-diensten als standaard probeert in te stellen. Heel irritant.