4min Devices

Review: Coolink Corator DS

Specificaties

Voordat je überhaupt begint met het aanschaffen van een koeler is het verstandig om van te voren te checken of de koeler geschikt is voor jouw moederbord. Coolink heeft een lijst met moederborden opgesteld waarin de compatibiliteit wordt gecheckt met het desbetreffende moederbord. De lijst is te vinden op de site van Coolink of je moet hier even klikken.

Goed verpakt


Opvallend gegeven is dat er veel ASRock-moederborden zijn die niet geschikt zijn voor de koeler omdat er een andere backplate bij zit. De juiste backplate is via Coolink te krijgen, simpelweg contact met ze opnemen is genoeg. Verder kunnen er issues ontstaan door de grootte van de koeler omdat hij over RAM-sloten of chipset-koelers heen buigt.

Review: Coolink Corator DS
De inhoud van de doos.

De koeler wordt geleverd in een fraai vormgegeven doos met felle kleuren. In het begin dacht ik dat we te maken hadden met een extreem grote koeler (ik had de specificatie nog niet gezien) dit doordat de doos zo groot was. Toen ik de doos opende zag ik dat er aan de randen een ruimte van zo’n drie centimeter is vrijgelaten om de koeler veilig te vervoeren. In de doos vinden we behalve de koeler tevens een 120mm-ventilator en montagemateriaal (SecuFirm) voor zowel Intel- als AMD-sockets. De ijzeren stangetjes zijn ervoor om de ventilator in het gareel te houden. Helaas is de koeler (standaard) niet geschikt voor meerdere ventilatoren.

Specificaties opgegeven door Coolink:
CPU Support Socket: 1366 / 1156 / AM3 / AM2+ / AM2
Afmetingen (lengte x breedte x hoogte): 121 x 140 x 155 mm
Gewicht: 1040 gram*
Materiaal: Koper (base en heatpipes), aluminium (vinnen)
Grootte van fan: 120 mm
Snelheid Fan: 800 – 1700 RPM
Geluidsproductie fan: 8.5 – 27.1 dBA
Connector: 4-pins
Lucht verplaatsing: 60,4 – 127,6 m³/h
Coolink Corator DS | *Inclusief koeler

Review: Coolink Corator DS
De koelers worden standaard voorzien van zestig maanden garantie wat gelijk staat aan vijf jaar. De koeler heeft een hogere prijs dan gemiddeld namelijk €49,90, hiervoor krijg je alle clips, koelpasta en natuurlijk de ventilator met bijbehorende koeler. De clips zijn weer van het fabrikaat "SecuFirm2" wat al eerder naar voren kwam in de vele Noctua reviews. De bevestigingsclip durf ik zo langzamerhand wel een van de beste van de markt te noemen.

De koelpasta heet ‘Chillaramic’ maar zal in deze review niet toegepast worden om een beter beeld te geven van de koelprestaties.

Features van de koeler



Review: Coolink Corator DS
In tegenstelling tot Noctua levert Coolink een vrij vrolijk gekleurde PWM-ventilator mee met hogere prestaties dan de Noctua fan’s. Dit gaat uiteraard ten goede komen van de koelprestaties maar zal de geluidsproductie iets wat ophogen. Vooral op de lagere snelheden is de ventilator luider dan de Noctua fans maar weet slechts evenveel lucht te verplaatsen. Een losse ventilator kost ongeveer twaalf euro, dat is tien euro goedkoper dan de Noctua variant (NF-P12).

De koeler behoort tot de twee-tower ontwerpen wat in 2005 als eerste te zien was bij Thermaltake met de Sonic Tower. Pas twee jaar later kwamen ze bij Thermalright met de befaamde IFX-14, een extreem goede koeler die nog steeds bij veel mensen populair is. Eind vorig jaar was daar ook de NH-D14, een herintroductie van het dubbele toren ontwerp zoals we dat eerder hebben gezien. Niet alleen was de koeler erg goed het ontwerp ervan werd opnieuw op de kaart gezet. De Coolink Corator DS is een variant op de bovengenoemde koelers. De ventilator creëert een push-pull effect waardoor koeling geoptimaliseerd zou moeten worden.

GDT – Gapless Direct Touch


Review: Coolink Corator DS
Steeds meer koelers beschikken over heatpipes die in direct contact staan met de processor. Deze variant van koelen wordt ook wel ‘direct touch’ genoemd. Doordat de heatpipes in het koper verwerkt worden ontstaan er vaak kanaaltjes (zoals bij de Coolermaster Hyper 212 Plus) die opgevuld moeten worden. Omdat het opvullen veelal met koelpasta zal gaan komt die niet ten goede aan de koelprestaties (koper geleid immers beter). Op de volgende pagina zal de koeler nader worden bekeken en wordt opnieuw dit aspect behandeld echter dan in detail.
Bron:Techzine redactie