Binnenkant + inbouw
Binnenkant
En zoals op onderstaande foto is te zien is het hele interieur ook in het zwart uitgevoerd, op enkele oranje accenten na. De meeste mensen zullen dit waarschijnlijk wel waarderen.
Bij deze behuizing zijn geen al geplaatste stand-offs te zien. Er moet nog gewoon gebruik worden gemaakt van het oude concept.

Er is een ventilator aan de voorkant geplaatst en de tweede aan de achterkant. De kabels van beide ventilatoren zijn erg lang zodat je haast overal op je moederbord kan aansluiten en/of je kan ze dan goed wegwerken. Er is nog wel gebruikgemaakt van een rode SATA-kabel voor de eSATA-poort. Het zou mooier zijn geweest als deze in het zwart of in het oranje uitgevoerd was, aangezien hij dan meer overeenkomt met de rest van de behuizing.


Xigmatek heeft een ruimte bij het moederbord-tray uitgespaard zodat je makkelijk een koeler kan installeren die een backplate heeft. Je hoeft dan niet meer het hele moederbord uit de behuizing te halen. Dit schijnt steeds meer een trend te worden, een positieve ontwikkeling naar mijn weten.
Bovenin de behuizing kon je, zoals eerder genoemd, ook nog twee ventilatoren plaatsen. Je kan deze plek ook gebruiken voor je radiator.

De afdekplaatjes voor de uitbreidingssloten zitten vast met een oranje ‘kliksysteem’. De plaatjes zijn ‘gesloten’ zodat lucht (in het bijzonder een videokaart) niet in of uit de behuizing kan. Het oranje kliksysteem kan je (gelukkig) makkelijk verwijderen zodat de normale schroefgaten vrij komen.

De voeding moet onderin de behuizing geïnstalleerd worden. Je kan hem ook ondersteboven installeren, zodat de fan naar beneden is gericht. De voeding wordt geplaatst op metalen stands. Er is een rubberen rand langs de opening geplaatst, dit gaat eventuele resonantie tegen.

Direct naast de voeding kan je een ventilator plaatsen. Deze kan van onderen koude lucht de behuizing in plaatsen. Deze plek is voorzien van een stoffilter.

Vier 5,25” drive-bays voor bijvoorbeeld je DVD-speler zitten er in de behuizing, eventueel vijf als je niet gebruik gaat maken van een extern 3,5” apparaat zoals een diskettestation. Wederom een tool-less systeem, welke werkt dankzij een schuifmechanisme.

De 3,5” drive-bays zijn gedeeltelijk tool-less. De harde schijven moet je op metalen sledes plaatsen, waarbij wel een schroevendraaier nodig is, maar als hij daar eenmaal op zit kan je hem in de behuizing plaatsen zonder verder gereedschap te gebruiken. Deze 3,5” drive-bays zijn een kwartslag gedraaid zodat de aansluitingen van bijvoorbeeld een harde schijf zich nu aan de kant van het andere zijpaneel bevinden. Een leuke feature is dat in elke 3,5” drive-bay ook een 2,5”-apparaat kan installeren zoals een SSD.

De ruimte tussen het zijpaneel en het moederbord-tray is beperkt, waardoor dikke kabels wegwerken, zoals de ATX-kabel, bemoeilijkt wordt.
Bij de accessoires worden wel haakjes geleverd, die je op het moederbord-tray kan schroeven en je zo de kabels een beetje kan bundelen, echter zijn ze dan nog steeds goed zichtbaar. Aan de andere kant, deze behuizing heeft geen window, dus eigenlijk heb je er maar beperkt last van.
Inbouwen
The usual thing. Het eerste wat me opvalt is dat de zijpanelen er moeilijk af gaan. Na verloop van tijd bleek zelfs dat het paneel steeds meer begon te verbuigen waardoor het paneel er steeds moeilijker op gaat.
Bij het installeren van het moederbord kwam er ook een ongename verassing. De uitsparing voor het makkelijker installeren van een backplate bleek te klein te zijn waardoor je de backplate van de koeler toch niet zo makkelijk kon installeren. Nu kan dit ook komen door het gebruikte moederbord, waarbij het socket vooral erg ‘links’ is geplaatst.
Het tool-less systeem voor de uitbreidingssloten is een drama. Ze geven lang niet de stevigheid die nodig is om een videokaart of andere insteekkaart op z’n plek te houden. Ik ben dan ook snel over gegaan op de oude schroeven.
Het systeem dat bedacht is voor de 5,25”-bays werkt daarentegen wel zonder problemen, alsmede het systeem voor de 3,5”-bays. De metalen drive-bays voelen een stuk degelijker aan dan de plastic varianten die andere fabrikanten soms gebruiken.

Het voorpaneel en bovenpaneel verwijderen ging echter wat moeilijker. Het klemde nogal waardoor er aardig geforceerd moest worden. Dit was bij het bovenpaneel zelfs zo erg dat er tijdens de verwijdering ervan de power-LED uit z’n voegen barstte. Nu was hij wel makkelijk terug te plaatsen en tesamen met een druppel lijm zat hij weer mooi vast, maar misschien kan de afwerking dan wel beter.
De ventilatoren die bij de Midgard zitten zijn wel uiterst stil en de combinatie van oranje transparante bladen en witte LEDs geeft een mooi effect. De fancontroller doet z’n werk ook goed en is makkelijk te installeren. Zeker twee pluspunten.

Voor diegene die geïnteresseerd zijn in deze Xigmatek Midgard Pure Black Edition kunnen hem bestellen bij Caseking, die ook dit reviewexemplaar beschikbaar gesteld heeft.