5min Devices

Review: NZXT Gamma

Binnenkant en inbouw

Nu gaan we naar de binnenkant van de kast kijken en hoe de inbouw van hardware in deze kast is.

Optische drives inbouwen


Allereerst gaan we kijken naar het inbouwen van de optische drives (denk hierbij aan CD/DVD spelers).

Om de frontjes te verwijderen die voor de 5,25-inch bays zitten is toch wel wat gepruts nodig. Het beste kun je de hele voorkant er even afhalen (deze is met klemmen vastgemaakt) en de frontjes er dan even af halen. De frontjes zitten ook met klemmen vast.

Als de optische drive er eenmaal in zit is het maar nog een kwestie van vastschroeven. De schroeven zijn in een doosje bijgeleverd.

Het is wel jammer dan dit niet screwless is bij deze kast.

Harde schijven inbouwen


Nu gaan we kijken naar het inbouwen van de harde schijven. Om de harde schijf in te bouwen pak je twee van de clipjes, die hieronder te zien zijn. Deze stop je in de gaten van je harde schijf en vervolgens schuif je alles in één van de vijf 3,5-inch HDD-bays. Dan heb je de harde schijf ingebouwd en hij zit moervast. Het inbouwen van harde schijven gaat dus enorm makkelijk en is wél screwless.

Review: NZXT Gamma

Review: NZXT Gamma

Het plaatsen van de voeding


Nu gaan we kijken naar het plaatsen van de voeding.

In de meeste kasten is er plaats gereserveerd voor de voeding in de bovenkant van de kast. Dit is bij deze kast anders. Hier zit de voeding aan de onderkant.

De reden hiervoor is de warmte. De voeding blaast warmte uit. Warmte stijgt altijd naar boven. De warmte die nu naar boven stijgt wordt door de 3 fans die boven zitten uit de kast geblazen.

Een tweede reden om de voeding hier te plaatsen is dat veel voedingen hun lucht van onderen aan zuigen. Als de voeding boven in de kast zit, zuigt de voeding dus al redelijk warme lucht aan. De voeding kan hier gewoon "koude" lucht aanzuigen, omdat er onder in de kast gaten zitten.

De plaats van de voeding en de gaten onder de voeding zijn dus een pluspunt voor deze kast!

Review: NZXT Gamma

Het moederbord plaatsen


De NZXT Gamma is geschikt voor ATX-, Mini ATX- en Micro ATX-moederborden. Allereerst moet je de tussenstukjes (die meegeleverd zijn) in de daarvoor bestemde gaatjes schroeven.

Daarna kun je het moederbord boven deze schroefjes zetten en het vast schroeven. De moederbordtray is niet uitneembaar, maar dat zie ik niet als een groot probleem, omdat er genoeg werkruimte in de kast aanwezig is.

Bovendien is er ook een gat in de backplate (eerder in deze review al vermeld). Hierdoor kun je alsnog gedeeltelijk aan de achterkant van het moederbord werken, als dit vast zit!

Review: NZXT Gamma
Om een grafische kaart of een andere PCI(-E)-kaart te plaatsen, moet een van de slots aan de achterkant vrijgemaakt worden.

Review: NZXT Gamma

Ruimte


De ruimte in deze kast is gemiddeld. Je kunt er wel prettig in werken, en alle hardware past er ook in (denk hierbij aan Thermaltake MaxOrb), maar er is niet overbodig veel plaats in de kast.

De breedte is 28 cm (zie foto).

Review: NZXT Gamma

Koeling en airflow


De koeling en airflow in deze kast zijn toch wel een van de beste punten van de kast!

Allereerst hebben de makers van de kast erbij nagedacht de voeding aan de onderkant van de kast te plaatsen. Dit heb ik eerder in de review al uitgelegd.

Verder zijn er zes plaatsen om ventilatoren van verschillende afmetingen te plaatsen. Je kunt er dus zelf voor kiezen kleine luidruchtige fans te plaatsen, of grote stillere.

De plaatsing van de fans is ook goed gekozen. Aan de voorkant is plaats voor één fan die de harde schijven koelt. Aan de kant is plaats voor twee fans die het moederbord en de grafische kaart koelen. Aan de bovenkant en de achterkant van de kast is plaats voor in totaal drie fans die de warme lucht (die naar boven stijgt) er weer uit blazen.

Er zijn ook evenveel mogelijkheden voor fans die de kast in blazen als er mogelijkheden zijn voor fans die de kast uit blazen.

Een klein nadeel vind ik echter dat er maar één fan is meegeleverd.

Stof


Er is bij het maken van deze kast wel nagedacht over het feit dat er stof in de ruimte is, en deze uit de kast gehouden moet worden, maar dit is niet erg goed uitgewerkt.

Er zijn vier plaatsen waar lucht de kast in kan komen (drie via de fans en één via de voeding). Echter maar voor twee van deze ingangen zit een filter (onder de voeding en in het front).

Van deze twee ingangen werkt echter maar één stoffilter goed. De stoffilter die in de voorkant zit heeft namelijk totaal geen nut, omdat er via de zijkanten van het front alsnog heel veel ongefilterde lucht de kast in kan komen.

Aan het uit de kast houden van stof kan NZXT dus nog wel iets doen.

Review: NZXT Gamma

Voor diegene die geïnteresseerd zijn in deze NZXT Gamma kast kunnen hem bestellen bij Caseking die ook dit reviewexemplaar beschikbaar gesteld heeft.