5min Devices

Review: NZXT Gamma

De buitenkant

Algemene indruk


Wat me als eerste opviel toen ik deze kast bekeek, zijn de vele mogelijkheden om ventilatoren aan de brengen. Er is aan zowat iedere kant van de pc een mogelijkheid voor een ventilator. Dit zie ik al als een bonuspunt.

Een tweede ding wat me meteen opvalt is de voorkant. Deze is anders dan bij veel andere kasten. Of dit mooi is of niet, hier valt over te twisten, maar heeft dit ook voordelen? Dit bekijken we later in deze review.

Review: NZXT Gamma

Het materiaal


Het hoofdgedeelte van de kast is, zoals bij de meeste kasten, van aluminium. Echter voelt het materiaal toch iets "onstabieler" dan bij andere kasten. Dit kan echter ook komen doordat het materiaal iets onstabieler is door de vele fan mogelijkheden!

Dit betekend echter niet dat de kwaliteit van het hoofdgedeelte slecht is. Voor deze prijs is die gewoon goed, maar je voelt wel een duidelijk verschil.

Zoals bij de meeste NZXT kasten is de voorkant een plastic front. Mijn ervaring heeft me geleerd dat deze meestal toch van erg goede kwaliteit is. Dit is bij deze kast echter niet zo.

Het afdakje van de front voelt alsof deze erg makkelijk afbreekt, en ook de plastic "staven" naast de 5,25" bays zijn niet erg stabiel. De onderkant van de kast, bij het gaas, voelt ook alsof je deze erg makkelijk indeukt.

De voorkant


Allereerst gaan we naar de voorkant kijken.

Aan de voorkant zien we vier 5,25-inch bays. Er zijn echter geen 3,5-inch bays. Het is dus niet mogelijk floppy drives, of tegenwoordig veel belangrijker, 3,5-inch cardreaders te plaatsen.

Onder de 5,25-inch bays zien we een aantal aansluitingsmogelijkheden. Dit zijn:

  • een audio output;
  • een audio input;
  • twee usb poorten;
  • een E-SATA poort.

Rechts daarnaast zien we een aan-/uit-schakelaar, een reset knop en een LED. Bij de reset knop is er speciaal op gelet dat deze niet te makkelijk in te drukken is.

Review: NZXT Gamma
Daaronder zien we nog een langwerpige streep. Dit is ook een LED.

Hieronder zien we een gaas waar een ventilator en een stoffilter voor de harde schijven achter zit. De ventilator zit in de kast zelf. De stoffilter zit echter in het front zelf (zie foto).

Review: NZXT Gamma
Omdat het front echter een aparte vorm heeft, zit er een vrij grote afstand tussen de stoffilter en ventilator. Deze afstand is niet afgesloten, zoals ook op de foto te zien. Daardoor kan er alsnog stof aangezogen worden, ondanks dat er een luchtfilter in zit! Dit is zeker een groot minpunt, omdat het nut van de stoffilter zo verdwijnt.

Review: NZXT Gamma
Review: NZXT Gamma
Review: NZXT Gamma

De bovenkant


Over de bovenkant van deze kast is niet veel te melden. Je hebt hier, zoals je op de foto ziet, de mogelijkheid om twee 120mm/140mm fans te plaatsen.

Dit is wel een voordeel van deze kast. Je kunt op 1 fanmogelijkheid verschillende maten fans plaatsen, doordat er verschillende schroef mogelijkheiden zijn.

Review: NZXT Gamma

De onderkant


Allereerst gaan we naar de poten kijken. Deze poten zitten goed vast en je kunt er niet aan rammelen. Je kunt er echter wel aan erg makkelijk mee draaien. Toen ik dit wilde vastmaken zag ik dat deze niet met schroeven zijn vastgemaakt, maar met plastic pinnen.

Ik denk echter niet dat dit voor veel mensen een groot probleem gaat vormen, omdat je normaalgesproken niet veel met de poten doet.

Wat me nog opviel was de luchtfilter aan de achterkant. Deze is hier geplaatst omdat in deze kast de voeding onder zit. Zo wordt er dus voor gezorgd dat geen onnodige stof wordt aangezogen. Zeker een pluspunt!

Review: NZXT GammaReview: NZXT Gamma

De zijkanten


Aan de linkerkant van de NZXT Gamma zien we twee fan mogelijkheden voor 90mm/100mm/120mm fan’s. Ook hier is het weer mogelijk om verschillende maten fans te plaatsen. Dit is weer een groot pluspunt, omdat je zo niet gebonden bent aan een maat.

Review: NZXT GammaReview: NZXT Gamma
Als we naar de rechterkant kijken zie we eerst niet veel. Gewoon een plaat.

Review: NZXT Gamma
Nu halen we deze side plate er eens af.

Je ziet aan de linkerkant twee langwerpige openingen. Deze zijn erg handig voor kabelmanagement.

Dan zie je rechtsboven nog een groot gat. Via dit gat kun je snel aan de achterkant van je moederbord. Zo hoef je bij het verwisselen van bijvoorbeeld een fan dus niet je hele moederbord los te schroeven.

Review: NZXT Gamma

De achterkant


Nu gaan we de achterkant bekijken. We gaan ieder punt af, beginnend aan de bovenkant.

Helemaal boven rechts zien we twee mogelijkheden voor slangen van een waterkoeling.

Net daaronder zien we links een opening voor het moederbord. Aan de rechterkant zien we de enige fan die meegeleverd is. Dit is een 120mm fan.

Hieronder zien we de PCI sloten.

Weer daaronder zien we een gat voor de voeding. Zoals ik al eerder in deze review vermeld heb, zit deze in de kast ivm de warmte aan de onderkant van de kast.

Review: NZXT Gamma

Review: NZXT Gamma