Features
MSI’s P55-GD80 is overladen met features. Features om te overklokken, stroom te besparen, en leuke gadgets. Hieronder zie je ze op een rijte:APS
APS staat voor "Active Phase Switching." Dit is een feature die MSI toepast op al haar P55 borden. Het hoofddoel van APS is stroom besparen. MSI schakelt, wanneer de load van de processor het toelaat, de niet gebruikte fasen uit waardoor deze dus stroom besparen.
Zo zie je dus als je rustig aan het desktoppen bent, dat het aantal gebruikte fasen van de CPU wordt teruggeschroeft naar twee stuks. Dat kan dus veel schelen op het algemene energieverbruik. Dat is niet het enige wat APS doet, APS kan namelijk ook, wanneer de geheugenload het toelaat, DDR/PCH fasen gebruiken voor de CPU. Hierdoor wordt het aantal fasen dat de CPU kan gebruiken ineens 10 stuks. MSI claimt dat er met APS ongeveer 8 watt van het stroomverbruik afgesnoept wordt, wat resulteert in een besparing van 66 watt op jaarbasis.
Om aan te tonen hoeveel fasen er gebruikt worden, zit een klein display op het GD80 bord. Hierop wordt numeriek aangetoond hoeveel fasen actief zijn. Op de GD65 en CD53 zitten een reeks van LED’s bovenaan het bord die aantonen hoeveel fasen er worden gebruikt.

Debug LED
Op dit twee-cijferig display worden tijdens het opstarten de "Post Codes" weergegeven. Gaat er iets fout, kun je aan de hand van de code in de handleiding opzoeken wat er mis gaat. Dat is echter niet het enige waar het kleine display goed voor is. Na het opstarten is het namelijk een temperature monitor. Op het display wordt dan de CPU temperatuur nauwkeurig weergegeven, en kun je dus in één oogopslag de CPU temperatuur uitlezen.

Touch Panel
In eerste instantie lijkt het of MSI de knoppen is vergeten te monteren. PCMweb had wel degelijk het idee dat de knoppen vergeten waren te plaatsen, en concludeerde dus ook dat er geen onboard power en reset knoppen op het bord te vinden waren.
Jammer voor PCM, gelukkig voor ons, ze zitten er wel degelijk.
De Touch knoppen werken via een elektromagnetisch principe, en je raakt dus gewoon het PCB aan. De toetsen zitten helemaal rechts onderaan het bord gepositioneerd en dus altijd makkelijk te bereiken.

MSI SuperPipe
Een SuperPipe op een moederbord, wat moet ik me daarbij voorstellen? Dat was mijn eerste gedachte toen ik de doos van het bord bestudeerde.
Al snel kwam ik erachter dat MSI doelde op de 8MM dikke heatpipe die door de heatsinks geleid wordt. Dat hij koelt, dat is met het oog zelfs te zien, de heatpipe is even dik als de pink van een gemiddeld persoon, en weet dus goed de warmte te transporteren. Nouja, transporteren, verspreiden. De hitte kan immers nergens heen, en daarom adviseerd MSI ook altijd een goede airflow. Dit is overigens de meest effectieve koeling voor MOSfets die ik ooit heb waargenomen, zelfs onder volle processorbelasting met een astronomisch voltage (1,55V cpu) werd de heatsink nooit warmer dan lauw, en de temperatuur van de DrMOS chips bleef onder de 50 graden. Heel netjes, en zoals later te lezen in het verhaal, brengt dit ook een grote overklokbaarheid met zich mee én stabiliteit.

OC Genie
OC Genie is misschien wel de meest hotte functie op dit bord.
De OC Genie knop pronkt op elk P55 bord dat MSI produceert.
Wat gebeurt er als je op de OC Genie knop drukt? Simpel:
De geinstalleerde processor wordt bepaald, eveneens als het geheugen.
Daarna wordt de processor overklokt naar een veilig niveau. OC Genie heeft de mogelijkheid om een XMP-profiel te activeren, waarmee dus ook het maximale uit het geheugen gehaald kan worden. OC Genie is dus een "Een druk op de knop overklok-feature." OC Genie stelt verder alles prima in, CPU voltages, geheugen voltages, geheugen timings, alles wordt netjes en veilig ingesteld. Dit is ook tevens de meest effectieve auto-overklok functie die ik ooit heb gezien.
Bij het indrukken van de knop werd de Core i7 870 naar een indrukwekkende 4.0GHz gestuwt, en het geheugen op 2100MHz. Dit is zeer netjes, als je nagaat dat de processor standaard op 2,93GHz draait.
Om even de compatibiliteit te controleren heb ik het ook met een Core i5 750 geprobeert. Het resultaat hier was eveneens indrukwekkend. De Core i5 750 die standaard op 2,66GHz werkt werd zonder moeite opgestuwd naar een klokfrequentie van 3,4GHz. Daarna heb ik de functie geprobeert met een Core i7 860 en ander geheugen. In deze setting werd de i7 860 naar een klokfrequentie van 3.8GHz gelokt. Met maar één druk op de knop! Het leuke aan het verhaal is dat het dus voor minder ervaren computer-gebruikers dus heel makkelijk is om hun computer wat extra pit te geven. Goed om te zien is dat de compatibiliteit van de OC Genie feature ook groot is. Het werkt met alle soorten geheugen-modules en processoren. Let wel, als je geheugen niet over XMP-functionaliteit beschikt, moet de OC Genie chip het doen met het voorgeconfigureerde SPD profiel, waarmee je mindere resultaten behaalt.

Direct OC knoppen
Op het GD80 bord zijn de "Direct OC" knoppen te vinden. Dit zijn knoppen om handmatig in Windows, of tijdens een benchmark, te overklokken. Dit is voor overklokkers een zeer handige feature die eigenlijk niet te missen is. Dit is een feature die ik op de meeste moederborden moet missen, gelukkig deed Asus het via een afstandsbediening. In de praktijk blijkt de "Direct OC"-functie bijzonder stabiel te werken. Je kunt de knop 10 keer indrukken, zonder stabiliteit te verliezen. Één druk op de knop resulteert in een aanpassing in de Base-Clock van 1MHz. Tijdens het benchmarken in 3Dmark06 schroef ik met de knoppen de CPU-Frequentie tijdens de GPU testen wat omhoog, om maximale scores te kunnen behalen.

V-Kit
MSI rust al hun duurdere P55 borden uit met de V-Kit. Daaronder vallen de V-Check punten, en de V-Switch. Met de V-Check punten kun je met gebruik van een multimeter onder andere voltages en amperages uitlezen.
Voor overklokkers kan dit zeker een handige feature zijn, aangezien software nog wel eens andere data wil weergeven.

Met de V-Switch kun je de voltages nog net even een stapje hoger tillen. Het doet je waarschijnlijk denken aan de aloude "dipswitches" en de switches hebben een 1-2 stand en een 2-3 stand. Door met de switches te spelen kun je het voltage verhogen met 0.2V, om nog hogere overklokrecords mogelijk te maken.
