Vormgeving & installatie
Vormgeving
Ik kan niet anders zeggen dan dat Western Digital een strak apparaatje heeft afgeleverd met de WD TV Live. Ten eerste is het een enorm compact apparaatje dat vrijwel niet opvalt naast je televisie of tussen je andere audio- en videoapparatuur. De behuizing is geheel opgetrokken uit kunststof en door zijn omvang en gewicht kan dat misschien een beetje goedkoop aanvoelen, maar verder is het een degelijk kastje. Zoals veel mediaspelers is de WD TV Live in twee kleuren gespoten, de behuizing is in basis lichtgrijs, maar de cover die de onderkant, voorkant en bovenkant bedekt is antraciet-grijs. Al met al best stijlvol.

Aan de voorzijde treffen we niet veel bijzonders aan, aan de linkerkant prijkt het logo van Western Digital en in het midden is een klein venstertje gemaakt met daarin een lampje dat aangeeft of de speler aanstaat en een lampje dat aangeeft of er een USB-apparaat is aangesloten.

De achterkant is wat drukker dan de voorkant, met name omdat daar alle aansluitingen terug te vinden zijn. Vanwege de beperkte ruimte heeft Western Digital een aantal keuzes moeten maken. Zo is er voor de component- en composiet-aansluitingen geen drietal tulp-aansluitingen, maar een 3,5mm-aansluiting aanwezig. Western Digital levert gelukkig wel de juiste kabels daarvoor mee. Verder is er wel een mogelijkheid om een optische audioaansluiting te maken (TOSlink), maar geen mogelijkheid om een optische audioaansluiting met Coax te maken. S-video en SCART ontbreken ook, maar dat vind ik persoonlijk geen gemis. Uiteraard is er wel een HDMI-aansluiting beschikbaar. Als laatste treffen we aan de achterkant nog de aansluiting voor de stroomadapter en een USB-poort.

De twee zijkanten bieden niet veel bijzonders, aan de linker zijkant is nog een extra USB-poort te vinden, Western Digital laat in de handleiding zien dat je daar een USB Wi-Fi-adapter op kunt aansluiten, maar als je dat van plan bent zou ik kiezen voor de achterste USB-aansluiting, omdat het geen gezicht is als er zo’n dikke adapter uit de zijkant van de WD TV Live steekt. De zijkanten zijn verder nog voorzien van luchtroosters die moeten zorgen dat er genoeg lucht door het kastje loopt.

Installatie
De installatie van de WD TV Live is kinderlijk eenvoudig. Eenmaal aangesloten en aangezet kun je eigenlijk direct van start. Tenminste, als je de speler aangesloten hebt via een bedraad netwerk. Als je de WD TV Live draadloos wilt verbinden met je netwerk moet je even bij de instellingen het juiste netwerk en wachtwoord ingeven. Ook bij deze mediaspeler moet me overigens van het hart dat ik een standaard integratie van Wi-Fi 802.11n een gemis vindt. Het zal de speler gerust iets duurder maken, maar een losse Wi-Fi-adapter is ook niet gratis en het is erg lelijk als je zo’n ding in de WD TV live moet steken. Wat mij betreft had Western Digital hier even moeten doorpakken en ook die Wi-Fi-chip moeten inbouwen.
Maar zoals gezegd kun je dus vrij snel van start. Uiteraard is het raadzaam om eerst even het instellingenmenu te verkennen en de speler naar wens te configureren.
