Zakelijke functies
De telefoon richt zich op de zakelijke markt, waar de prijs overigens ook naar is. Voor een bedrag van zeshonderd euro wisselt het toestel van eigenaar, een vrij forse prijs. Toch zitten er een hoop zakelijke functies op, maar bevallen deze functies eigenlijk wel? Werkt het wel zo goed als HTC ons wil laten doen geloven?Straight Talk
Een eerste functie die ik persoonlijk erg handig vind is de mogelijkheid om de speaker heel gemakkelijk te activeren, door HTC Straight Talk genoemd. Dit doe je door het toestel met het scherm naar beneden neer te leggen. Deze methode werkt heel gemakkelijk, maar ook snel. Als je het toestel neergelegd hebt schakelt binnen de seconde de speaker in.
De speakers en microfoons aan de achterkant doen niet onder voor die aan de voorkant, jij bent goed te verstaan voor je gesprekspartner en andersom. Meestal nemen de wat sterkere microfoons ook achtergrondsgeluiden op en krijg je als ontvanger een blikkerig en haperig geluid. Dat valt hier reuze mee, wat weer te danken is de noice canceling-technologie die HTC heeft ingebouwd. Hierdoor wordt het omgevingsgeluid gefilterd en alleen de stem doorgezet.
Dan heb je nog het mute-knopje op de telefoon zitten. Daar zit een klein indicatielampje bij die rood brand als mute ingeschakeld is. Dan hoort degene aan de andere kant van de lijn jou niet meer, maar hoor jij hem nog wel. Dan kan je dus, als je in een conference call zit bijvoorbeeld, snel overleg plegen met een iemand anders.
Exchange
Dan is er nog de Exchange-ondersteuning. Dat die aanwezig zou zijn, is geen grote verassing. Dat komt omdat Microsoft de technologie immers ontworpen heeft en het besturingssysteem ook van Microsoft afkomstig is.
Je Exchange-adres kan heel simpel toegevoegd worden door het e-mailadres op te geven en daarna de serverinstellingen. Je toestel configureert zich daarna zelf en zal automatisch synchroniseren. Een voordeel aan de Exchange-ondersteuning is de ondersteuning voor pushmail. Die ontbreekt bij IMAP- en POP3-adressen.

De Exchangefunctie werkt eigenlijk zoals verwacht, namelijk erg goed. De e-mail komt direct binnen en ook contactpersonen en agenda-afspraken worden automatisch gesynchroniseerd. Ik moet wel de kritische noot maken dat er af en toe onverklaarbare foutmeldingen tevoorschijn sprongen, omdat er bijvoorbeeld een afspraak niet gedownload kon worden. Dit is echter maar heel sporadisch gebeurd. Verder ben ik prima tevreden over de Exchange-functionaliteit.
Conference Call
Een conference call is eigenlijk gewoon een telefoongesprek met meerdere mensen. Maar HTC biedt met de Touch Pro 2 toch een aantal mooie opties aan om je conference call te versimpelen. Zoals gezegd is er de uitstekende speaker, maar daarnaast is er nog een functie in het adresboek beschikbaar.
Als je aangeeft dat je een contactpersoon wil gaan bellen, kun je er, door middel van een schuifknop, een conference call van maken. Deze schuifknop is gewoon op het touchscreen weergegeven en functioneert prima. In plaats van dat er gelijk gebeld wordt als het contact geselecteerd wordt, wordt er nu een vinkje bijgezet. Vervolgens kun je de andere contacten selecteren en dan op de grote groene knop ‘conference’ drukken. Een simpele, maar zeer effectieve functie.
Een dergelijke schuifknop is er overigens ook voor beeldbellen. Daar is overigens verder weinig bijzonders aan, je belt immers gewoon naar die persoon maar er verschijnt ook beeld bij. Je moet er rekening mee houden dat er geen extra camera aan de voorkant is, dus het beeld zal uit de gewone camera komen.

Overig
De HTC Touch Pro 2 biedt nog wat applicaties aan die de moeite zeker waard zijn. Zoals Worldcard Mobile, dat een visitekaartje scant en vervolgens de gegevens er uit haalt. Opvallend is dat de applicatie gemakkelijk de gegevens weet te scheiden van elkaar. Vlekkeloos gaat het niet, omdat hij bijvoorbeeld wel eens het naam en het adres door elkaar haalt, of telefoonnummers niet volledig correct overneemt. Maar al met al is het een welkome toevoeging. Het is immers ook mogelijk om de gegevens na inscannen aan te passen.
Daarnaast zijn er nog mogelijkheden om je Word-, Excel-, PowerPoint- en PDF-bestanden te bekijken. Voor al deze applicaties zijn namelijk mobiele versies meegeleverd. Met deze applicaties kun je trouwens ook Office-bestanden aanpassen, met uitzondering van PowerPoint-bestanden. Ook PDF-bestanden kun je niet aanpassen. Er is ondersteuning voor de nieuwste bestandsformaten uit Office 2007.
Al deze functies maken dit toestel zeer geschikt voor de zakelijke markt. Daarnaast zal het voor veel zakelijke gebruiker handig zijn dat er mobiele Office-applicaties aanwezig zijn, hoewel deze niet alle functionaliteiten bieden van hun desktop-broertjes.