HTC Sense en Android
Uiteraard is een simkaart nodig om met de telefoon te kunnen bellen. Het plaatsen daarvan gaat zeer eenvoudig. Daarna kan het toestel gestart worden. Als het het toestel voor de eerste keer opstart moet je een wizard doorlopen die je laat zien hoe je het onscreen toetsenbord moet gebruiken. Ook kun je alvast koppelingen maken met je Google-account, een mailserver naar keuze en websites als Twitter, Facebook en Flickr. Het hele proces tot opstarten kost ongeveer tien minuten. Daarna kun je met je toestel aan de slag.HTC Sense: eerste indrukken
De eerste indruk van HTC Sense biedt dezelfde indruk als de afbeeldingen die HTC reeds eerder publiceerde. Het toestel installeert standaard dezelfde widgets als op de afbeeldingen. Wat in ieder geval direct opvalt is dat de HTC Sense-interface er op het eerste gezicht beter uitziet dan de standaard Android-interface.
Dit komt omdat de HTC Sense-interface meer informatie op het schermpje weet weer te geven zonder dat het chaotisch overkomt. Het is duidelijk te merken dat HTC Sense een vrij volwassen interface is, ondanks dat dit het eerste toestel is met de HTC Sense-interface.

De HTC Sense interface van HTC is gebaseerd op de TouchFlo-interface die veel Windows Mobile-toestellen van HTC kennen. De home-pagina met de grote klok, die de standaardinterface van Windows Mobile verving, is ook aanwezig op de Hero. Daarnaast zorgde de TouchFlo-interface ervoor dat je je Windows Mobile-toestel voor een groot deel met je vingers kon bedienen. Ook de Sense-interface draait volledig om bediening met de vingers.
HTC Sense: Widgets
De nieuwe interface werkt met behulp van widgets. Dit zijn kleine applicaties die weergegeven worden op je scherm en ervoor zorgen dat belangrijke informatie overzichtelijk weergegeven wordt. De standaardwidgets zijn onder andere een klok met weer, snelkoppelingen naar webpagina’s, een Twitter-feed enzovoorts. Omdat deze widgets vrij groot zijn, is de interface voorzien van zeven verschillende schermen. Deze kunnen aangeroepen worden door naar links of naar rechts te sliden, het balkje onderin slide dan mee en zo weet je dat je op een ander scherm zit.
Er zijn vrij veel widgets beschikbaar, zoals een klok-widget, die weer beschikbaar is in een groot aantal verschillende stijlen, een weer-widget in twee stijlen en diverse andere widgets. De meeste widgets maken verbinding met het internet en geven de informatie dus dynamisch weer.

Er zijn ook een paar bijzonder handige widgets. Sowieso ben ik een groot fan van de klok- en weer-widgets, het moge duidelijk zijn waarom. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook een widget die favoriete contacten weergeeft, zodat je deze snel kunt bellen. De meeste widget halen je werk uit handen en dat is zeer handig.
Een groot voordeel van een dergelijke interface is het feit dat de interface dus volledig naar eigen smaak is aan te passen. Dat zorgt er weer voor dat je gemakkelijk je eigen hoofscherm uniek kunt maken. Voor persoon A is het ene interessant en voor persoon B het andere. Nu kun je gewoon kiezen wat erop de schermen moet staan, waardoor alles dus aan te passen is. Dat is dan ook het grootste voordeel aan de Sense-interface.
HTC Sense: Scene
De HTC Sense-interface werkt dus met diverse schermen, maar in het weekend ben je vaak niet bezig met je werk en ben je wellicht met je gezin van je vrije tijd aan het genieten. Die zakelijke agenda die groot op je hoofdscherm staat vindt je dan ook niet boeiend meer. Daarom heeft HTC Scene’s geïntroduceerd.
Een Scene is feitelijk een profiel, het profiel slaat op welke informatie jij op je hoofscherm had staan en deze worden opgeslagen. Wanneer het weekend dan weer over is, schakel je gewoon over van profiel. Dan hoef je dus niet elke keer opnieuw je schermen opnieuw in te stellen. Voor sommigen zal de functie overbodig zijn, maar ik denk dat de mensen die hem gaan gebruiken er erg blij mee zijn.

Het inladen van een Scene duurt op zich niet zo lang. Het kost natuurlijk wel even tijd, omdat alle schermen (zeven stuks) leeggemaakt moeten worden en gevuld moeten worden met de widgets die jij geselecteerd had.
HTC Sense: Vergelijking met de Android-interface
De HTC Sense-interface is in principe hetzelfde als de Android-interface. De standaardinterface die Android biedt is namelijk ook gebaseerd op widgets. Maar de widgets die HTC introduceert bij de HTC Sense-interface zijn naar mijn mening toch een stuk volwassener en komen gewoon veel beter en mooier over. Daar komt bij dat de standaardcollectie widgets van Android met vijf stuks vrij karig is, terwijl HTC met Sense veel meer widgets en stijlen aanbiedt. Ook zijn er kleine details die Sense beter maken dan de standaardinterface, waaronder de weergave van het weer.
HTC Sense: Snelheid
Dan komen we op een heel belangrijk punt van de telefoon uit. Hoe snel is hij nou eigenlijk? Niemand zit te wachten op een traag toestel en op het internet zijn diverse recensies te lezen die melden dat de snelheid van de HTC Hero af en toe te wensen overlaat.
Ik kan deze traagheis echter niet onderschrijven. De snelheid is over het algemeen gewoon goed, maar omdat de Sense-interface gebruik maakt van animaties, zijn er soms wat haperingen die als vervelend ervaren zouden kunnen worden. Af en toe merk je daarnaast een hapering als het het toestel net weer in gebruik neemt. Maar verder werkt het allemaal zeer vlot. Na het afsluiten van een applicatie kan er een fractie van een seconde even helemaal niets gebeuren, maar hier had ik eigenlijk af en toe alleen maar echt last van na het afsluiten van de browser.
Over het algemeen is de snelheid van het toestel wat mij betreft echter dik in orde.

Android
Over Android kunnen we het kort houden. De Android-versie die meegeleverd wordt is versie 1.5, dezelfde versie als op de HTC Magic dus. Er is niets nieuws toegevoegd, maar dat was ook niet nodig. Meer ervaringen over Android 1.5 zijn terug te vinden in de review over de HTC Magic.
Wat wel opvalt is dat HTC Sense voor sommige dingen een ‘vervanging’ heeft gegeven. Het standbyscherm van HTC Sense heeft duidelijk geen goede ondersteuning voor een unlock-patroon. Met deze functie kun je je toestel ontgrendelen door een patroon te tekenen. Wanneer je deze functie wilt gebruiken op de Hero, zie je de lijnen die je tekent niet. Je ziet de lijn enkel als je een fout gemaakt hebt. Aan deze integratie had HTC wel wat beter mogen werken, maar Android kan je hiervan de schuld niet geven.