Vervolg
In de 2e kolom komen we dan aan bij Bestanden delen- Win/Mac OS
- FTP-service
- NFS
- File Station
De DS409Slim biedt ook uitgebreide mogelijkheden om bestanden te delen. Zo kan het apparaat eenvoudig gebruikt worden in een Mac OS X-omgeving en is er ondersteuning voor AppleTalk. Voor Windows is er de mogelijkheid om de bestandsservice in te schakelen en de NAS deel uit te laten maken van een werkgroep of domein. Waarschijnlijk zal er in de toekomstige updates ook ondersteuning komen voor de homegroup van Windows 7.
Verder mag een FTP-service natuurlijk niet ontbreken en ook hier worden veel functies aangeboden, waaronder het aantal verbindingen per IP, het blokkeren van IP’s, het toestaan van anonieme aanmeldingen, het instellen van shares en het regelen van de beschikbare bandbreedte.
Indien nodig kan ook gebruik gemaakt worden van het Network File System, dat de mogelijkheid biedt om netwerkshares onder UNIX te mounten als een lokale schijf. Verder is het met File Station mogelijk om vanaf elke computer middels een webbrowser bestanden op de NAS te plaatsen, te downloaden of te bewerken.
Aangekomen bij Netwerkservices vinden we:
- Web services
- DDNS
- Terminal
Om alles omtrent je website te regelen moet je Bij Web services zijn. Werk je liever met HTTPS dan is dat hier in te schakelen. Een andere poort dan poort 80? een intranetsite met voor iedere lokale gebruiker een eigen site? Allemaal geen probleem voor de DS409 Slim… Leuk voor de mensen die graag zelf een site hosten, en een uitkomst voor een klein bedrijf. MySQL is hier ook te beheren, mocht je een kleine database willen hosten.
Mocht je voor ieder persoon in je bedrijf een persoonlijke pagina hebben dan heb je DDNS nodig. DDNS staat voor Dynamic Domain Name System. DDNS zorgt ervoor dat je subpagina’s kan laten doorverwijzen naar de NAS.
Telnet en de opvolger SSH kan je ook gebruiken om de DS409 Slim mee aan te sturen. Deze zal je eerst onder de functie Terminal moeten inschakelen. Op deze manier zou je ook via een scheduled task dingen via het netwerk kunnen laten kopiëren.
Applicaties bestaat uit het media gedeelte:
- UPnP
- ITunes Service
- Audio Station
- Photo Station
- Downloadservice
- Surveillance Station
Als je normaal bladert op de NAS zul je bijvoorbeeld geen miniatuurversie van een afbeelding zien in je browser. UPnP biedt instellingen om de ervaring van de media services en het bladeren door multimedia te verbeteren en versnellen. Deze staat standaard niet aan, dus even een bezoekje aan dit menu kan geen kwaad.
Ik neem aan dat iedereen wel een idee heeft bij de ITunes Service. Met deze service kan je de muziek van de verschillende computers met iTunes streamen naar je eigen computer. Verder kan je er een wachtwoord instellen. De ITunes Service zal dus niet alle liedjes lokaal gaan opslaan.
Schakel het Audio Station in om muziek te beluisteren via USB-luidsprekers of om muziek te streamen naar de client PC.
Photo Station[/u] kan je inschakelen om foto’s en videoclips te delen in de "photo" gedeelde map en om je blog te publiceren.
Met de Download Station kan je het downloaden naar de NAS inschakelen. Ook is er een schema in te stellen wanneer er gedownload mag worden (bijvoorbeeld niet tijdens kantoortijden ). Meer hierover op de volgende pagina.
Big Brother is watching you! Met het Surveillance Station uiteraard. Mocht je camera’s op je netwerk hebben, dan kan je hier je data in MPEG4 opslaan.
Back-up wellicht het enige waar een NAS meestal voor wordt aangeschaft.
- Back-up
- Netwerk back-up service
- Configuratie back-up
Met Back-up kan je een lokale of netwerkbackup maken van een map/share, MySQL database of van een Photo Station. Je kan kiezen voor een incrementele backup, waardoor je alleen backupped wat er ondertussen veranderd is.
Toch zou ik gewoon een backup maken via windows en die dan opslaan op de NAS in plaats van andersom. Vanwege rechtenproblematiek in Windows zal je namelijk niet je complete ‘System State’ kunnen backuppen via de NAS. Met de Netwerk back-up service kan je instellen om via een rsync server backups weg te laten schrijven naar deze NAS.
Met zoveel instellingen en mogelijkheid tot wel 2048 gebruikers zou je ook wel graag een backup van de DS409 Slim zelf willen hebben. Dat kan, met de Configuratie Back-up kan je alle instellingen opslaan als een .dss bestand. En het is daarbij raadzaam om die ergens anders (niet op de NAS zelf) te bewaren. Ook voor het restoren hiervan kan je hier doen.
And last but not least, Externe apparaten:
- USB-schijf
- eSATA-schijf
- USB printer
- USBCopy
- UPS
USB-schijf & SATA-schijf bieden dezelfde functionaliteit, namelijk het beheren van externe opslagmedia. Het is mogelijk om deze hier te formateren.
USB printer is voor eenvoudig printerdeling op het netwerk, mijn HP C5300 Photosmart werd direct herkent, ik kon hem alleen niet terugvinden op het netwerk… Dat kan liggen aan mijn printer, ik had helaas geen (oudere) usb printer tot mijn beschikking.
De één-knops-backup functie werkt natuurlijk ook alleen als je die ingesteld hebt. Dat kan je doen bij USBCopy. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een share te selecteren waarmee het apparaat moet synchroniseren als die verbonden is.
Mocht je een UPS hebben en de DS409 Slim daarop willen aansluiten dan kan dat ook. Mocht je een RAID 5 geconfigureerd hebben en de schrijfcache aanhebben om te compenseren voor de mindere schrijfprestaties, dan is stroomuitval wel het laatste wat je wil. De NAS kan dan bij stroomuitval alles uit zijn cache wegschrijven en vanzelf uitgaan.