Features
Installatie in het netwerk
Omdat ik op mijn thuisnetwerk geen DHCP heb draaien moest ik via de CD de installatie starten om de NAS te zoeken in het netwerk. Eenmaal gevonden kon ik hem handmatig een IP adres toewijzen. Ook met DHCP werkt de NAS uiteraard naar behoren.
Eenmaal in het netwerk is de NAS te benaderen met je browser. In het uitgebreide systeem is hier van alles in te stellen.
De NAS is toe te voegen op een Active Directory domein of op een werkgroep. Dit is voor thuisgebruik en het MKB geschikt als lokaal opslagpunt.
De menustructuur

Onder het eerste kopje Informatie vinden we:
- Status
- Logboek
- Over
Bij de Status vinden we alles over het apparaat en wat er op is aangesloten. We vinden hier een overzicht van alle netwerken en harde schijf instellingen en dergelijke. Zo is te zien hoeveel vrije ruimte er is op de harde schijven en wat de SMART status van deze zijn. Verder kunnen we zien welk IP adres de NAS heeft en welke gateway hij gebruikt voor verbinding met het internet.
Bij Logboek kunnen we alles terugvinden wat er op het systeem is gebeurt. Wie er ingelogd heeft, of de backups draaien, welke instellingen gewijzigd zijn. Net zoals de Event Viewer van windows zelf.
Bij Over vinden we het gebruikelijke juridische praatje over rechten.
Onder Systeem vinden we:
- Netwerk
- Taal
- PPPoE-instelling
- Tijd
- Berichtgeving
- Power
- Standaardinstellingen herstellen
- Firmware update
- Pakket Beheer
Bij de Netwerk instellingen kan je alles met betrekking tot je netwerk wijzigen. DHCP is in en uit te schakelen, de naam waar de NAS onder te vinden is in het netwerk kan je hier aanpassen en de gateway in je netwerk kan je hier ook instellen.
Taal, Tijd, Standaardinstellingen herstellen & Firmware update spreken voor zich. Bij Taal kan je natuurlijk de taal wijzigen, bij Tijd de tijd instellen… Met Standaardinstellingen kan je terug naar de fabrieksinstelling en een firmware-update zal de firmware updaten.
Met de PPPoE-instelling kan je de inloggegevens van je provider (als die PPoE ondersteunt) invullen en de NAS direct aan het internet hangen. Geen aanrader denk ik, want de firewall is helaas niet te configureren…
Via Berichtgeving kan je automatisch een bericht via een SMTP server (e-mail) laten sturen naar je e-mail adres mocht er iets fout gaan op de NAS. Erg handig want een logboek ga je natuurlijk ook niet dagelijks bekijken, je wil het natuurlijk meteen weten wanneer er iets fout gaat. Nadeel is natuurlijk wel dat je een SMTP server tot je beschikking moet hebben.
Bij Power kan je de energiebespaarstanden regelen. Hoe lang het duurt voordat de harde schijven stoppen met draaien. Of de NAS zich opnieuw moet opstarten na stroomuitval mocht je vaak stroomuitval hebben (dit werkt trouwens ook als je gewoon de stekker eruit trekt) en zelfs een geplande uitschakeltijd zodat hij alleen tijdens kantoortijden beschikbaar is.
Pakket beheer biedt standaard helaas vrij weinig, hier kan je geleverde pakketten van Synology beheren, helaas waren die niet voor mij beschikbaar en zijn daardoor niet getest.
Onder het eerste kopje Informatie vinden we:
- HDD-beheer
- Volume
- S.M.A.R.T.
Onder HDD-beheer is echt alleen de schrijfcache aan en uit te zetten. Door de schijfcache aan te zetten zou je sneller moeten kunnen wegschrijven omdat hij de bytes eerst opslaat in zijn RAM. Bij Volume kan je volumes (partities) aanmaken, en/of de harde schijven in een raid opstelling zetten. Hierbij is keuze uit RAID 0,1,5,6 & JBOD. RAID 6 is een beetje onzinnig aangezien dat met 4 harde schijven op hetzelfde uitkomt als een RAID 1 en dan zelfs nog zonder het verlies in schrijfsnelheid.
S.M.A.R.T. staat voor Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology en geeft de temperatuur van de individuele harde schijven weer evenals de status van de mechaniek. Vrijwel alle nieuwe harde schijven ondersteunen deze functie. Het is een goede tool om een falende harde schijf mee te herkennen, zodat je harde schijven tijdig kan vervangen.