Functies, alledaags gebruik
Dat de telefoon er leuk uitziet en dat functies goed werken zegt natuurlijk niet alles. Ook belangrijk is bijvoorbeeld de samenwerking tussen applicaties en hoe de gebruikerservaring over het algemeen overkomt. De BlackBerry Storm biedt een hoop functies en die functies werken ook allemaal samen. Daarnaast zijn er nog de zaken die er ook sterk toedoen, bijvoorbeeld het bel- en sms-gemak, want dit doet menig gebruiker immers nog het meest.GPS
De GPS-navigatie in de BlackBerry Storm werkt gewoon goed. Net als bij andere telefoons slurpt deze verbindingsmogelijkheid wel batterij, maar dat hoort er nu eenmaal bij. De GPS-navigatie doet er bij een cold-fix wel enigszins lang over om een fatsoenlijke lock te krijgen op de locatie. Om daarna te locatie bij te houden en te tracken gaat gewoon goed en snel. Het lijkt erop dat de GPS af en toe een beetje moeite heeft om bij te houden hoeveel meter je nu nog precies moet, maar de afwijking scheelt steeds maar enkele tientallen meters. Wat dus reuze meevalt.
Bellen
Het bellen met de BlackBerry Storm werkt ook goed. De contactenlijst bijhouden werkt in het begin wel erg omslachtig en deze ziet er ook nogal saai uit. Het is een lijst en die geeft alle informatie over een bepaald contact, wat allemaal onder elkaar staat. Er gebeurd weinig innovatiefs mee, wat wel jammer is. Het toevoegen van contacten werkt af en toe ook raar. Gelukkig kunnen ze via Outlook gesynchroniseerd worden, want de toevoeg-opties in de BlackBerry laten af en toe te wensen over. Zo is het bijvoorbeeld lastig om met je vingers het juiste veld te selecteren.

Het bellen gebeurd wel goed. Als je op de groene knop drukt opent er een applicatie waar je gewoon gemakkelijk en snel een nummer in kan opgeven. Daarnaast heb je nog voice-dail, waarbij je dus een naam noemt. Bijvoorbeeld ‘Call Jeroen Langenberg’, maar het lijkt erop dat dit niet goed werkt. Het herhalen van de opdracht was aan de orde van de dag en daarna pakte de applicatie hem nog steeds niet, of gewoon verkeerd. Er is ook geen Nederlandse ondersteuning voor voice-dail.
SMS’en
De BlackBerry heeft standaard twee knoppen aan boord. Er is een knop waarmee men alle berichten terug kan vinden, hierin staan zowel e-mailtjes als sms’jes en mms’jes. Daarnaast is er nog een optie om enkel de sms’jes en mms’jes te zien. Het sms’en met de BlackBerry werkt eveneens goed. Het sms’en gaat door het keyboard op zich vrij vlot. De berichtjes die over sms gestuurd worden zijn immers toch vrij klein.
De interface waarin de sms’jes terecht komen laat wel te wensen over. Zo is er maar weinig duidelijkheid wie nu precies wat gestuurd heeft. Er is wel een threaded-weergave, maar die verschijnt enkel indien je het sms’je geselecteerd hebt. In het ‘hoofd’menu van de sms-weergave vind je gewoon al je sms’jes gesorteerd per dag. Het is een simpele applicatie, maar doet wat hij moet doen. Helaas is hij af en toe wel onoverzichtelijk. Mensen die vooral veel sms’en zijn dan ook niet goed af met deze applicatie.

Camera
De camera op de BlackBerry Storm presteert veel beter dan verwacht. Het zijn natuurlijk geen foto’s die gelijk staan aan de digitale camera-kwaliteit. Maar de foto’s zijn goed te noemen, hebben mooie kleurencombinaties en zijn vrij scherp. De autofocus doet er niet te lang over om zichzelf scherp te stellen en de flitser treedt in werking indien nodig.
De camera presteert beter dan bijvoorbeeld de camera op de HTC Magic. De camera op deze telefoon is overigens 3,2 megapixels. Wat niet zo denderend is, maar de gebruikte lens is niet een van de slechtste. Hiermee zijn de foto’s beter dan gemiddeld, maar indien je echt goede foto’s wil maken ben je toch echt aangewezen op een digitale camera.
Batterijduur
De batterijduur is met standaard instellingen ongeveer 1,5 dag. Twee dagen (inclusief nachten) zal hij zeker niet volhouden. Hiermee wordt de telefoon overigens ‘vrij intensief’ gebruikt. Dat houdt in dat we erop internetten, af en toe sms’en, onze e-mail lezen, en bellen. De standaard functies van een BlackBerry-telefoon dus.
Indien je de telefoon amper gebruikt zal hij ongeveer drie tot vier dagen mee kunnen. Als je echt heel intensief de telefoon gebruikt zal je hem na een dag al aan de lader moeten hangen. Dat zijn althans de bevindingen met deze telefoon, maar ze stroken wel met de prestaties van andere smartphones in eenzelfde prijssegment.
Multimedia-opties
Aan multimedia-opties heeft Research in Motion ook gewerkt. De media-applicatie op de telefoon werkt zeer goed en zorgt voor een goede kwaliteit muziek. Er is ook veel in te stellen, zo is er een heuse equalizer ingebouwd. Er zijn ook nog andere opties beschikbaar, maar die zijn minder bijzonder.
De interface bij de multimedia-opties is ook allerminst slecht. Je ziet duidelijk een aantal knoppen waarmee je de muziek bedient. Verder is er een grote afbeelding aanwezig waar een boxshot van het desbetreffende album staat. Het is mogelijk om je muziek te shufflen en de muziek wordt uiteraard ondergebracht door middel van de aangemaakte ID3-tags.
Het luidsprekertje in de telefoon is op zich ook niet zo slecht. Er komt weinig krakend geluid uit, waardoor je er nog redelijk naar kan luisteren. Het meegeleverde headsetje is minder van belang, aangezien er gewoon een 3,5"-plug aanwezig is om de muziek op aan te sluiten. De muziek blijft overigens ook spelen als je de applicatie uitschakelt. Je zal dus eerst je muziek moeten pauzeren, alvorens je de applicatie sluit.
