5min Devices

Review: BlackBerry Storm

Software en applicaties

We hebben het uiterlijk van deze telefoon lang genoeg bekeken, tijd om ‘m aan te zetten. Als we de telefoon opstarten valt ons allereerst op dat hij er relatief lang over doet om op te starten. Dit is een kwaaltje waar heel veel telefoons tegenwoordig last van hebben. Zo’n punt is het ook niet, een telefoon staat immers toch altijd aan.

Als de telefoon eenmaal volledig is opgestart moeten we de pincode invoeren. Er verschijnt netjes een onscreen toetsenbord met numerieke toetsen, we hebben immers geen letters nodig bij een pincode. De pincode voeren we in, maar hierbij valt ons gelijk het eerste ‘nieuwigheidje’ op.

Touch-screen


Het touch-screen van de BlackBerry Storm is anders dan vele andere touch-screens. Dit touch-screen is namelijk ook een knop. Het scherm veranderd van focus wanneer je je vinger erop legt. Dat wil zeggen dat je kan zien wat je selecteert, nog voordat je de actie uitvoerd. Wanneer je vervolgens echt het scherm indrukt, wordt de knop of de actie uitgevoerd.

In het begin is dat wennen, zeker als je andere touch-screens gewend bent is het raar. Daarna wendt het wel, maar het blijft soms een rare gewaarwording. Echt negatief zijn we er overigens niet over, het werkt wel goed en secuurder. Daar tegenover staat ook dat het langer duurt, eerst moet je de juiste knop selecteren en vervolgens kan je er pas op drukken. Dat is bijvoorbeeld zo bij het onscreen toetsenbord, dat werkt beduidend langzamer.

Review: BlackBerry Storm

BlackBerry OS


BlackBerry OS is verder vooral ‘veel van hetzelfde’, soms zijn de knoppen wat groter gemaakt zodat je er gemakkelijker op kan klikken. Maar veel nieuwe opties zijn er in vergelijking met andere BlackBerry’s niet bijgekomen. Wat overigens niet direct negatief is, aangezien BlackBerry OS zeer goed werkt.

Wat opvalt is dat het OS niet altijd even snel reageert. Soms laat de snelheid echt te wensen over. Bijvoorbeeld bij het onscreen toetsenbord, meestal typen wij sneller dan het toetsenbord bij kan houden. Daarnaast is het ontgrendelen en vergrendelen van de telefoon ook niet altijd even snel. Het kan bijvoorbeeld even duren voordat het systeem weer werkt.

De snelheid bij het opstarten van applicaties en dergelijk is dan weer wel dik in orde. Dit gebeurd gewoon lekker vlot. De applicaties reageren ook goed en het touch-screen is eveneens vrij secuur. Soms zijn de knoppen nog wel wat aan de kleine kant, maar dan kan je er op zich nog redelijk bij.

Review: BlackBerry Storm

Algemene indrukken


De algemene indrukken over de BlackBerry Storm zijn positief. In het begin was de gedachte, dit kan nooit een menig Windows Mobile-toestel of Android-toestel verslaan, maar we zijn daar toch deels op teruggekomen.

Het touch-screen was eventjes wennen, maar dat is gelukt. Daarnaast is BlackBerry OS wel overzichtelijk. Men heeft bovenin wat algemene informatie, zoals de provider en welke notificaties er zijn. Daarnaast is er een icoontje dat aangeeft in welk profiel de telefoon verkeert. Aan de onderkant zijn de eerste twee balken te vinden met knoppen. Men kan het menu naar eigen inzicht indelen en de volgorde hiervan ook veranderen. Soms duurt dit overigens wel lang, zo kan je maar één knop per keer verslepen en is het lastig om hier snel veel invloed op uit te oefenen. Mensen met geduld kunnen het echter volledig naar hun eigen hand zetten.

Zakelijke functies


Daarnaast heeft BlackBerry nog zijn typisch zakelijke functies. Exchange-support en de algemene e-mailsupport. De e-mailsupport, waar de Exchange-support bij hoort, laat te wensen over. Zo moet je je e-mailadressen en e-mailaccounts toevoegen door middel van een webinterface, die er ook sterk verouderd uitziet. Het is sowieso gemakkelijker om e-mailaccounts toe te voegen door middel van de telefoon zelf, wat dan ook onze voorkeur geniet.

Het gebruik van de onscreen toetsenbord-mogelijkheid zorgt ervoor dat je redelijk snel een berichtje kan typen. Maar het ontbreken van een fysiek QWERTY-toetsenbord is toch een gemis. Dat komt omdat men op een BlackBerry vaak snel en eenvoudig een mailtje wil typen, dat is niet mogelijk met het onscreen toetsenbord. Men moet bijvoorbeeld eerst focussen, alvorens de letter ingedrukt kan worden.

Review: BlackBerry Storm

Het bekijken van bijlagen bij je e-mails gaat wel beter dan verwacht. Veel toestellen falen jammerlijk in het bekijken en het behandelen van bijlagen, iets waar de BlackBerry geen moeite mee heeft. Moeiteloos worden PDF’s en DOC-bestanden geopend. Wat wel opvalt is dat deze bestanden al snel hun opmaak verliezen, dat zorgt ervoor dat het document beter leesbaar wordt op een klein scherm. Maar speelt ook onoverzichtelijkheid in de hand.

Installeren van nieuwe applicaties


BlackBerry OS biedt geen simpele en overzichtelijke methode om applicaties mee te downloaden en te installeren. Hieraan wordt overigens wel gewerkt, maar op het moment dat deze review gedaan werd is deze mogelijkheid nog niet in Nederland beschikbaar. Wij moeten op dit moment onze applicaties nog van het internet zoeken en dan een webpagina inladen met de browser op de telefoon. Vervolgens kan de applicatie geïnstalleerd worden.

De browser lijkt overigens ook slechter te reageren dan andere browsers. De browser werkt wel, maar doet er erg lang over om scripts op te vragen en de pagina’s te verwerken. Dit kan ook gelegen hebben aan Vodafone’s internetverbinding, maar de HTC Magic, die eveneens een Vodafone-simkaart had, had hier geen last van. De snelste verbindingsmogelijkheid van de BlackBerry Storm is overigens HSPA (HSDPA dus), WiFi wordt niet ondersteund.

Review: BlackBerry Storm
Bron:Techzine Redactie