Functies, alledaags gebruik
Na uitgespeeld te zijn met de instellingen en de nieuwigheden werd het tijd om dit toestel eens mee te nemen op pad. De T-Mobile G1 werd ook meegenomen, waardoor de twee toestellen dus vergeleken kunnen worden.Soft keyboard
Het keyboard is een van de dingen die als eerst opvalt. De HTC Dream, ofwel de T-Mobile G1, heeft namelijk een fysiek QWERTY-toetsenbord. Dit ontbreekt bij de HTC Magic, dat gewoon een virtueel toetsenbordje gebruikt. Dit virtuele toetsenbord is standaard ingebouwd in Android 1.5, waardoor de G1 het virtuele toetsenbordje dus ook heeft.
Het fysieke toetsenbordje reageert goed en typt lekker weg. In het begin typ je vrij vaak mis, maar na verloop van tijd wen je daar wel aan. Het gaat ook een stuk sneller als je de telefoon in landscape-modus houdt. De telefoon is ook uitgerust met een goed woordenboek, waardoor een typefout snel en gemakkelijk gecorrigeerd kan worden. Ook wanneer deze middenin het woord staat. Dat is wel een groot voordeel aan het virtuele toetsenbord. Daar staat tegenover dat het fysieke QWERTY-toetsenbord een stukje lekkerder typt, maar vooral sneller. Een virtueel toetsenbord is in ieder geval nooit mis en een fysiek QWERTY-toetsenbord is eigenlijk niet echt een gemis, al werkt het wel sneller.
Camera
Zowel de HTC Magic als de T-Mobile G1 zijn geen camera-telefoons. In beide toestellen zit een 3,2 megapixel-camera, maar hier hoeven geen wonderen van verwacht te worden. Het toestel functioneert en schiet redelijk duidelijke foto’s, maar het kan niet op tegen een toestel dat zich meer specialiseert in foto-functies. Daar tegenover staat ook weer dat dit toestel zich voornamelijk toespitst op internetmogelijkheden, waardoor dat weer beter werkt. De camera is leuk om onderweg snel een fotootje mee te schieten, maar het is absoluut geen volwaardige camera. Er ontbreken dan ook allerhande features, zoals autofocus en een flitser.

GPS
GPS, ofwel Global Positioning System, zorgt ervoor dat je kunt bepalen waar je bent. Er zijn diverse applicaties die hier gebruik van maken, zoals Google Maps. Wanneer je ‘Mijn Locatie’ aantikt, wordt de huidige locatie getoond en aan de hand daarvan kun je bijvoorbeeld een route plannen. Ook wordt het gebruikt in applicaties van derden, bijvoorbeeld om je telefoon op stil te zetten wanneer je op kantoor bent. Deze functie is beschikbaar in het programma ‘Locale’. Verder zijn er nog wat navigatieprogramma’s voor de HTC Magic, deze werken allemaal prima. Een nadeel aan deze applicaties: buiten Nederland wordt het wat prijzig, aangezien de mappen van het internet worden gedownload.
De GPS lijkt heel goed te werken. Er is snel een fix beschikbaar en de positie klopt ook feilloos. De GPS volgt exact hoe je loopt, ook realtime in bijvoorbeeld Google Maps. In de auto kan de navigatie ook ingezet worden. Een ‘cold’ fix duurt ongeveer 20 seconden. De navigatiesoftware voor de telefoon is trouwens gratis. Nav4All heeft ook ondersteuning gekregen voor de HTC Magic. Bij het instellen kan er een taal en stem gekozen worden.

Er is overigens ook de mogelijkheid om de batterij te sparen, door via het Wi-Fi-netwerk of via de telefoonmasten een locatie te bepalen. Met exacte navigatiesoftware (zoals Nav4All, voor autonavigatie) schiet dit niet op, omdat de positiebepaling er dan meestal een paar straten naast zit. Maar voor programma’s als Locale is dit des te handiger, anders zou het programma veel energie vreten.
Batterij
De batterij van de HTC Magic is verbeterd. Er is gekozen voor een zwaardere batterij, waardoor de batterij nu langer meegaat. Ook zorgt Android 1.5 voor veel verbetering op dit vlak. De HTC Magic zal het ongeveer een halve dag langer volhouden dan de T-Mobile G1. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de telefoon vrij vaak aan de lader moet. Elke nacht is geen vereiste, maar zou wel makkelijker zijn. Dan weet je in ieder geval zeker dat je niet zonder energie komt te staan.
Er zijn applicaties beschikbaar om je batterij te sparen. Zo biedt Locale de optie om, aan de hand van je omgeving, functies aan en uit te zetten. GPS en Wi-Fi kunnen op deze manier bijvoorbeeld heel handig uitgeschakeld worden. Ook de applicatie Toggle Settings zorgt voor beter batterijmanagement. Deze applicatie geeft je knoppen om alles in en uit te schakelen.
Alledaags gebruik
Wanneer je de telefoon dagelijks meeneemt merk je gewoon de voordelen van altijd bereikbaar zijn. Dit is natuurlijk geen voordeel van alleen de HTC Magic. Feitelijk is dit met alle smartphones het geval, maar de HTC Magic en Android doen dit toch wel op een zeer innovatieve en goede manier.

Zo kun je overal snel bij, er wordt steeds gekeken of je nieuwe e-mail hebt en gemiste sms’jes en telefoontjes worden snel en goed weergegeven in de notificatiebalk. Het toestel is verder simpel in gebruik, hoewel er uiteraard een leercurve aanwezig is. Als je handig bent met telefoons zul je geen uitdaging hebben, maar wanneer je de telefoon aan iemand geeft die niet echt technisch onderlegd is, wordt het wat lastiger. De meeste mensen die wij de telefoon even zonder handleiding of uitleg lieten bekijken konden wel uit de voeten met het apparaat, maar het ging enigszins moeizaam. Sommige concurrenten hebben een wat meer intuïtieve interface, maar als je die van Android eenmaal gewend bent is hij heel goed.
Wanneer je even geen computer bij de hand hebt, maar wel wat wil opzoeken is de telefoon een prima vervanging. De browser reageert bijvoorbeeld lekker snel en internetsites laden vrij snel. Het afsluiten gaat soms iets minder snel. Websites die veel Javascript gebruiken zorgen ervoor dat de browser minder snel afsluit. Bij een ‘normale’ webpagina sluit de browser overigens gelijk.

Bellen en sms’en met deze telefoon gaat vrij snel. De standaard applicaties die erop staan werken zeer goed, maar missen soms hier en daar wat functionaliteit. Een activiteitenoverzicht met een contact kan soms wel eens handig zijn. Er zijn echter applicaties die je telefoonboek kunnen vervangen. Goede applicaties zijn ‘PhoneBook’ en ‘ChompSMS’. De eerstgenoemde laat je contactenlijst zien, maar biedt hierbij net iets meer opties en een betere interface. ChompSMS biedt niet zo zeer meer functionaliteit, maar wel een interface die beter is dan de standaard interface. Dit laat overigens heel goed de kracht van Android zien, dat dit soort applicaties gemakkelijk ‘vervangen’ kunnen worden.