Software en applicaties
Als we het toestel voor het eerst opstarten begint het niet erg hoopvol. We krijgen relatief lang een rood Vodafone-scherm. Na verloop van tijd verdwijnt dit echter volledig en verschijnt de interface van Android. Er dient eerst een SIM-pincode ingevuld te worden, daarna is het toestel klaar voor gebruik.Interface
Wat opvalt is de interface. Het begint bovenaan met een soort statusbar, dat veel weg heeft van een balk zoals diverse besturingssystemen deze ook kennen. In deze balk worden door middel van icoontjes diverse zaken duidelijk gemaakt. Voorbeelden van icoontjes zijn ondermeer een icoon voor de batterij en een icoon voor de sterkte van het netwerksignaal. Verder is af te lezen op welk netwerk je actief bent, wat meestal 3G zal zijn.

Maar het meest speciale aan deze statusbar komt nu pas, het bevat ook al je notificaties. Door middel van icons en tekst wordt er weergegeven wat er aan de hand is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘ongoing-events’ en ‘events’. ‘Ongoing-events’ zijn processen die nu bezig zijn. Een applicatie kan daar bijvoorbeeld het huidige weer in zetten. Als je een applicatie aan het downloaden bent, komt de voortgang daar ook te staan. De andere notificaties zijn events, zoals gemiste oproepen en nieuwe smsjes. Wanneer je een slide-beweging naar beneden maakt worden alle events weergegeven. Een zeer goede oplossing, je hebt snel een overzicht en nog sneller ben je op het juiste scherm terechtgekomen om het ‘probleem’ op te lossen, of het sms’je te lezen.
Verder zijn er pictogrammen beschikbaar van applicaties die reeds geopend zijn, zoals bijvoorbeeld de browser, een YouTube-applicatie, een Gmail-applicatie en Android Market. Naast deze pictogrammen zijn er op dit homescreen (waarvan je er overigens drie hebt) ook widgets zichtbaar. Met deze widgets kun je bijvoorbeeld direct op Google zoeken en je muziek stoppen, pauzeren of hervatten. Het aantal widgets dat op het moment van schrijven beschikbaar is, valt erg tegen. Er missen veel praktische widgets, zoals RSS-readers en bijvoorbeeld het actuele weer.
Applicaties
Wat direct opvalt bij het starten van applicaties is de snelheid waarmee Android reageert. Als je Windows Mobile gewend bent, is dit echt een verademing, Android start namelijk direct. Het afsluiten is wel even wennen, Windows Mobile gebruikt hier een kruisje voor, maar in oudere versies werd de applicatie dan alleen geminimaliseerd. In Android werkt dat anders, een applicatie sluit je door op HOME-knop te drukken. De applicatie kan dan zelf bepalen om op de achtergrond aan te blijven. Voor een browser is er geen toegevoegde waarde om aan te blijven, dus die zal zichzelf uitschakelen. Je e-mailclient zal waarschijnlijk wel actief blijven, dan krijg je namelijk realtime notificaties van nieuwe e-mails.

Als je voor het eerst de Android gebruikt, hoef je, in tegenstelling tot de eerdere Android-versie, geen Google Account op te geven. Als je de Gmail-applicatie start wordt er echter wel om gevraagd, zodat Google kan synchroniseren. Nadat er een Google Account opgegeven is (waar in ons geval mails, een calendar en contacten op staan), wordt alles gelijk gesynchroniseerd. Hierbij worden ook de contacten en de calendar-items meegenomen. Bij mij was het instellen van een Google-account dus voldoende om een volledig werkende telefoon te hebben.
Android Market
Als je de huidige functionaliteit onvoldoende vindt, kun je in Android Market zoeken naar nieuwe applicaties. In de Market bevinden zich zowel gratis als betaalde applicaties. Betaalde applicaties kunnen enkel afgerekend worden via Google Checkout, de eigen betaalfunctie van Google. De prijzen in de Android Market zijn overigens in de valuta van het land waar de applicatie vandaan komt. Meestal dus in dollars, maar ook Engelse ponden komen soms voor.

Wanneer er een applicatie aangetikt wordt, wordt er een overzichtsvenster getoond. Hierop is te zien wat de applicatie doet, wat hij kost en wat andere mensen ervan vinden. Om hem te installeren wordt er vervolgens op de knop ‘installeren’ gedrukt, er volgt een overzichtspagina met welke functies de applicatie nodig heeft. Zo staat er bij veel applicaties dat de applicatie verbinding kan maken met het internet. Een andere applicatie zal weer gebruik maken van bijvoorbeeld de GPS enzovoorts. Wanneer er akkoord gegaan wordt, wordt de applicatie geïnstalleerd. Wanneer dat gebeurd is, wordt er vanzelf een melding in de notificatiebalk gezet.
Het applicatiesysteem van Android werkt heel goed en snel. Er zijn daarnaast heel veel applicaties (zowel zinvolle als onzinvolle applicaties). Er is een policy die bepaalt dat de applicatie niet eerst goedgekeurd hoeft te worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het systeem van Apple. De standaardapplicaties in Android werken stuk voor stuk zeer prettig. Jammer is wel dat sommige Google-diensten niet omgezet zijn naar applicaties op de Android, zoals bijvoorbeeld Google Docs, Google Tasks en Google Reader. De kans is echter groot dat Google hier in de toekomst verandering in brengt.