Saitek R660GT stuur
Het stuur heeft een diameter van 27 centimeter wat in deze prijsklasse royaal te noemen is. De plekken waar de gebruiker het stuur gewoonlijk zal vastpakken zijn met rubber bekleed. Dit rubber is erg grof van structuur en ziet er goed uit. De eerste minuten zal het rubber ook goed aanvoelen, maar als je langer dan twee uren achtereen racet, raken je handen geïrriteerd van de grove structuur van het rubber. Pijnlijke plekken op de handen zijn het gevolg. De oplossing is natuurlijk wat eelt kweken, maar dat is geen fijne oplossing. Het volgende wat opvalt aan het stuur is de centreerstreep op de bovenkant van het stuur, erg veel nut heeft hij niet.
Op de voorkant van het stuur zien we vier knoppen die allen goed aanvoelen. Aan de achterkant zijn twee schakelpaddles beschikbaar. Wat opvalt aan deze schakelpaddles is dat ze geen ‘klik’ geven als je ze indrukt. Ze voelen daardoor aan als analoge paddles, mede vanwege de lange slag van deze twee ‘knoppen’. Verder zien we een schakelpookje die aan beide kanten bevestigd kan worden. Zowel links als rechts is een uitsparing voor het korte stokje. Ook deze geeft geen ‘klik’, net als in de paddles.
De pook en de paddles geven dezelfde nummers een actie, maar eigenlijk zitten de nummers van de pook verkeerd om ten opzichte van de paddles. Gewoonlijk is opschakelen de rechter paddle en terugschakelen de linker. Bij de pook is het gebruikelijk dat de pook naar achteren trekken opschakelen is en de pook naar voren duwen terugschakelen is. Saitek heeft deze knoppen zo ingesteld dat de pook naar voren duwen dezelfde knop is als de rechter paddle. Dit levert op dat terugschakelen met de linker paddle een verkeerde instelling geeft als je met het pookje wil schakelen en net andersom.
Het pookje zit tamelijk ver weg achter het stuurwiel en is vrij slecht te bereiken. De afstand is 18 cm en in mijn geval is het pookje hierdoor onbruikbaar in snelle races omdat mijn armen hier niet lang genoeg voor zijn. Het aantal knoppen op het stuur is erg laag met vier knoppen voorop, het pookje en de twee paddles. Dit kan door middel van de SST-software vermeerderd worden door meerdere functies aan één knop toe te wijzen.
De behuizing van het stuur ziet er stabiel en sterk uit. Tijdens het gebruik heb ik het stuur op geen enkel vreemd geluid kunnen betrappen. Het plastic is hard, maar voelt wel degelijk aan. De tafelklem is van hetzelfde materiaal gemaakt. De klem werkt zeer goed, al is hij geheel van plastic. De tafel waarop het stuur vastgezet zal worden moet alleen niet te dik zijn, ongeveer vier centimeter is het maximum. Als het stuur vastzit met de klem is het stuur onder normale omstandigheden niet te verschuiven. Als laatste wordt de rotatie van het stuur behandeld. De rotatie van het stuur is 180 graden, een rotatie die niet echt overhoudt. Zeer precies sturen is er hierdoor niet bij. Door de kleine rotatie is het stuur wel zeer geschikt voor arcade-racers waar snel sturen een must is.
Force Feedback en precisie
De maximale force feedback van dit stuur valt tegen. Helaas was er geen mogelijkheid de kracht te berekenen die op het stuur komt te staan, maar enige teleurstelling was er wel op dit punt.
De precisie en snelheid van de force feedback is echter erg goed op orde en hierdoor konden rijdersfouten op tijd worden verbeterd. De precisie en gevoel van het het stuur zijn over het algemeen erg goed (voor de rotatie) en het stuur zal elke ronde hetzelfde effect geven indien je 100 procent hetzelfde rijdt.