2min Devices

Review: ASRock 790GXH/128M review

Prestaties

Overklokken op het moederbord kan met verschillende manieren. Het kan met behulp van AMD’s eigen "Overdrive", een programma wat we al eerder hebben bekeken in een vorige AM3 moederbord review van Asus. Tevens levert ASRock zelf nog een programma mee wat "ASRock OC Tuner" genoemd wordt. Het doet eigenlijk hetzelfde als AMD’s Overdrive al zijn wij van mening dat Overdrive makkelijk en overzichtelijker werkt. De ASRock tool ziet er nogal goedkoop uit maar werkt verder prima al had ik regelmatig een crash van het programma. Ach, dan maar in de bios overklokken.

Review: ASRock 790GXH/128M review
Het programma werkte voor geen meter.

Old-school


Nog altijd de beste manier om je computer te overklokken is gewoon vanuit de bios. Ook hier heeft het bord de nodige opties. Het bord kan zich niet meten met overklokmachten als DFI, EVGA en wellicht Gigabyte maar doet het zeker niet slecht. De bios is overzichtelijk en biedt voldoende functies om je systeem naar eigen wensen te laten functioneren. Het overklokken op dit bord ging dan ook prima en binnen no-time zaten we op een snelheid van 3800MHz. Na wat prutsen lag de hoogst haalbare snelheid net onder de 4GHz.

Review: ASRock 790GXH/128M review
AMD’s PhenomII processor op 3960 MHz.

Tijdens het overklokken en het belasten van het systeem kreeg het bord moeite met het stabiel houden van de voltages. Soms kregen we V-dalingen van 0,05V op de core. Iets wat je echt niet kunt gebruiken op snelheden van bijna 4000 MHz. De PhenomII processor liet zich van een goede kant zien op het ASRockbord, er werd bijna 4 GHz geklokt op 40 MHz na. Waarschijnlijk liet de processor het afweten vanwege het feit dat ook met voltage verhogingen van de northbridge, HT-link er geen schot meer in de zaak zat. De temperaturen van de processor liepen bovendien na het opstarten vrij direct op naar zo’n 50~50 graden (elke core).

DDR2


Ook op dit bord werd het DDR3 vs. DDR2 verhaal weer duidelijk. Zoals we al eerder hebben aangegeven in een eerdere AMD PhenomII review schijnt het zo te zijn dat de DDR3 borden gewoonweg niet 100% geoptimaliseerd zijn.
Bron:Techzine redactie