Opmerkingen
Het venster Invoegtoepassingen beheren is aardig verbeterd en is nu een stuk duidelijker. Aan de linkerkant kun je de typen invoegtoepassing selecteren, zoals accelerators en dergelijke. Vervolgens worden aan de rechterkant de invoegtoepassingen op basis van fabrikant weergegeven. Indien je er een selecteert, verschijnt onderaan uitgebreide informatie over de betreffende plug-in, zoals het versienummer, het type en de bestandsdatum. Ook krijg je natuurlijk de optie de invoegtoepassing uit te schakelen.
[center]Het nieuwe en verbeterde toepassingenvenster[/center]
Een venster dat dan weer overgeslagen is van vernieuwing, is het venster om een wachtwoord op te slaan. Google Chrome doet dit heel slim: pas nadat je doorverwezen bent, wordt gevraagd of je het wachtwoord op wilt slaan door middel van een niet-opdringerige balk bovenaan de pagina. Dit garandeert in veel gevallen dat je direct het goede wachtwoord opslaat.
Bij Internet Explorer 8 werkt het net even anders. Direct na het invoeren van de gebruikersnaam en wachtwoord verschijnt een pop-up in beeld die vraagt of je de gegevens op wilt slaan. Totdat je de vraag hebt beantwoord, kun je niets anders doen. Heb je een typefout gemaakt, wordt dus het verkeerde opgeslagen. Het is echter wel mogelijk om aanmeldgegevens over te schrijven.
Het venster Internetopties is ook al jaren niet meer veranderd – en zo ook niet in IE8. Dat is toch wel jammer, hoewel Internetopties wel zijn werk weet te doen, is het duidelijk toe aan vernieuwing en kan het een stuk duidelijker geordend worden – a la het invoegtoepassingenvenster.
En ook met Microsoft Update gaat het mis. Indien je updates installeert via IE8, verschijnt namelijk een pop-up waardoor de hele browser wordt ‘vergrendeld’. Een probleem ook al aanwezig bij de vorige versie van IE, omdat Microsoft met Microsoft Update nooit rekening heeft gehouden met tabbladen. Ik zit nu wel misschien te mierenneuken, maar het is toch heel erg irritant en lijkt zo makkelijk op te lossen.
Internet Explorer 8 heeft overigens een geheel nieuw ontwikkelhulpprogramma. Door op F12 te drukken verschijnt de broncode van de website en is het mogelijk om code te debuggen, zo kan JavaScript geprofileerd worden, kan CSS en HTML live geëdit worden en kan snel geschakeld worden tussen het opbouwen van de pagina met de engine van IE8 en de engine van IE7. Bovendien is het mogelijk bepaalde elementen van een contour te voorzien en de webpagina te valideren.
ActiveX
Wat dan nog wel even als laatste het noemen waard is, zijn de vernieuwde ActiveX-controls in IE8. ActiveX is namelijk lange tijd een grote bron van malware-infecties geweest op Internet Explorer. In Windows Vista pakte Microsoft dit aan door Internet Explorer 7 verminderde rechten te geven, waardoor je dus eerst voor alle acties die toegang tot de pc vereisten een UAC-melding moest beantwoorden.

Naast deze wijziging is nu ook op Windows Vista met servicepack 1 en Windows Server 2008 standaard data execution prevention voor Internet Explorer 8 geactiveerd. Dit houdt in dat buffer overflows worden tegengegaan wat dus leidt tot een veiligere internetomgeving.