Nieuws (2)
De nieuwe tabbladen
Ik had eigenlijk gedacht dat alle innovatie op het gebied van tabbladen wel was gedaan, maar niets blijkt minder waar, zo bewijst Internet Explorer 8. Standaard verschijnt, als je een nieuw tabblad opent, een pagina genaamd ‘Wat wilt u doen?’.
Op deze pagina staan recent gesloten tabbladen, de mogelijkheid om een InPrivate-sessie te starten en opties om een Accelerator te gebruiken – over die laatste twee opties later meer. Het is tevens mogelijk om, als je net alle Internet Explorer 8-vensters hebt gesloten, de laatste browsersessie te herstellen – Microsofts antwoord op de optie Opslaan en afsluiten van Mozilla.
Je kunt overigens kiezen of je de pagina ‘Wat wilt u doen?’ weergegeven moet worden. Het is ook mogelijk een lege pagina weer te geven of de startpagina te openen als een nieuw tabblad wordt geopend.
Ook nieuw is de groepfunctie van tabbladen. Stel je hebt een tabblad open, klikt op een link in de huidige pagina en kiest ervoor deze te openen in een apart tabblad, dan krijgen de twee tabbladen die ‘bij elkaar horen’ dezelfde kleur. Zo kun je makkelijk onderscheid maken tussen verschillende tabbladgroepen, en is het bijvoobeeld ook mogelijk om één hele groep te sluiten.

[center]Verschillende tabbladgroepen en de pagina ‘Wat wilt u doen?'[/center]
Overigens is ook nog steeds de overzichtspagina van alle open tabbladen beschikbaar, een functie die in Internet Explorer 7 is geïntroduceerd.
Onder de motorkap zijn er behoorlijk wat wijzigingen gemaakt. Elk tabblad in Internet Explorer 8 krijgt namelijk zijn eigen proces. Deze wijziging heeft een zeer groot voordeel: een stabielere browser. Indien je een website bezoekt die op de een of andere manier ervoor zorgt dat de browser crasht, gaat in Internet Explorer 8 alleen nog de website zelf onderuit, en niet de hele browser.
Accelerators
Accelerators zijn another big thing in deze versie van Internet Explorer. Door het selecteren van tekst, verschijnt een pijl in beeld. Als je op die pijl klikt, verschijnen de accelerators. Dit zijn acties die je met de tekst kunt doen. Heb je bijvoorbeeld een locatie geselecteerd, dan kun je via de accelerators de locatie op een kaart opzoeken, of je kunt met de geselecteerde tekst een zoekopdracht uitvoeren, tekst vertalen, of hem verzenden met Windows Live Hotmail of Google Mail of welke webmailprovider dan ook.
Allerlei handige functie dus en de mogelijkheden zijn legio, want iedereen kan zijn eigen accelerator maken. Er zijn al accelerators van Google, Yahoo, Marktplaats, Hyves, eBay en veel andere Amerikaanse sites. Helaas nog maar weinig Nederlandse sites.

[center]De standaardaccelerators van Internet Explorer 8[/center]
InPrivate
InPrivate is weinig interessant voor de thuisgebruiker. Het voorkomt dat Internet Explorer gegevens lokaal op de pc kan opslaan, zoals tijdelijke bestanden, cookies, browsergeschiedenis, formuliergegevens en gebruikersnamen en wachtwoorden. De enige keer wanneer dit handig is, is als je bijvoorbeeld bezig bent met een verrassing voor iemand die het niet mag weten. Maar dan nog: je kunt al gewoon privégegevens in IE7 verwijderen.
De functie is dan ook vooral bedoeld voor publieke computers. InPrivate heeft ten opzichte van het normale opruimen van privégegevens als voordeel dat niet alles verwijderd wordt. Nu wordt namelijk alleen de InPrivate-sessie verwijderd, terwijl bij versie 7.0 echt alle data werd verwijderd. Inclusief de handige gegevens. Safari doet al lange tijd hetzelfde.
Overigens is het met InPrivate ook mogelijk om te voorkomen dat websites het surfgedrag van de surfer in de gaten houden. Deze functie, genaamd InPrivate Blocking, blokkeert websites die je automatisch op meer dan 10 sites hebben gezien.
SmartScreen-filter
Microsoft zegt veel tijd in de veiligheid van Internet Explorer 8 gestoken te hebben. En dat geloof ik ook wel. De SmartScreen-filter is de opvolger van de phishingfilter van Internet Explorer 7. Naast phishingbescherming blokkeert Internet Explorer nu ook websites die malware serveren.
Kom je een website tegen die malware levert, dan wordt de webpagina onmiddellijk geblokkeerd en word je naar een speciale, rode webpagina doorverwezen. Ook wordt een melding weergegeven die uitlegt wat er precies gebeurd is.
Bovendien heeft de SmartScreen-filter een heuristische techniek aan boord die cross site scripting-aanvallen het hoofd moet bieden. Deze filter werkt door code op de pagina te scannen en mogelijk gevaarlijke delen te blokkeren. Daarnaast is het mogelijk om zelf websites te scannen en te melden als gevaarlijk. Volgens Microsoft is vijftig procent van de sites in de SmartScreen-database afkomstig van gebruikers.

[center]De SmartScreen-filter die ingrijpt op een gevaarlijke website[/center]