Testmethode + Installatie
Testmethode
We moeten de koeler natuurlijk ook testen. We maken gebruik van het volgende testsysteem:
Gebruikte hardware | |
---|---|
Processor | Intel C2D E7300, VID = 1,1625V, Batch = Q826A494 |
Moederbord | ASUS P5Q |
Geheugen | 2GB GEIL Ultra Cl4 800 MHz |
Videokaart | PNY 9600GT OC XLR |
Voeding | Coolermaster M520 |
Behuizing | Coolermaster CM690 |
Airflow | Intake: 3 x 120 mm |
Outtake: 2 x 120 mm |
De airflow heeft ook een grote invloed op de prestaties van een koeler. Dat wil dus zeggen dat de volgende resultaten niet per se bij een ander testsysteem aan de orde zijn. De ene koeler heeft misschien wel meer baat bij een goede airflow dan de andere.
De koelers die we naast de SCCF nog meer gebruiken zijn de boxed koeler van Intel (lage, 45 nm versie) en de populaire Arctic Freezer 7 Pro. De gebruikte koelpasta is de al aangebrachte pasta bij de boxed, Arctic Silver 5 bij de Freezer 7 Pro en Tuniq TX-2 bij de Sunbeamtech. Ieder merk dus met zijn eigen koelpasta. De kans is namelijk maar klein dat iemand aparte koelpasta gaat kopen wanneer hij een boxed koeler gaat gebruiken.
Installatie
Laten we dan maar in chronologische volgorde de installatie bespreken. We beginnen met het aanbrengen van de koelpasta. De Tuniq TX-2 zit in een iets grotere tube dan de Arctic Silver 5. Er moest aardig wat kracht worden gezet op de tube om er wat uit te krijgen, niet erg handig als je ook nog eens een camera in je hand hebt. De TX-2 is naar mijn weten minder stijf dan de Arctic Silver 5. Dit zorgde ervoor dat je hem goed kan uitsmeren, misschien wel te goed omdat ik zelfs een keer uitschoot. De pasta leek echter nog niet helemaal gemengd te zijn: je zag nog witte tinten erin zitten.
De installatie van de Sunbeamtech Core-Contact Freezer zelf verliep soepel. De bracket dat je moet plaatsen ging er makkelijk op. Ik was echter gedwongen om hem maar op één manier te installeren: anders kwam hij in contact met de northbridgekoeling. Aangezien ik de bracket maar op één manier kon installeren bij testmoederbord kon ik de koeler zelf maar op twee manier installeren, de ventilator naar boven of de ventilator naar onder. Ik heb voor het eerste gekozen. Toch een kwalijk aspect aangezien je doorgaans de beste resultaten behaalt als de ventilator aan de rechterkant van de koeler zit. Deze zit dan meer in één lijn met de airflow. De vraag is of de bracket wel even zo gemakkelijk er af gaat. Aangezien er push-pins zijn gebruikt die niet zo’n mechanisme hebben dat ze weer terug buigen.
Dan hebben we nog die fancontroller die je in een leeg slot kan steken. Hier ging het echter fout. De metalen draaiknop is simpelweg te groot om door het slot heen te gaan. Ik heb verscheidene manieren geprobeerd, maar hij wil niet in het slot van de Coolermaster CM690. Ook bij mijn Antec 900 voelde hij zich niet thuis en paste hij ook niet. Een slordigheidsfoutje dat toch grote gevolgend heeft.
Om toch nog te testen hoe de koeler reageert op de fancontroller heb ik hem op een andere manier geïnstalleerd, namelijk door een gat dat normaal bedoeld is voor een waterkoelingslang. Met het verwijderen van de fancontroller stootte ik hem ergens tegen aan. Zeker niet hardhandig, maar kapot was hij wel. Er was namelijk een verbinding kapot gegaan. Iets meer bescherming is dus naar mijn weten ook gewenst. Nu kunnen de meeste mensen zo’n verbinding wel weer aan elkaar solderen, maar het zal je maar gebeuren. Misschien was het mijn geluksdag wel niet, aangezien ik de metingen en installaties heb uitgevoerd op vrijdag de dertiende…
Deïnstallatie
Ja, hier besteden we in deze review ook wat aandacht aan. De koeler ging er gemakkelijk af door simpelweg de klemmetjes naar beneden te duwen. Je moet wel uit kijken dat je niet met je vingers/hand tegen de koeler aan komt, want deze vinnen zijn aardig scherp.
Zoals eerder aangehaald is, ging de socket 775-bracket er makkelijk op met de push-pins. Bij het deïnstalleren ervan liep ik echter tegen problemen op. Er is namelijk geen mechanisme waardoor de pinnetjes automatisch weer teruggaan en je de bracket eraf kunt halen. Ook kun je niet van de achterkant met een tang erbij, omdat daar de behuizing in de weg zit. De enige optie is dus het hele moederbord uit de behuizing halen! Zeker geen pretje…
Als je eenmaal het moederbord uit de behuizing hebt, is het nog steeds niet gemakkelijk. De pinnetjes zitten namelijk erg vast. Zelfs met een tang is het nog moeilijk, aangezien je veel kracht moet zetten. Dat dat nare gevolgen kan hebben werd bij mij pijnlijk duidelijk door een kras van twee centimeter op het moederbord. Na veel gepruts is het me toch gelukt om de bracket eraf te halen en het moederbord functioneert nog wel goed. Het systeem waarmee de boxed koeler er af gehaald moet worden werkt nog makkelijker en zelfs daar hoor je sommige mensen over klagen. De push-pins van de bracket zijn wel iets verbogen, dus een eventuele herinstallatie is heel misschien niet meer mogelijk.
Afrader dus als je vaak van koeler wisselt.