Core i7

Architectuur
De hogere prestaties komen bij Intel (helaas) niet zomaar aanwaaien en daarom hebben er zich drastische veranderingen plaatsgevonden omtrent de architectuur. Het heeft vier echte processorkernen, in plaats van twee dualcores, die met behulp van twee onderdelen tegelijkertijd aan de slag kunnen. Wat ik als reviewer interessant vind is de geïntegreerde geheugencontroller, zoals we die van AMD kennen. Deze geheugencontroller ondersteunt in principe snelheden tot 1066MHz, maar snelheden van 1333MHz en hoger werken ook prima.
Om ervoor te zorgen dat de Core i7 ook interessant is voor mensen die niet (altijd) gebruik maken van al die rekenkracht heeft Intel een "power controller" ingebouwd. Deze chip zorgt ervoor dat de processor zo weinig mogelijk stroom vreet. Wanneer maar één of twee kernen gebruikt wordt slaat de controller helemaal toe. De speciale Turbo Modus zorgt ervoor dat de nog wel actieve cores direct op een hogere klokfrequentie gaan werken. Op die manier weet de Core i7 ook bij niet multi-threaded software voor hogere prestaties te zorgen.
X58-chipset
Met het komen van een Core i7 processor werd er ook een nieuw tijdperk ingeluid voor de chipsets. De Core i7 bestaat uit 1366 pinnetjes en wordt momenteel alleen nog ondersteund door de X58-chipset. Een diagram zie je hieronder:

De X58 chipset uitgelegd
De chipset is geproduceerd op een 45nm-procedé en ondersteunt zowel SLI als Crossfire. De huidige high end-productlijn van Intel zal nog tot na de zomer 2009 alleenrecht hebben. Socket 1156 (mainstream) staat voor het derde kwartaal gepland en tot nog toe is er geen reden om daaraan te twijfelen.
Table of contents
- 1. Introduction
- 2. Core i7
- 3. Specificaties
- 4. Test
- 5. Conclusie