Singleplayer
Wanneer je Call of Duty 4 niks vond qua graphics, kun je maar beter wegblijven bij Call of Duty: World a War (CoD:WaW). Die engine is namelijk meer van hetzelfde, wat ik overigens geen nadeel vind. Treyarch heeft wel wat verbeteringen aangebracht, zo zijn er bijvoorbeeld notificaties bijgekomen. Dat houdt in dat je een melding krijgt als je magazijn bijna leeg of helemaal leeg is. Uiteraard krijg je dat zoals gewoonlijk ook via het kenmerkende klikkende geluid van je wapen te horen.De gameplay van CoD:WaW is weer ouderwets goed. Je wordt helemaal meegezogen in de special effects en verhaallijn van de game. Dat komt tevens door de actie die zich steeds opnieuw blijft opdringen. Nieuw, of in ieder geval vernieuwend, zijn de verrassingsaanvallen. De Japanners waren in de oorlog goed gecamoufleerd en in het spel komen ze plots uit het gras of klimmen ze in bomen. Dat maakt het spel wat toffer, want ineens werd ik van boven beschoten en zag ik een Japanner in de boom zitten. Anderzijds loop je ineens in een hinderlaag van de Japanners en wordt je van alle kanten beschoten. Deze hinderlagen zijn overigens allemaal gescript en dus weet je ze na twee keer spelen wel te zitten, wat een nadeel is.

De singleplayer neemt de speler mee door de Tweede Wereldoorlog, er zijn wat verhaaltjes bij de laadschermen geplaatst die volledig historisch correct zijn en zo leert de speler gelijk wat meer over de geschiedenis.
De missies bouwen zich langzaam op, je wordt niet rechtstreeks in de actie gedropt. Soms is dat wat jammer, maar over het algemeen ben ik daar wel blij mee. Natuurlijk is het een onderdeel van Call of Duty, dat het altijd zo gelinieerd is, doe dit, doe dat, doe zus, doe zo. Maar dat mag de pret niet drukken, de sfeer en de actie maken heel veel goed.

Het opslaan van het spel werkt niet helemaal goed. Je moet het spel handmatig opslaan, de autosave doet heel raar. Het lijkt net of het spel bij een checkpoint niet opslaat, maar dat de gebruiker dit handmatig moet doen. Bij checkpoints kom je trouwens ‘wel weer tot leven’, wanneer je dood bent gegaan.