4min Devices

Review: Garmin OnRoute fietskaart

Installatie en gebruik

Installatie


De OnRoute fietskaart wordt geleverd op een micro-SD kaart die je vervolgens in de meegeleverde SD-adapter schuift. Vervolgens stop je de kaart in het SD-slot van je Garmin navigatiesysteem en kan het apparaat aangezet worden.

Review: Garmin OnRoute fietskaart
Het weggennet is ineens een stuk uitgebreider

Vervolgens is het even zoeken waar je de kaart precies moet installeren, maar als je het boekje erbij pakt is dat gauw genoeg gelukt. Vervolgens is het een kwestie van de kaart aanvinken, want die verschijnt automatisch in het lijstje. Daarnaast moet er nog even aan het apparaat gemeld worden dat de routeberekening voor een fiets gedaan moet worden en niet voor de auto, zodat fietspaden de voorkeur krijgen boven autowegen. Daarna kun je beginnen met navigeren.

Overigens is het raadzaam om de kaart eerst weer uit te schakelen in het systeem voordat je de SD-kaart verwijderd, anders raakt het systeem helemaal in de war en helpt alleen een harde reset nog.

Gebruik


Het systeem is zoals gezegd bedoeld voor mensen die een Garmin-systeem hebben en bijvoorbeeld af en toe de fiets op de auto laden en ergens een stukje willen gaan fietsen, of gewoon vanaf huis een mooi rondje in de buurt willen gaan fietsen. Uiteraard heeft de gemiddelde fiets geen bevestiging voor de zuignap die standaard bij een Garmin-systeem geleverd wordt, maar daar heeft Garmin wat op gevonden. Er is namelijk een fietssteun beschikbaar, waarmee je de nüvi op je stuurstang kunt bevestigen.

Review: Garmin OnRoute fietskaart Review: Garmin OnRoute fietskaart

Helaas is deze set alleen geschikt voor de nüvi 2xx-serie en aangezien ik een 360t heb, heb ik deze set dus niet kunnen testen. Overigens is de fietshouder niet heel kunstig uitgevoerd, hij bestaat uit een houder waar de nüvi in geklikt moet worden en twee tie-wraps om de houder aan je stuur te bevestigen. De fietshouder kost overigens 22 euro.

Eerlijk gezegd maakt dat de oude modellen, zoals de 3xx-serie en de 5xx-serie en 7xx-serie niet echt geschikt voor de fietskaart, maar als je een beetje handig bent dan verzin je wel een manier om hem op je stuur te bevestigen.

Navigeren


Zoals gezegd hoef je de kaart alleen maar te activeren in je nüvi en je ziet meteen dat de kaart een flink stuk uitgebreid is. Waar je eerst alleen nog alle autowegen zag zie je nu ook allemaal kleine weggetjes die traag door oneindig laagland gaan. (voor de jongeren onder ons, dat is een variatie op een quote van Hendrik Marsman). Dat is uiteraard prettig, want je wilt je met je fietsje het liefst niet tussen de scheurende auto’s begeven.

Het navigeren verschilt niet veel van de normale manier van navigeren. Je kiest een adres en vervolgens wordt de route berekend aan de hand van de instellingen die je eerder gekozen hebt. Dat duurt over het algemeen wat langer dan de routeberekening met de auto, maar dat mag ook wel met 41.000 kilometer aan fietspaden in Nederland. Bij korte routes heeft het apparaat binnen enkele seconden de route berekend, maar het wordt lastiger als je van Rotterdam naar Den Helder wilt fietsen. Sterker nog, het apparaat berekent dan geen route, omdat de route te lang is. Nou moet gezegd worden dat je de fietskaarten in combinatie met een nüvi autonavigatieysteem waarschijnlijk alleen korte fietsritjes zult maken, maar het is wel jammer dat je bij lange routes in twee of meerdere keren moet navigeren.

Garmin waarschuwt er trouwens nog voor dat het mogelijk is dat de berekende route je mogelijk langs wegen stuurt die in beginsel niet voor fietsers bedoeld zijn en dat je je in dat geval aan de verkeersregels moet houden, maar dat lijkt ons logisch.

De vraag is nu natuurlijk of de route daadwerkelijk over de nieuw toegevoegde fietspaden berekend wordt. Ik heb voornamelijk tests uitgevoed in de stad en eerlijk gezegd leent de fietskaart daar zich niet zo voor. Er was hier en daar wel wat af te snijden door een fietspad te pakken, maar vaak is de kortste route gewoon over wegen waar auto’s ook rijden. Eenmaal buiten de stad zul je meer aan de fietskaart hebben, omdat daar ook mooie fietsroutes zijn aangelegd. Dat is tenslotte ook het doel van de kaart. Niet alle fietspaden zitten erin, maar wel de mooie fietspaden die deel uitmaken van fietsroutes. Het onderstaande voorbeeld van Garmin illustreert dat.

Review: Garmin OnRoute fietskaart
Routeberekening op basis van een auto

Review: Garmin OnRoute fietskaart
Routeberekening op basis van een fiets
Bron:Techzine Redactie