Inbouwen
Om te kijken of de kast praktisch is ga ik nu wat hardware inbouwen. Volgens de handleiding is het handig om te beginnen met de voeding.Daarna wil ik de harde schijven monteren in het rek, alvorens ik die in de kast plaats. Hiervoor zijn speciale schroeven meegeleverd, welke iets langer zijn zodat ze door het rubber heen kunnen.
Aan de zijkant van het rek zie ik dat de kabel van de fan netjes geleid wordt. Op deze manier kan de kabel niet beschadigen tijdens het plaatsen van het rek. Goed over nagedacht!
Na alle rubberen delen die de trillingen moeten opvangen kom ik iets tegen waar minder over nagedacht is, namelijk de voetjes van de kast. Deze zijn van een hard kunststof, zonder enige vorm van demping. Zo worden de overige trillingen wél weer doorgegeven aan de ruimte waar de behuizing in staat.
Hierna wordt het tijd voor het moederbord. Hiervoor gebruik ik welbekende spacers, die uiteraard meegeleverd zijn. Een belangrijk punt dat heel veel mensen vergeten is de zogeheten ‘backplane’ te plaatsen, voordat ze het moederbord erin schroeven.
Zoals te zien is, is de 24-pins atx-stekker gelukkig nog net lang genoeg. Ik kan me voorstellen dat dit problemen kan geven met sommige moederborden en voedingen, welke ongunstige locaties hebben voor de atx stekker of een te korte kabel hebben.
Wat de oplettenden onder jullie misschien is opgevallen, is dat het leek alsof de 4-pins cpu-connector van bovenin de kast kwam. Dit komt omdat er een handige manier is om je kabels te ordenen. Ik heb de kabel via een gat aan de onderkant, achter het moederbordtray langs, via een gat aan de bovenkant aan het moederbord bevestigd.
Hetzelfde truukje heb ik toegepast op de connector voor de USB-aansluitingen op het voorpaneel. Via het gat aan de bovenkant heb ik weer een mooie route gevonden voor de connector voor de FireWire-aansluiting op het voorpaneel. Erg fijn, die gaten!
Vervolgens begin ik aan mijn floppy-drive en dvd-brander. De floppy-drive bevestig ik aan het speciale rek, welke ik weer in de behuizing plaats.
Deze klik ik vast, waarbij me opvalt dat er nog veel speling is. Daarom besluit ik de ouderwetste schroeven ook maar te gebruiken. Op dezelfde manier bevestig ik ook de dvd-brander.
Bij het monteren van de fan-connector, stuit ik op een probleem: de kabel is te kort. En dat terwijl de connector op het moederbord nog behoorlijk aan de rand zit. Deze kabel had dus wel wat langer gemogen! Nu ben ik genoodzaakt de fan adapter te gebruiken.
Na het monteren van de meeste kabels kom ik nog een handige eigenschap tegen. Als je goed kijkt op de onderstaande foto zie je rechts van het moederbord twee gaatjes zitten ter hoogte van de atx-stekker. Onder deze twee zijn nog een aantal plaatsen waar twee van die gaatjes zitten. Door hier een tie-wrap doorheen te doen kun je een hoop kabels bij elkaar binden langs je moederbord. Zo zit mijn atx-stekker dus niet meer in de weg!
Tijd om het voorpaneel te monteren. Ik verwijder een groot rooster, en een klein roosterje welke in een groter rooster zit. Deze is speciaal voor de 3,5-inch apparaten. Hierna monteer ik het voorpaneel.
Hier is te zien hoe ik uiteindelijke een hoop kabels achter het moederbordtray langs heb geleid.
Bijna vergeet ik mijn videokaart en geluidskaart te monteren. Ook hiervoor is een appart systeem. Eerst druk je het clipje in.
Dan kun je hem naar achter kanten en het metalen klepje verwijderen.
Tenslotte plaats je de kaart en druk je het clipje terug waarna deze vanzelf vastklikt.
En het eindresultaat ziet er dan aan de binnenkant zo uit.
Ik monteer het zijpaneel weer om te zien hoe de kast er werkend uitziet. Met verlichting aan is het een onopvallende zwarte kast. In het donker zie je de blauwe fan pas goed, wat er erg gaaf uit ziet!
Hier is te zien hoe fijn het rooster wel niet is, je kunt er namelijk gewoon doorheen kijken!
Table of contents
- 1. Introduction
- 2. Verpakking
- 3. Centurion 590
- 4. Inbouwen
- 5. Conclusie