Inleiding
Garmin

Burnell werd in 1944 geboren en ging na zijn opleiding in 1963 aan de slag bij King Radio. Hier was hij in de loop der jaren verantwoordelijk voor een groot aantal succesproducten, waaronder radioproducten voor vliegtuigfabrikant Boeing.
Min H. Kao kwam in 1949 ter wereld en ging na zijn studie aan een Taiwanese universiteit naar de Verenigde Staten, om daar verder te studeren. Tijdens zijn studie deed hij onderzoek voor NASA en het Amerikaanse leger. Na zijn studie werkte hij onder andere voor het bedrijf Magnavox waar hij zich bezig hield met de ontwikkeling van militaire navigatiesystemen op basis van het huidige GPS systeem.
In 1983 werd Kao ingehuurd door Burnell en werkte hij bij King aan het eerste GPS navigatiesysteem dat gecertificeerd zou moeten worden door de Amerikaanse Federal Aviation Administration voor het gebruik in vliegtuigen. In 1989 vertrok Burell echter bij King, dat inmiddels overgenomen was door Allied, omdat hij zijn meerderen niet kon overtuigen om meer met GPS-technologie te gaan doen. Hij ging vervolgens full-time aan de slag als voorganger van een Christelijke gemeenschap in Amerika.

In de beginjaren richtte het bedrijf zich op navigatieystemen voor de scheepvaart en handheld-GPS-systemen voor soldaten. Na 2000 kwamen daar navigatiesystemen voor wandelaars en hikers bij, alsmede systemen voor in auto’s. Momenteel heeft het bedrijf een enorme line-up van GPS-systemen voor wandelaars, hardlopers, scheepvaart, luchtvaart en wegverkeer.
Garmin vs. TomTom
Garmin geniet in Nederland en Europa nog niet zo’n bekendheid als TomTom, maar in Amerika is dat wel anders. In 2007 had Garmin in Amerika een marktaandeel van 47 procent, op respectabele afstand gevolgd door TomTom met 19 procent. Andersom had TomTom in Europa in 2007 een marktaandeel van 38 procent, terwijl Garmin het met 19 procent moet doen. Op zich is dat niet zo heel vreemd, aangezien beide bedrijven hun activiteiten ongeveer op dezelfde tijd begonnen, maar beiden op hun eigen continent.
Beide bedrijven zijn echter sinds enige tijd ook actief op elkaars thuismarkt en daarom zullen Amerikanen steeds meer van TomTom gaan horen, terwijl wij in Nederland steeds vaker een Garmin systeem in de winkels zullen zien. Financieel doen beide bedrijven het gewoon goed. TomTom maakte in 2007 een nettowinst van 317 miljoen euro bij een omzet van 1,74 miljard euro, terwijl Garmin in 2007 nettowinst boekte van 855 miljoen dollar bij een omzet van 3,18 miljard dollar.
Overigens werken beide bedrijven met andere kaartleveranciers. TomTom nam recentelijk Tele Atlas over, terwijl Garmin kaarten gebruikt van Navteq dat dit jaar in bezit komt van Nokia, mits de overname goedgekeurd wordt door diverse autoriteiten.