De prestaties
Nu maar de harde feiten, want is deze pc krachtig genoeg voor HD-materiaal? Nadat ik Windows Vista heb voorzien van de nodige updates en alle drivers up-to-date heb gebracht begin ik met een film in Divx-formaat. Klein beginnen natuurlijk.Hiervoor maak ik gebruik van de film ‘Transformers’. Voorafgaand aan het spelen wordt de CPU nul tot een procent belast, het afspelen van de Divx-film kost het apparaat wel wat moeite en de CPU-belasting gaat dan omhoog naar vijf tot elf procent met een gemiddelde van acht procent. Het is wel duidelijk dat op een dergelijk systeem een Divx-filmpje geen uitdaging is.
Een 720p-preview van Beowulf is al een veel grotere uitdaging voor het systeem. Met een CPU-belasting van 30 tot 45 procent toch een zichtbaar probleemkind, maar de weergave blijft gewoon vloeiend en schokt geen moment. Zowel in een venster als in fullscreen-mode verloopt alles zonder problemen.
Voor de "ultieme" test pakken we weer de film ‘Transformers’ erbij, ditmaal in 1080p. Tien gigabyte puur filmgenot, even installeren op een externe harde schijf en gaan met die banaan. Ik start de film en bekijk de logo’s van de verschillende filmmaatschappijen. Het CPU-verbruik schommelt een beetje tussen de 50 en 70 procent met een gemiddelde van 63 procent. Bij het begin van de film word het verbruik meer, ongeveer van 60 tot 70 procent.
We zoeken even een stukje uit met veel grafisch geweld en bekijken vervolgens de CPU-belasting. Voor de mensen die de film hebben start ik de meting vanaf 39 minuten, Het stuk waar de soldaten in de woestijn tegen die schorpioen-achtige robot vechten. De belasting blijft hetzelfde, de hoogste piek is 78 procent CPU-belasting met een gemiddelde van ongeveer 65 procent. Vervolgens spoel ik nog even door naar 1 uur en 50 minuten waar een gevecht op de snelweg te zien is. Ook hier blijven de prestaties hetzelfde met een gemiddelde van 65 tot 70 procent. We kunnen er dus van uitgaan dat de CPU en al dan niet de videokaart krachtig genoeg zijn om Full HD 1080p-materiaal af te spelen met nog 25 tot 30 procent aan CPU-kracht overblijft. Tijdens het afspelen merkte ik totaal geen haperingen in de weergave of kwam ik andere problemen tegen. Soepel en mooi beeld, zoals je mag verwachten. Alle HD-films in deze test maakten gebruik van de H.264 codec. Dus geen HD-WMV-filmpjes die er wat minder moeite mee hebben, uitgezonderd van de Divx film.
Nu het dus wel goed zit met de videoprestaties wordt het eens tijd om te kijken of je met de X1250 ook nog een aardig spelletje kunt spelen. Op internet vond ik schaarse beelden van Crysis die laten zien dat je het spel op deze kaart kunt spelen op lage kwaliteit. Voor deze test haal ik even de demo van Call of Duty 4 binnen. Dit spel zou de X1250 voldoende het vuur aan de schenen moetne kunnen leggen. Om niet gelijk het uiterste van de kaart te vergen begin ik met de laagste grafische instellingen op een resolutie van 640×480.
COD4 is op zich niet z’n boeiend spel, al helemaal niet met alles op zijn laagst. In huisjes en als ik naar de grond kijk heb ik een FPS van 30+ met een gemiddelde van 40 tot 45 FPS, kom ik echter in open terrein dan valt het aantal frames per seconde terug naar 10 FPS. Dat lijkt me voldoende om niet verder te gaan testen. Het is geen gamekaart en met zulke belabberde prestaties heb ik geen behoefte om verder te testen.
Ik moet er wel bij vertellen dat mijn geheugen nog niet binnen is en ik enkel met een gigabyte werk onder Vista. Dat kan natuurlijk een bottleneck zijn. Simpelere spellen zullen het naar verwachting nog redelijk goed doen op een geïntegreerde grafische chip, maar door het beperkte geheugen kan ik dat dus nog niet goed testen. Als ik er de mogelijkheid voor heb zal ik het later nog eens proberen met twee gigabyte geheugen.