3min Devices

Review: Stille koelproducten van Noctua

NF-P12 en NF-B9

Review: Stille koelproducten van NoctuaZoals gezegd reviewden we al eerder een ventilator van Noctua. In deze review kijken we naar de twee nieuwste modellen van Noctua, te weten de "NF-P12" en "NF-B9".

  • 120mm/92mm, 1300 rpm
  • Pressure-optimized Nine Blade Design
  • Vortex-Control Notches
  • Smooth Commutation Drive
  • SSO bearing
  • 6 years warranty
Het verschil met de voorganger de NF-S12 (1200/800) versies zijn hieronder in de tabel weergegeven. Ook is de nieuwe 92mm-ventilator meegenomen in de tabel ondanks dat deze met geen andere te vergelijken is. De 92mm is namelijk de eerste ventilator van Noctua!

Vergelijking
NF-P12 NF-S12 1200 NF-S12 800 NF-B9
Grootte 120x120x25 mm 120x120x25 mm 120x120x25 mm 92x 92×25 mm
Lager SSO-lager SSO-lager SSO-lager SSO-lager
Blad meetkunde Negen blads vormgeving met VCN* Rechte bladen Rechte bladen Zeven blads vormgeving met VCN*
Rotatie 1300 RPM 1200 RPM 800 RPM 1300 RPM
Luchtverplaatsing 92,3 m³/h 81 m³/h 59 m³/h 64,3 m³/h
dBA productie 19,8 dB(A) 17,0 dB(A) 8,0 dB(A) 17,6 dB(A)
Garantie 6 jaar 6 jaar 6 jaar 6 jaar
Bron

Speciaal


De Noctua ventilatoren zijn niet zomaar ventilatoren. Reguliere ventilatoren zijn beduidend anders dan de NF-S12, NF-S8 en nu dus ook de NF-P12. Zo is de rotor van beide ventilatoren anders gefabriceerd dan bij reguliere modellen. De ventilator zorgt door de andere bouw en vormgeving voor een grote airflow bij een lage geluidsdruk. Verder is de fan voorzien van een stevige en nette sleaving.

De NF-P12 heeft ten opzichte van de oude ventilatoren een make-over gehad. Het belangrijkste verschil zit in de rotorbladen. Deze zijn voorzien van kartels wat ervoor zorgt dat er minder geluidsproductie onstaat. Aangezien de randen sneller rond draaien en daardoor tevens de meeste lucht moeten verplaatsen ontstaat er een snerpend geluid. Met behulp van dit innovatieve hoogstandje moet dit enigzins verholpen zijn. Als men goed opgelet heeft zal men ook zien dat de lengte van de bladen ten opzichte van het oude model weer langer is geworden en voorzien is van maar liefst 9 bladen.

Review: Stille koelproducten van Noctua[/url]
Hier zijn duidelijk de inkepingen te zien[/sub]

U.L.N.A.


De geweldige afkorting ‘U.L.N.A.’ klinkt leuk, maar is niets anders dan een aangepaste aansluitkabel met een weerstand erin. Dit zorgt in eerste instantie voor een zwakkere stroom naar de motor en een lager toerental, maar zorgt in verhouding toch voor een goede airflow.

Wanneer de ventilator wordt uitgerust met anti-vibratiepluggen wordt het geluidsniveau minimaal gehouden. Hieronder staat een tekening van de ‘SSO’ lagers die Noctua gebruikt. Het is hetzelfde principe als de normale oliegelagerde ventilatoren, maar door een extra magneet wordt de druk beter verdeeld, waardoor de ventilator stabieler en minder luidruchtig draait.

Review: Stille koelproducten van Noctua

Geluidsproductie


Noctua probeert alles tegen te houden dat maar lawaai kan of dreigt te maken. Rubberen bevestiging in plaats van schroeven tegen de trilling, de nieuwe bladvormgeving, andere lagers en meegeleverde stroomadapters voor onder andere 7V. Het zal je daarom ook niet verrassen dat de Noctua-fans met gemak Papst, Revoltec, Thermaltake en Recom achter zich laten op het gebied van dBA en de beloofde luchtverplaatsing.

Review: Stille koelproducten van Noctua
De te vervangen Papst ventilatoren
Bron:Techzine Redactie