Nader bekeken
Als we de voeding nader willen bekijken zal hij toch open moeten. Dat heb ik ondanks de waarschuwingen gedaan, lekker eigenwijs, maar zo weten we gelijk welke geheimen de voeding voor ons bewaart.Bij het openmaken vallen me een paar dingen op, veel condensatoren zijn hittebestendig tot 105 graden celsius, dat is meer dan de 85 graden die normale condensatoren aankunnen, waarvan ik er maar eentje heb gevonden in de voeding. De rest van de condensatoren zijn allemaal kwalitatief goede exemplaren die tegen wat warmte kunnen, hier is dus niet op bespaard. De spoelen zijn allemaal vastgezet met een flinke klodder sileconenlijm wat er voor zorgt dat er geen hoge tonen vanaf komen, als er iets is wat de meesten haten, dan is dit het wel.
Ik was eigenlijk wel benieuwd welke fan er in zat, dat heb ik dus ook gelijk even nagetrokken. Het blijkt een Yateloon D12BH te zijn, de zwaarste 120x25mm fan van het bedrijf. Deze zou 41db maken en 2300 toeren per minuut maken volgens het bedrijf. FSP claimt echter 24 dB(A), met nadruk op de A. De A geeft aan dat er een correctie is plaatsgevonden op basis van de gevoeligheid voor bepaalde tonen van het menselijk oor. De fan verplaatst ongeveer 122 kubieke meter lucht per uur. Als ik kijk en voel hoeveel airflow hij genereert is dat ook aanzienlijk veel bij een vrij lage load. Ik heb veel oudere voedingen gezien die minder efficient zijn maar bijna geen tot geen airflow hebben. De temperatuur van die voedingen zijn vrij hoog maar goede voedingen kunnen dat hebben. Toch vreemd dat FSP toch liever voor koelte kiest, gezien de componenten op 50 en op 25 graden hun werk gewoon prima horen te doen, zonder drastisch de stabiliteit te verlagen.
Overigens is de fan zelf niet met led’s uitgevoerd, hoewel er op de behuizing staat dat er wel led’s in zouden moeten zitten. Waar het hier echter om gaat is een ledje bij de aan-/uit-schakelaar. Dit is overigens een vrij fel lampje, de onderkant van mijn bureau is er ’s nachts vrij goed zichtbaar door.
Het enige wat mij stoort aan deze voeding is wel de fan. Deze maakt bij het op gang komen een enorm lawaai, het lijkt wel of de fan ergens tegenaan loopt. Bij een wat zwaardere load draait de fan meer toeren en is het minder opvallend maar het blijft een zeer vervelend geluid wat na een uur nog steeds blijft irriteren.
De kabels die aan de voeding zitten zijn ook nog een beetje vreemd. In veel behuizingen zitten de harde schijven netjes onder elkaar. Jammer dat een zware voeding als deze, die eigenlijk gemaakt is om naast twee videokaarten ook nog een raid opstelling te voorzien van stroom, daar niet de juiste kabels voor heeft. FSP heeft overigens wel beter nagedacht bij de SATA-aansluitingen, daar heeft het bedrijf namelijk T-stekkers gemonteerd. Dat is iets wat ik zeer op prijs stel omdat dit in krappe behuizingen aardig wat kabelrotzooi kan voorkomen. Nadeel is dan wel weer dat er vrij lange stukken kabels tussen de stekkers zitten en die zijn niet soepel weg te werken. Ik had liever kleine stukjes kabels gezien zonder mesh. De overige stukjes kabel zijn dan makkelijk tussen de schijven te stoppen, maar met de dikke mesh kan dit helaas niet.
Ook de grote 4-pins stekkers hebben nog een opvallend detail. De stekkers zijn ondersteboven gezet waardoor ik moet beginnen met het aansluiten van mijn rij schijven aan de onderkant en de kabels als gevolg daarvan maar net lang genoeg zijn. Indien ik van bovenaf de schijven wil aansluiten dien ik alle stekkers 180 graden te draaien wat niet erg makkelijk werkt gezien de stugheid van de kabels. Overigens is dit wel makkelijk als de voeding aan de onderkant zit. Op de foto is het wat duidelijker te zien. Uiteindelijk heb ik alles toch nog redelijk fatsoenlijk in elkaar gekregen.
De probleempjes met de kabels zijn echter niet heel erg, het zijn meer ergernisjes waar ik tegenaan liep bij de installatie. In mijn behuizing zit het zijpaneel ook dicht tegen de kabels aan. En behuizingen met de voeding onder hebben het probleem van verkeerd geplaatste molexstekkers niet.
Table of contents
- 1. Introduction
- 2. Nader bekeken
- 3. In de praktijk
- 4. Conclusie