Spreadsheet: Numbers
Meest opvallende functies
Wat opvalt aan Numbers is, dat je niet één spreadsheet hebt maar de mogelijkheid tot een heleboel verschillende tabellen die op zichzelf weer een spreadsheet vormen. Hierdoor is het heel eenvoudig om de grootte van deze tabellen onafhankelijk van elkaar aan te passen. Daarnaast is de manier waarop je velden met elkaar kunt linken heel eenvoudig gemaakt. Je dubbelklikt op een veld waar een de som van twee andere velden moet komen te staan. Vervolgens kan je door te klikken deze twee velden met het beginveld linken.
Ook is er de mogelijkheid om plaatjes, opmerkingen en foto’s in te voegen om meer inzicht te creëren bij het bekijken van je gegevens. Deze objecten zijn tevens eenvoudig te verplaatsen en te wijzigen. Wat verder opvalt aan Numbers zijn de kant-en-klare sjablonen die ook nog eens volledig aanpasbaar zijn. Hierdoor wordt het wel heel eenvoudig om een leuke, overzichtelijke spreadsheet te maken. Tot slot is het in de printweergave mogelijk om het document helemaal naar je eigen wensen aan te passen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je klaar bent met printen.
Celeigenschappen
Waar Apple om bekend staat weet ze ook met Numbers weer goed uit de verf te laten komen. Het aangeven van celeigenschappen is in Numbers heel eenvoudig. Twee of meerdere velden bij elkaar optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen enzovoorts, is niet moeilijker dan enkele keren klikken. Om dit duidelijk te maken heb ik een klein voorbeeldje gemaakt. Je ziet een getal 1 en een getal 2 die in het veld som bij elkaar opgeteld moeten worden.

Het is vervolgens een kwestie van de formule-editor kiezen zoals hieronder te zien is.

Vervolgens verschijnt het volgende heads-up-display (HUD) in beeld:

Als je daarna achtereenvolgens op de twee velden die, in mijn geval opgeteld moeten worden, klikt, verkleuren deze velden en komen de veldnamen/nummers netjes in de kleine HUD te staan.

Tevens wordt de som bovenaan in de formulebalk weergegeven. Dan rest ons nog één ding en dat is de som bevestigen, dit kan door middel van het groene vinkje in de menubalk of het groene vinkje op de HUD. Als je de som bevestigt wordt de uitkomst netjes in het geselecteerde vakje onder som weergegeven.
Later kan je ook nog velden toevoegen of verwijderen of je wijzigt gewoon de hele som. In het infovenster ‘Cel’ is de celnotatie en de opmaak ook nog volledig aan te passen. Zo kan er gekozen worden voor valuta, wetenschappelijke notaties of gewoon tekst. Maar ook kan er gekozen worden voor een aankruisvakje, een stappenregelaar, schuifknop of zelfs een venstermenu. Op basis van kant-en-klare regels kan vervolgens worden aangegeven hoe de opmaak van een cel eruit moet komen te zien.
Grootte spreadsheet
Zoals ik in het onderdeel ‘Opvallende functies’ al aangaf is het bij Numbers zo dat je niet één spreadsheet hebt met verschillende tabellen maar dat je verschillende kleinere (of grotere) spreadsheets hebt naarmate je meer tabellen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je heel eenvoudig en snel een tabel aan kan passen. Normaal gesproken zou je dat ook wel kunnen doen, maar zodra een enkele tabel dan te groot wordt, krijg je problemen binnen de spreadsheet zelf dat je andere tabellen moet verkleinen. Dit is niet het geval bij Numbers. De spreadsheet is uiteraard eindeloos uit te breiden, zoals we dat van andere spreadsheets ook kennen.
Pakketspecifieke eigenschappen
Ook in Numbers is er weer de integratie met het besturingssysteem en iLife. Dit vind je terug in de spelling- en grammaticacontrole en het kunnen invoegen van afbeeldingen/foto’s in spreadsheets. Ook is er weer de mogelijkheid tot het invoegen van audio en video, maar het lijkt mij persoonlijk niet echt logisch om dat in een spreadsheet te gebruiken.
Ook in Numbers vinden we weer de ingebouwde afbeeldingen-aanpasser om afbeeldingen helemaal naar wens op te maken.
Zoals gezegd beschikt ook Numbers over eigen sjablonen die volledig aanpasbaar zijn. Zo zijn er sjablonen voor checklists en begrotingen, maar ook sjablonen voor facturen, declaraties en rendementen, zowel voor de thuisgebruiker als de professional. Numbers is verder uitgerust met de mogelijkheid om Excel 2003/2007-bestanden te openen en reeds bestaande Numbers-bestanden te exporteren naar het voor Excel 2003/2007 leesbare formaat. Ook kan er een PDF gemaakt worden van het geheel.
Invoegen van grafieken
Tot slot gaan we nog even in op specifieke functies binnen Numbers. Het invoegen van grafieken, of diagrammen zoals Numbers het noemt, is heel eenvoudig. Op basis van een selectie waarvan je een diagram wilt maken verschijnt er een diagram in beeld. Dit kan een 2D- of een 3D-diagram zijn. Vervolgens bestaat er de mogelijkheid om het diagram helemaal naar eigen wens aan te passen. Zo kan er gekozen worden voor een andere vorm, kleur, grootte, wel of geen labels enzovoort.
Er kan gekozen worden om elke waarde dezelfde kleur te geven, maar er is ook de mogelijkheid om elke waarde een andere kleur binnen het diagram te geven. Ook een diagram maakt, net als een tabel, onderdeel uit van de hoofdsheet, maar in werkelijkheid is het ook weer een kleine sheet. Het voordeel hiervan is dat het zo overzichtelijk mogelijk blijft. Zou je een heleboel tabellen en diagrammen in één sheet hebben dan is het heel eenvoudig om naar de gewenste diagram of tabel te gaan. In de navigatiebalk aan de linkerzijde staan namelijk alle tabellen en diagrammen netjes onder elkaar gerangschikt op naam.