Graphics & Multiplayer
De bron van de grafische pracht
DM maakt gebruik van de Source engine, die onder andere gebruikt wordt in Half-Life 2, Counter-Strike: Source en Vampire: The Masquerade – Bloodlines.
Deze engine is in staat mooie beelden te produceren, zoals te zien is in Half-Life 2: Episode One. De makers van DM maken echter niet volledig gebruik van de engine in mijn ogen, bepaalde textures zien er niet echt super uit en hadden best wel wat mooier mogen zijn als je kijkt naar textures in Half-Life 2.
Er wordt wel goed gebruik gemaakt van lichteffecten, iets wat in DM redelijk centraal staat, omdat je in de schaduw niet ontdekt wordt. Dit zorgt voor mooie settings met licht en schaduw. Helaas is de developer iets te enthousiast geweest en heeft het te donker gemaakt op sommige punten, waardoor je vaak de weg kwijt raakt en bepaalde objecten niet kan zien. Je krijgt wel de beschikking over een soort nightvision, die alles in je beeld egaal verlicht maakt en blauw laat opkleuren. Met je nightvision aan is het niet prettig vechten en lopen en je mist het gevoel van diepte door het gebrek aan schaduw en licht.
Maar over het algemeen ziet DM er prachtig uit, vijanden zijn goed geanimeerd en komen geloofwaardig over. Vooral grotere vijanden zijn erg intimiderend (denk aan een cyclops van tien meter hoog of een enorme draak).
Multiplayer
Dark Messiah bevat een uitgebreide multiplayer mode, die los van de singleplayer mode ontwikkeld is door Kuju, dat onder andere verantwoordelijk is voor de multiplayer mode van Call of Duty: Finest Hour.
De multiplayer van DM is echt bizar goed vergeleken met soortgelijke games. Het is overduidelijk geinspireerd door games als Battlefield en Team Fortress en maakt goed gebruik van de modes van die games.
Je speelt in een class-based team, net als in Battlefield. je kiest een van de vijf klassen (Archer, Mage, Warrior, Priestess or Assassin) elk met totaal verschillende skills dan de ander. Daarna ga je aan de slag in een van de verschillende gamemodi, zoals Crusade mode, waar je op Battlefieldwijze controlpoints moet veroveren om zo verder de vijand te verslaan. Hoe meer kills je maakt en controlpoints je verovert, hoe meer experience je krijgt en dus ook skillpoints. Deze skillpoints investeer je in skills voor jouw klasse, zo kan je met een Archer bijvoorbeeld kiezen voor een skill die je drie pijlen laat afvuren, of een vlammende pijl.
De levels bestaan uit goed gebalanceerde omgevingen. Zo zijn er hooggelegen plekken waar archers of mages vanaf kunnen schieten en krappe gangen waar warriors voordeel hebben. Elke ronde in de Crusade mode speelt zich af in een andere omgeving en je vergaarde skills worden meegenomen naar de volgende ronde. Er is in ieder geval genoeg afwisseling te vinden in de maps, en in de vijf verschillende klassen.
Naast de Crusade mode zijn er nog de bekende Deathmatch en Team Deathmatch mode. De multiplayermode geeft een veel langere speelduur aan dit spel en zorgt er voor dat je na de singleplayer niet uitgekeken bent op het spel.