Gebruikservaring, Interface & software
Gebruikservaring
De Huawei Ascend G750 is met zijn scherm van 5,5 inch een flinke jongen, het toestel valt dan ook in de phablet-categorie en dat is een klasse die niet voor iedereen is weggelegd. Wil je graag een toestel met één hand kunnen bedienen, dan moet je geen phablet kopen. Wil je echter een groot scherm, zodat je goed naar video’s kan kijken of documenten en websites wat makkelijker kan bekijken, dan is een phablet al snel wat handiger.
Deze phablet van Huawei ligt redelijk vast in de hand doordat de achterkant voorzien is van een laagje wat op leer moet lijken. Hierdoor valt het toestel niet snel uit je hand, wat wel zo prettig is. Voor mensen die echt de hele dag met hun smartphone in de weer zijn biedt dit toestel nog een extraatje, de achterkant is makkelijk te verwijderen en de accu kan dus ook eenvoudig worden gewisseld. Wel zal je dan zelf een accu bij moeten kopen.
Wat ik wel erg jammer vind is dat het toestel voorzien is van oude software. De Android-versie is met Android 4.2.2 redelijk gedateerd, deze versie is toch alweer anderhalf jaar beschikbaar, terwijl Android 4.4 al sinds oktober beschikbaar is en ook al draait op sommige andere Huawei-toestellen, maar ook de eigen Emotion UI van Huawei draait nog op een verouderde versie. De Ascend G750 moet het doen met Emotion UI 2.0, terwijl de Ascend P7 al beschikt over Emotion UI 2.3
Interface: Emotion UI 2.0
Huawei maakt gebruik van de eigen Emotion UI-interface, waarbij het Android redelijk op de schop heeft genomen. Zo heeft Huawei er onder meer voor gekozen om de applicatielijst te schrappen en gewoon alle apps in mapjes op een dashboard te plaatsen. Hierdoor komt de interface meer overeen met die van Apple’s iOS. Voor voormalige iPhone-gebruikers zijn Huawei-toestellen dan ook vaak sneller en makkelijker te begrijpen dan een standaard Android-toestel.
![]() |
![]() |
![]() |
Alle drie de beschikbare thema’s naast elkaar
Dat is iets waar je van moet houden, persoonlijk ben ik van mening dat het redelijk snel went en dat Huawei het goed doet door om te beginnen niet teveel software voor te installeren, maar ook alles netjes in mapjes te zetten. Ook kiest Huawei ervoor om vrijwel geen widgets te installeren, dat scheelt ook een hoop drukte. Standaard maakt Huawei alleen gebruik van een klok- en weer-widget en de Google-zoekbalk, die laatste is verplicht door Google.
Verder biedt Huawei meerdere thema’s aan, zodat je een toestel volledig naar eigen hand kan zetten. Helaas is dit toestel voorzien van Emotion UI 2.0, waardoor de keuze in thema’s is beperkt tot slechts drie stuks. Op Emotion UI 2.3 was de keuze veel ruimer, daarvoor zijn maar liefst negen thema’s beschikbaar. Hopelijk kiest Huawei er snel voor om het toestel te upgraden naar een recente Android-versie en Emotion UI 2.3.
Verder lijkt het erop dat Huawei in de toekomst met nog veel meer thema’s gaat komen, aangezien er een tijdje geleden een wedstrijd is uitgeschreven waar flink wat prijzengeld beschikbaar was voor mensen die thema’s wilden ontwerpen. Waarschijnlijk krijgt Emotion UI in de toekomst de mogelijkheid om thema’s te downloaden.
Software
Waar veel fabrikanten er een handje van hebben om een toestel helemaal af te laden met vooraf geïnstalleerde software, waarvan de meeste apps overbodig zijn en gratis te downloaden zijn uit de Google Play Store, valt het bij Huawei reuze mee.
In totaal levert Huawei het toestel met zo’n 45 apps, waarvan er al 20 van Google zijn. De apps die Huawei echt zelf toevoegt en standaard niet aanwezig zijn: Back-up, Bestandsbeheer, Bitcasa, Geluidsrecorder, DLNA, Facebook, FM-Radio, Klok, SIM 1-toolkit, Sim 2-toolkit, Telefoonbeheer, Telefooninfo, Thema’s, Twitter, Voice-dialer, Weer en Zaklamp.
Zoals je wellicht opvalt zijn er eigenlijk maar drie commerciële apps aanwezig, Bitcasa, Facebook en Twitter. De rest betreft apps die bedoeld zijn om het gebruik van je smartphone te veraangenamen of om zaken te configureren. Een zaklamp-app heeft niet iedereen nodig, maar neemt ook vrijwel geen ruimte in beslag.