4min Devices

Review: Mozilla FireFox

Webstandaarden en besturingssytemen

Webstandaarden


Goed, genoeg handigheidjes en functies dus voor deze browser. Maar doet de software ook wat het moet doen, namelijk websites weergeven?
Achter elke website gaat ook een code schuil, zoals HTML, PHP, XML en CSS. Zonder hierop te diep in te gaan is het duidelijk dat een browser de codes in deze webstandaarden kan herkennen en om kan zetten naar een visueel resultaat.

Review: Mozilla FireFoxEn daar komt weer een groot voordeel van een open-source browser om de hoek kijken. Er verschijnen steeds weer nieuw codes en nieuwe webstandaarden en om deze standaarden ook gemeengoed te maken is het noodzakelijk dat ze ondersteund worden door browsers.
Een aantal webstandaarden worden bijvoorbeeld nog niet ondersteund door Microsoft’s Internet Explorer. Aangezien deze browser het meest gebruikt wordt, kunnen webdesigners hun sites niet volledig afhankelijk maken van dergelijke nieuwe standaarden.

Het is echter wel op prijs te stellen als er een browser is die deze standaarden wel ondersteund en zo de ontwikkelingen van de standaarden een steuntje in de rug geeft. FireFox en haar open-source code zijn daar een goed voorbeeld van.
Doordat de open-source code continu in ontwikkeling is kan er snel ingesprongen worden op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van webstandaarden.

Hierdoor ondersteunt FireFox momenteel de volgende talen:
HTML, XML, XHTML, CSS, JavaScript, DOM, MathML, DTD, XSL en XPath.
Daarnaast is er inmiddels het grootste gedeelte van CSS versie 2 verwerkt in de browser en ook reeds enkele elementen van CSS versie 3. Een andere toegejuichde optie van FireFox is de ondersteuning van Alpha Transparency in PNG afbeeldingen.
PNG afbeeldingen ondersteunen transparantie, zoals dat ook mogelijk is bij GIF bestanden. Voordeel van PNG bestanden is dat het veel meer kleuren ondersteunt, dan de 256 die GIF ondersteunt.
FireFox is momenteel één van de weinige browsers die transparantie in PNG bestanden met een hoge kleurdiepte ondersteunt.
Verder wordt er momenteel hard gewerkt aan ondersteuning voor SVG, APNG en XForms.

Review: Mozilla FireFoxAl deze ondersteuning voor standaarden betekent echter niet automatisch dat alle pagina’s goed worden weergegeven door FireFox. Dit probleem is echter bijna altijd terug te leiden naar de code achter de betreffende website.
Deze maken dan bijvoorbeeld gebruik van specifieke Internet Explorer codes zoals ActiveX of VBScript.
Webmaster kunnen dergelijke problemen ondervangen door hun site te conformeren aan de webstandaarden zoals die zijn vastgelegd door de W3C organisatie.

Ondanks het feit dat het probleem dus niet zozeer bij FireFox ligt, blijft het wel vervelend als er af en toe van browser gewisseld moet worden, omdat de site niet juist in FireFox wordt weergegeven.

Besturingssystemen


Review: Mozilla FireFoxDe Mozilla Foundation heeft ervoor gezorgd dat FireFox op diverse systemen en besturingssystemen gedraaid kan worden. Zo is er ondersteuning voor zo goed als alle Windows versies vanaf Windows 95. Ook draait de browser op Mac OS X en een aantal Linux versies.

Ook hier gaat echter weer de spreekwoordelijke open-source vlieger op, want dankzij de openbare broncode hebben enthousiastelingen versies gemaakt voor vele andere besturingssystemen, waaronder Solaris (x86 and SPARC), OS/2, AIX, FreeBSD, PC-BSD, NetBSD, BeOS, SkyOS en RISC OS (ARM).

Iedere versie van de browser gebruikt dezelfde soort profielgegevens, waardoor deze uitwisselbaar zijn tussen alle versies. Voorwaarde is wel dat deze gegevens door het besturingssysteem te lezen zijn vanaf een FAT32 schijf. Dit kan vooral van pas komen bij het gebruik van meerdere besturingssystemen op één computer. Er kunnen echter wel enige conflicten optreden door gebruik van extensies.

Alhoewel de browser op zich dus heel veelzijdig is en tijdens het surfen de pagina’s snel kan renderen is voor sommigen de opstarttijd van de browser nog een puntje van kritiek. De opstarttijd is namelijk ietsje langer dan die van bijvoorbeeld Opera en Internet Explorer. Daarnaast gebruikt FireFox redelijk veel geheugen, namelijk zo’n 60MB.
Windows Nederlands
Mac OS X Nederlands
Linux Nederlands

Windows Engels
Mac OS X Engels
Linux Engels

Thema’s en Extensies
Thema’s en extensies zijn hier te downloaden:
Mozilla Add-Ons

Avatars
Hier een site met een stel mooie avatars van FireFox voor de echte FireFox-aanhanger:
FireFox Avatars

Wij bedanken erasmus voor het idee van, en het meewerken aan deze review!