6min Devices

Review: Mozilla FireFox

Opvallende functies

Wat is er nu zo speciaal aan FireFox, behalve dat het volgens Mozilla een zeer snelle en kleine browser zou zijn. Een aantal handige functies die FireFox biedt zijn hieronder terug te vinden.

Tabbladen


Een van de bekendste functies van FireFox is de tabbladen functie. Zoals de naam al doet vermoeden kan je in één venster meerdere internetpagina’s openen, die dan netjes onder tabbladen geplaatst worden.
Deze ’tabs’ zijn boven in beeld verzameld en met een simpele klik op één van de tabbladen verschijnt het venster dat onder de tab zit.
Het voordeel ten opzichte van browsers die zonder tabbladen werken is dat er behoorlijk veel internetpagina’s geopend kunnen worden zonder dat de Windows taakbalk daardoor vol raakt.

Een voorbeeld van beide situaties is hieronder te zien:

Review: Mozilla FireFox
Zonder tabbladen

Review: Mozilla FireFoxMet tabbladen

Zoals op het voorbeeld te zien wordt er met de FireFox browser een hoop ruimte bespaard op de taakbalk, omdat alle vensters onder de tabbladen geschaard worden. Er is standaard ingesteld dat een hyperlink geopend wordt in een nieuw venster, maar door met de rechtermuistoets op een dergelijke link te klikken verschijnt er een menu. Door in dat menu ‘Openen in tabblad’ te kiezen opent FireFox de link wel in een tabblad. Een nog snellere optie is om op de link te klikken met de CTRL toets in te houden

Thema’s


Deze functie van FireFox maakt het mogelijk om de browser helemaal in een eigen stijl te zetten. Veel extra functionaliteit biedt het niet en het is dan ook vooral leuk. Aan het einde van deze review zijn er wat links terug te vinden naar sites waar je thema’s kan downloaden.
Een voorbeeld van een thema is hieronder te zien:

Review: Mozilla FireFox

Alle gedownloade thema’s worden door FireFox opgeslagen zodat er later nog de keus is om snel te wisselen tussen thema’s. Het thema menu is te vinden via het menu ‘Extra’ en het submenu ‘Thema’s’.
Na het kiezen van een nieuw thema moet de browser eerst opnieuw opgestart worden.

Extensies


Zoals in de inleiding te lezen is, is FireFox een open-source browser. Dat betekend dat in principe iedereen vrij inzicht kan krijgen in de broncode van het programma. Behalve dat een hoop vrijwilligers hierdoor bugs en lekken uit het programma kunnen halen, heeft dat ook nog een ander voordeel.

Veel enthousiaste FireFox gebruikers en kleine bedrijfjes hebben handige aanvullingen op de browser gemaakt. Deze extensies zijn er in allerlei soorten en maten.
Op de site van FireFox zijn alle extensies verzameld, maar hieronder zullen een aantal populaire en/of handige extensies worden besproken

Adblock

Adblock is een extensie die het mogelijk maakt om afbeeldingen van een bepaalde site te blokkeren. Door met de rechtermuistoets op een afbeelding te klikken kan de bron van deze pagina toegevoegd worden aan de blocklijst. Daardoor zullen afbeeldingen van de desbetreffende bron niet meer te zien zijn.
Besef wel dat deze afbeeldingen ook niet ingeladen worden. Een reclamebanner blokkeren betekend dus wel dat jij hem niet meer ziet, maar de site waarop de banners staan loopt dan wel inkomsten mis. Bekijk dus goed bij welke sites je wel en geen afbeeldingen blokkeert.

Gmail notifier

Review: Mozilla FireFoxDe Gmail notifier is een handige extensie die het mogelijk maakt om vanuit FireFox in de gaten te houden of er nieuwe mail is binnengekomen op een Gmail account. Voordat de extensie werkt moeten eerst de inloggegevens worden ingevuld. Daarna verschijnt er onder in beeld een icoontje dat aangeeft of er nieuwe mail is of niet.

ColorZilla

ColorZilla maakt het mogelijk om snel de kleur van objecten op een internetpagina te bepalen. Door middel van de ‘colorpicker’ onder in beeld verschijnt er een pipetje waarmee op een gebied op de site geklikt kan worden. De kleur wordt vervolgens onthouden door de extensie. Onderin kan er nu gekozen worden om de kleur in RGB of HEX code naar het klembord te kopiëren.
Andere functies zijn een zoomfunctie en een tool waarmee de afstand in pixels tussen twee punten op het scherm bepaald kan worden.

Translation Panel

Een andere handige extensie is de Translation Panel. In de extensie zijn een aantal online vertaalmachines opgenomen. In het optiemenu kan nu de taal van het gekozen woord en de taal waarnaar het woord vertaald moet worden gekozen worden.
Door nu een woord in te tikken, wordt de vertaling automatisch door de online vertaalmachine gehaald, waarna het resultaat eronder verschijnt.
De laatste instellingen worden ook onthouden door het programma. Dat maakt het mogelijk om snel een tekst te selecteren op een pagina. Een simpele klik op de rechtermuisknop en de knop "translation popup" laat vervolgens razendsnel de vertaling boven in beeld zien.

Snelle updates


Het is een beetje een twijfelgeval of het nou echt een functie van FireFox is, maar in ieder geval is het wel zo dat FireFox regelmatig word geupdate. Zo wordt er zo snel mogelijk een nieuwe versie uitgebracht als er bugs of lekken zijn ontdekt. Het updaten moet je wel zelf doen, hoewel er rechtsboven een icoontje verschijnt als er een nieuwe update beschikbaar is. Als je op dat tekentje klikt, dan kom je op een internet pagina met de download-link van de nieuwe Firefox. De laatste versie is op het moment van schrijven versie 1.7. Op het moment is Mozilla echter ook met een geheel nieuwe versie van FireFox bezig, onder de codenaam ‘Deer Park’.

RSS-feeds


In FireFox zit ook een extra functie om het laatste nieuws te weten te komen, een RSS Feed Reader namelijk.
Een feed toevoegen gaat heel eenvoudig. In het menu waar ook de bladwijzers (favorieten) beheerd kunnen worden, kan er gekozen worden voor het toevoegen van een zogenaamde ‘live bladwijzer’. Nu kan de .xml pagina van de feed ingevoerd worden.
Als dat gedaan is verschijnt de feed als een bladwijzer in het gekozen menu, met dien verstande dat het een uitklapmenu is geworden, waarin alle berichten in het .xml bestand in worden weergegeven.
Als er op een site een RSS feed beschikbaar is verschijnt er rechts onderin het browserscherm een icoontje (zie afbeelding hierboven). Door op het icoontje te klikken kan er ook snel een live bladwijzer gemaakt worden.