7min Devices

Review: Testpanel: Eindbeoordeling van de Samsung Galaxy NotePro 12.2

Review: Jeroen Kuiper

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen ben ik een van de gelukkige die door Samsung en Techzine is uitgekozen om de Galaxy NotePro 12.2 uit te proberen. Na een maand de Samsung Galaxy NotePro 12.2 gebruikt te hebben wil ik graag mijn mening over deze tablet met jullie delen.

Samsung heeft voor een nep leren achterkant gekozen welke een fijne structuur heeft die niet wegglijd uit je handen. Aan de achterkant vind je tevens de acht megapixel camera terug. Aan de voorkant zitten er naar mijn mening vrij dikke bezels met aan de onderzijde de multitask-, home- en terug-knop. Het is een verademing om te zien dat Samsung mee gaat in de richtlijn van Google en een multitask-knop heeft aangebracht op deze tablet.

Review: Testpanel: Eindbeoordeling van de Samsung Galaxy NotePro 12.2
Verder schittert deze laptop op de voorkant met het scherm. Dit scherm heeft een hoge resolutie 2560 x 1600 pixels en de kleurreproductie is naar mijn inzicht goed te noemen. Kleuren zien er goed en niet verzadigd uit, soms is het scherm wat minder helder maar dat daar gelaten.

Op het gebied van aansluitingen heeft Samsung ervoor gekozen om een microSD-slot beschikbaar te stellen waardoor men het geheugen van de tablet kan uitbreiden met maximaal 64 GB. In totaal kan er dus met 96 GB gewerkt worden. Samsung heeft op deze tablet een USB 3.0-aansluiting aangebracht. Hierdoor kunnen gegevens vrij snel naar de tablet worden geschreven. Wel moet ik opmerken dat de aansluiting op de tablet best wat speling heeft.

De tablet beschikt verder over een WiFi verbinding (802.11 a/b/g/n/ac) welke uitstekend verbinding maakt met het internet. Hiernaast zijn ook nog Bluetooth en GPS verbindingen beschikbaar. Samsung heeft zelfs een infrarood sensor op de tablet geplaatst.

Aan de binnenkant vinden we in de versie die ik heb mogen testen een eigen chip van Samsung terug. De Samsung Exynos 5420 processor, een octa-core processor. Qua rekenkracht in principe niks te klagen dus. Deze octa-core processor wordt bijgestaan door niet minder dan 3 GB aan intern geheugen wat in theorie meer dan voldoende moet zijn. De tablet is verder voorzien van een Mali T628-GPU. Spelletjes draaien over het algemeen vrij soepel.

In de tablet zit een accu van maar liefst 9500 mAH, deze zorgt ervoor dat je makkelijk drie tot vier dagen met de tablet kan doen in normaal gebruik. Een nadeel hiervan is echter wel dat het vrij lang duurt voordat de tablet volledig is opgeladen.

Samsung heeft naar mijn idee slim nagedacht over de plaatsing van de speakers, aan beide zijden van de tablet zitten speakergrils verwerkt waar een behoorlijk geluid uit komt. Een voordeel hiervan is dat het geluid niet wordt gedempt als de tablet op zijn rug ligt en het geluid nog enigszins stereo over komt.
Op de tablet zijn twee camera’s aanwezig, aan de voorkant is een twee megapixel camera aanwezig welke prima is om bijvoorbeeld mee te Skypen en op de achterkant is een 8 megapixel camera aanwezig. Ik moet zeggen dat de foto’s er vrij goed uitzien maar als ik ze vergelijk met de foto’s die mijn Lumia 1020 maakt kan het beter. Zelf zie ik het nut van een camera aan de achterkant van een tablet niet zo in, ik pak niet snel een tablet om even een foto te maken.

De tablet onderscheidt zich door de S Pen. De tablet is behalve met de vinger ook met de S Pen te bedienen. Tevens is er een optie om te tekenen en aantekeningen te maken met de S Pen.

Review: Testpanel: Eindbeoordeling van de Samsung Galaxy NotePro 12.2
Samsung heeft ervoor gekozen een nieuwe versie van TouchWiz op deze tablet te installeren. Hierin zit het vernieuwde MagazineUX, waarmee Samsung probeert widgets en apps overzichtelijk weer te geven met een soort van tegels. Zelf vind ik het aan de ene kant makkelijk om een verdeeld scherm met meerdere secties te hebben welke zichzelf updaten. Doet me erg denken aan de Live Tiles van Windows 8, maar aan de andere kant gebruik ik het meer voor nieuws, email en agenda en niet voor apps. Hier vind ik de traditionele vorm van app icoontjes makkelijker werken. Wat mij voornamelijk nu tegenstaat de vernieuwde interface te gebruiken is het gebrek aan ondersteuning van Nederlandse sites of bekende apps als Facebook.

Zelf vind ik dat de TouchWiz-skin wel erg veel prestaties vraagt aan de tablet. Als je de taskmanager opent vanaf het moment dat de tablet is opgestart heb je nog 1,51 GB over voor normale werkdoeleinden. Van de 2,71 GB wordt dus ruim een gigabyte gebruikt door enkel Touchwiz.

Wat mij erg opvalt is dat ondanks de brute rekenkracht de tablet af en toe hapert in gebruik. Als men de applicatie toets indrukt dan hapert de interface. Als je schakelt tussen apps merk je duidelijk haperingen in de interface.

Samsung heeft ook enkele applicaties toegevoegd aan de tablet. Hierbij valt te denken S Planner, S Note, E-meeting, Hancom office, Evernote, Remote PC, WebEx, Flipboard, NY Times, Dropbox en Netflix. Bij Dropbox krijgt je twee jaar lang gratis 50 GB van Samsung. Bij Netflix krijg je een half jaar abonnement cadeau en je krijgt zelfs een gratis volledige versie van Hancom office. Deze bestaat uit zowel Word, Excel als Powerpoint functionaliteiten.

De Hancom office suite poogt een volledig office suite ervaring te bieden. Je kan er office bestanden mee openen en bewerken. Zelf heb ik de Word en Excel varianten geprobeerd maar ben tot de conclusie gekomen dat ik dit toch liever op een pc met een toetsenbord werk. De app werkt en doet wat hij beloofd, je kan bestanden bewerken en openen. Als je echter werkt met macro’s in je Excel dan werkt de app hier niet mee.

Samsung levert ook nog de eigen Knox-omgeving mee. De Knox-omgeving kan heel handig zijn voor zakelijke toepassingen. Moet zelf zeggen dat ik een eigen werkomgeving had geïnstalleerd hierop met een eigen home screen en apps. Werkt heel handig en je kan hierdoor snel schakelen tussen werk en prive omgevingen.

Ondanks de aanwezigheid van Google Now levert Samsung ook de eigen S Voice app mee. Zelf heb ik enkel de Google App gebruikt dus kan hier weinig over zeggen behalve dat het mij overbodig lijkt.

Samsung heeft er ook aan gedacht dat er mensen zijn met een Samsung smartphone en heeft hiervoor een app genaamd SideSync meegeleverd. Met deze applicatie kun je de eenvoudig schermen en bestanden delen tussen de smartphone en de NotePro. Zelf heb ik geen Samsung smartphone dus dit ging helaas voor mij niet werken.

Review: Testpanel: Eindbeoordeling van de Samsung Galaxy NotePro 12.2
Samsung heeft ook een app genaamd WatchOn geïnstalleerd. Via deze applicatie ben je in staat de infrarood sensor te gebruiken. In deze applicatie kan je instellen voor welke apparaten je de tablet als afstandsbediening wil laten dienen en kan je kijken wat er op tv is. Naast het feit dat deze enorme tablet niet heel handig in de hand ligt als afstandsbediening toont de app alleen een TV-gids voor minder belangrijke kanalen, de belangrijkste Nederlandse kanalen van de publieke omroep, RTL en SBS ontbreken. De app crashed daarnaast zo vaak dat het alles behalve prettig werkt.

Review: Testpanel: Eindbeoordeling van de Samsung Galaxy NotePro 12.2
Samsung heeft ook een videospeler en galerij app meegeleverd. De video-app heb ik enkel met H.264 bestanden getest en deze werken uitstekend, zelfs met ondertitels. De galerij-app daarentegen is om te huilen. Deze app crashed heel vaak en is bijzonder traag. Verder merk ik in het dagelijkse gebruik dat de tablet minder vloeiend aanvoelt dan de LG Pad 8.3 van mijn vriendin. Er zijn verschillende applicaties waaronder spelletjes welke vloeiend op de LG lopen met een Snapdragon 600 chip en haperen op de octacore van Samsung.

Zelf heb ik de tablet voornamelijk voor zakelijke doeleinden gebruikt. Moet zeggen dat de S Pen hierin zijn meerwaarde voor mij heeft getoond omdat ik aantekeningen in One Note schrijf en bij het afsluiten van de app worden deze direct beschikbaar op mijn werk pc. Hierbij gebruik ik echter wel een app van Microsoft genaamd OneNote in samenwerking met de S-Pen.