Review: Cindy Koppens
Inmiddels heb ik de Samsung Galaxy NotePro 12.2 ruim een maand kunnen uitproberen. Daar waar Samsung met deze tablet toch voornamelijk heeft willen insteken op de Professionels en het vergroten van de Productiviteit, moet ik toch bekennen dat ik de tablet voornamelijk gebruikt heb als ontspanning om te surfen, sociale netwerken als Facebook en Twitter te raadplegen en eigenlijk nauwelijks om aantekeningen te maken, teksten te verwerken. En dat terwijl deze tablet wél die mogelijkheden biedt. Zo biedt Samsung gratis apps aan als Hword, Hcell en Hshow (waarbij de H staat voor Hancom). Deze apps zijn vergelijkbaar en compatibel met Word, Excel en PowerPoint van Microsoft Office. Wellicht heb ik toch iets meer tijd nodig om deze omschakeling te maken en bij dergelijke activiteiten niet direct de laptop te pakken. Dit omdat de in dit verband door Samsung aangeboden alternatieven zeker goed bruikbaar zijn.
In mijn hands-on over deze tablet heb ik jullie al laten weten dat het grootste pluspunt van deze tablet voor mij het grotere scherm is. Wat mij betreft is het een goede stap van Samsung om dit formaat op de markt te brengen. Ik moet toegeven dat ik in eerste instantie echt wel sceptisch was. Is dat formaat nog wel makkelijk? En wordt dat niet enorm zwaar? En is het dan nog wel zo gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te bedienen? Maar ik ben om hoor. De split-screen functie waarbij je maximaal 4 verschillen applicaties/internetpagina’s naast elkaar op één scherm open kunt hebben staan, biedt zoveel gebruiksgemak dat dat wat mij betreft opweegt tegen het zwaardere gewicht van de tablet en het minder handzame formaat. Nu moet ik wel bekennen dat ik de tablet voornamelijk zittend op de bank, dan wel aan tafel gebruik en de tablet dus niet hoef te dragen of in de hand hoef te houden zodat het zwaardere gewicht en het minder handzame formaat voor mij ook minder bezwaarlijk zijn.

Het grotere scherm biedt uiteraard ook meer kijkplezier. Wat me wel is opgevallen is dat er zo nu en dan haperingen in het scherm waar te nemen zijn. Dit is voornamelijk het geval bij het ontgrendelen van de tablet of het wisselen tussen verschillende schermen dan wel het terugkeren naar het hoofdscherm. Heel storend vind ik het niet, maar het valt wel (in negatieve zin) op.
Wat mij verder opgevallen is, maar ditmaal positief, is dat je alle openstaande applicaties in één keer kunt sluiten. Iets dat voor mij als tot voor kort voornamelijk Apple-gebruiker nieuw is. Daar waar je bij Apple alle openstaande apps middels het omhoog swipen van het schermpje één voor één moet sluiten, biedt Samsung de mogelijkheid middels de knop “alles sluiten” alle applicaties in één keer te sluiten. Dit scheelt tijd en moeite en maakt dat ik regelmatiger de apps sluit hetgeen weer voordeliger is voor het energieverbruik van de tablet.

Voor mij was het gebruik van de S Pen ook nieuw. Ik heb de S Pen voornamelijk gebruikt bij het gebruik van de Plakboek–app. Ik heb het in mijn hands-on al kort over het Plakboek gehad en jullie beloofd hier nog verder mee aan de slag te gaan. Dat heb ik dan ook gedaan. De Plakboek-app werkt echt heel simpel. Je drukt het knopje op de S-pen in en je selecteert het plakboekicoontje waarna je simpelweg omcirkelt wat je in je plakboek, onder de door jou aangemaakte categorie wilt opslaan. Daarbij wordt bovendien ook nog het webadres bewaard, zodat je het ook nog terug kunt vinden op de website waar je het gevonden hebt. Het lijkt daarmee erg op sites als Welke.nl en Pinterest. Bij deze sites is het echter wel noodzakelijk dat je over een internetverbinding beschikt, wil je over de door jou bewaarde content kunnen beschikken. Dat is in dit geval niet nodig. Het wordt immers op de tablet opgeslagen. Dat maakt het mogelijk ook zonder een internetverbinding de content die je hebt opgeslagen te raadplegen. En dat kan in sommige situaties toch best gemakkelijk zijn.
De S Pen kan verder nog gebruikt worden in: S Note (een notitie-app), S Finder, in de actie memo-functie, en met de functie schrijven op het scherm (waarbij een printscreen wordt gemaakt van het scherm dat je hebt openstaan waar je vervolgens overheen kan schrijven, dat scherm kan je vervolgens opslaan of delen met diverse apps zoals Dropbox, E-mail, Facebook, Twitter etc.). De S Pen is precies en werkt gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. Ik vind de S pen echter wel prijzig. Je betaalt zo’n 100 euro voor de S Pen terwijl de toegevoegde waarde toch beperkt is gelet op de geringe gebruiksmogelijkheden en de beschikbare alternatieven (zoals het reguliere toetsenbord, dat ook prima en snel werkt). Wat mij betreft zouden de gebruiksmogelijkheden van de S pen dus meer uitgebreid mogen worden, wil het voor mij die 100 euro meer waard zijn.
De tablet zelf is verder ook erg gebruiksvriendelijk. Je kunt de tablet volledig inrichten zoals jij dat prettig vindt en het wijst zich grotendeels vanzelf. Een voorbeeld daarvan is het duidelijk aanwezige hulpmiddel om de cursor een spatie te verplaatsen. Op het moment dat je de wens hebt om bijvoorbeeld een typefout te corrigeren en je tikt op de locatie alwaar je een correctie wenst aan te brengen, verschijnt er automatisch een hulpmiddel om de locatie van de cursor nauwkeurig één of meerdere posities te verplaatsen. Nu is dit natuurlijk niets nieuws, Apple biedt ook een dergelijke functie, maar Samsung heeft deze functie wat mij betreft gebruiksvriendelijker weten te integreren. Het hulpmiddel is direct zichtbaar, daar waar je bij Apple gedurende een langere periode het scherm op de betreffende locatie moet aanraken om een soort van vergrootglas krijgt waarmee je vervolgens de cursor nauwkeuriger kan verplaatsen. Het heeft bij mij dan ook enige tijd geduurd voordat ik die functie bij Apple ontdekt had, terwijl dit bij de NotePro voor mij meteen duidelijk was.
Ook de interface van de tablet is gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk. De interface van de tablet wordt aangeduid als Magazine UX en is geheel naar eigen wens in te delen. Het lijkt op de tegels die Microsoft in Windows 8 heeft geïntroduceerd. Deze tegels worden aangeduid als widgets. Je kan maximaal 6 van deze widgets op één scherm installeren. Er zijn verschillende widgets: bladwijzers, memo’s, Bloomberg Businessweek, Flipboard, je Facebook Status, Gmail, Twitter, Nu.nl,YouTube etc. Persoonlijk maak ik hier echter weinig gebruik van. De content moet je namelijk zelf verversen. Het nodigt daardoor niet uit tot het daadwerkelijk gebruiken van dergelijke widgets. Het voegt voor mij weinig toe aan de app van de betreffende widget. Juist wanneer de content automatisch zou worden ververst, zou het kunnen uitnodigen tot het lezen van de aangeboden content en het vervolgens doorklikken vanuit dat scherm. Een gemiste kans wat mij betreft. Overigens is dat niet alleen Samsung aan te rekenen nu het aanbod in widgets ook bijzonder beperkt is. Hier zit volgens mij veel meer potentie in. De widgets kunnen echter ook verwijderd worden, waarna de verschillende schermen vrij indeelbaar zijn met apps/mappen, zodat het verder ook niet storend is.
Een ander sterk punt van deze tablet vind ik de accuduur. Ik vind dat de batterij redelijk lang mee gaat, zeker gelet op het formaat van de tablet. Ik kan met gemak meerdere dagen gebruik maken van de tablet zonder hem te hoeven opladen. Het opladen van de tablet vind ik echter wel lang duren. Wanneer de tablet nagenoeg leeg is, duurt het toch al snel een aantal uur voordat hij weer volledig opgeladen is. Je zou zeggen dat dat toch sneller moet kunnen.
Al met al een erg mooie tablet die met het grotere formaat een stap vooruit heeft gezet voor wat betreft de gebruiksmogelijkheden en de productiviteit van een dergelijke tablet. Samsung heeft met het grotere scherm laten zien dat ze innovatief is en risico’s durft te nemen. Daar waar de concurrenten zich gericht hebben op het aanbieden van kleinere tablets, heeft Samsung de stap gezet om juist een grotere tablet op de markt te brengen. Een in eerste instantie voor mij wat vreemde keuze, maar na het gebruik van deze grotere tablet onderken ik zeker de voordelen daarvan die wat mij betreft opwegen tegen de nadelen. Ik hoop dat Samsung de mogelijkheden met de S Pen in de toekomst verder uit zal breiden nu de S Pen zeker gemakkelijk in het gebruik is. Een laatste puntje van kritiek is wat mij betreft toch de prijs van de tablet. Ik vind de prijs, zo’n 739 euro, aan de hoge kant. Maar wie weet volgen er meerdere fabrikanten het voorbeeld van Samsung en komt daarmee ook de prijs meer onder druk te staan. Een ontwikkeling die ik toejuich.