5min Devices

Review: Lenovo Yoga Tablet 10

Gebruikservaring en software

Gebruikservaring


De Lenovo Yoga Tablet 10 heeft door zijn uitklapbare standaard wel wat meer gebruiksmogelijkheden dan een normale tablet die je alleen vast kan houden of plat neer kan leggen. Ik heb tijdens het schrijven van deze review de tablet ook voor verschillende doeleinden gebruikt. Onder meer om video’s te kijken voor achtergrondinformatie bij artikelen, maar ook om muziek af te spelen. De toch wat simpele maar stevige standaard heeft zich tegenover mij echt bewezen als een meerwaarde, al moet ik er wel bij opmerken dat de standaard nog niet perfect is. Eigenlijk zit er maar één stand op, je kan de tablet wel iets terugklappen als de standaard volledig is uitgeklapt, maar niet zover als je soms zou willen, want dan valt de tablet al snel om doordat het zwaartepunt dan niet meewerkt.

Review: Lenovo Yoga Tablet 10 Review: Lenovo Yoga Tablet 10 Review: Lenovo Yoga Tablet 10

Door de aanwezigheid van de standaard, waarin ook de accu zit verwerkt, is de tablet eigenlijk alleen goed te gebruiken in landschapsmode, in de portretstand is de kant waar de standaard zit wat zwaarder en dikker en dat houdt niet comfortabel vast. Op zich is dit geen groot nadeel, want een 10.1 inch-tablet gebruik je vaak ook in landschapsmode en niet echt in portretstand.

Voor het afspelen van media is de Yoga Tablet 10 zonder meer geschikt, het 10.1 inch-scherm is groot genoeg om goed een video op te kijken en de standaard zorgt ervoor dat je ook lekker achterover kan gaan zitten. Tot slot beschikt de tablet nog over stereospeakers aan de voorkant, die het geluid echt op je afsturen, wat natuurlijk altijd ten goede komt aan de ervaring. De meeste tablets hebben de speakers vaak op de zijkanten of achterzijde zitten.

De Yoga Tablet 10 is voorzien van Android 4.2.2 Jelly Bean en dat is helaas niet de nieuwste versie, op dit moment is onduidelijk of de tablet nog een update gaat krijgen naar Android 4.4 KitKat.

Lenovo’s Android-skin


Wat betreft de aanpassingen die Lenovo heeft gedaan aan Android, vallen twee dingen op. Aan de ene kant heeft Lenovo maar vrij weinig aangepast, veel zaken zijn echt zoals Google ze standaard met Android meelevert, op één belangrijk ding na. Lenovo heeft er net als Huawei voor gekozen om de applicatielijst uit Android te slopen. Dit betekent dat alle geïnstalleerde apps op je hoofdschermen staan en je niet een aparte applicatielijst hebt. In totaal kan je maar liefst 18 dashboards aanmaken.

Review: Lenovo Yoga Tablet 10
Lenovo heeft er wel voor gekozen het eerste dashboard te voorzien van drie widgets en de iconen van alle apps pas te laten beginnen op het tweede dashboard, zodat het toch overzichtelijk blijft. Onderin het scherm is verder nog ruimte gereserveerd voor zes iconen van apps die je veel gebruikt, standaard zijn dit de Browser, E-mail, Gallery, Video, Shareit en de Play Store. Door te pinchen (vingers bij elkaar knijpen) kan je een overzicht krijgen van al je dashboards, ook kan je hier een overzicht openen van alle widgets, die je vervolgens op één van de dashboards kan plaatsen. Ook een unieke feature voor Android is dat Lenovo een app als New aanduidt, totdat je de app voor het eerst hebt geopend, een zeer handige toevoeging.

Review: Lenovo Yoga Tablet 10
Zoals eerder aangegeven is de Lenovo Yoga Tablet 10 niet de meest krachtige tablet, maar hij doet zijn werk wel naar behoren. Ook komt het apparaat een stuk sneller uit de stand-by dan bijvoorbeeld de Acer Iconia A3.
Doordat er aan de achterkant van het apparaat ook een micro SD-ingang zit, kunnen mediabestanden op een kaartje gezet worden, waarna je deze in de tablet plaatst. Dit maakt het makkelijk om bijvoorbeeld in de auto een filmpje te bekijken dat je al eerder hebt gedownload.

Meegeleverde software


Elke fabrikant kiest er tegenwoordig voor om bepaalde software voor te installeren op de tablet, vaak is deze ook niet te verwijderen. Dat is niet anders voor Lenovo, maar dit bedrijf houdt het wel netjes. Android wordt standaard geleverd met 31 applicaties als we de Nexus 7 van Google als uitgangspunt nemen, in het geval van Lenovo zijn het 37 applicaties wat toch een stuk minder is dan de 52 die Acer meelevert met de Iconia A3.

Als we kijken naar de apps die Lenovo heeft toegevoegd, valt de Feature Guide als eerste op. Dit is een app waarin de werking van de tablet per onderdeel wordt uitgelegd. Dit soort applicaties zien we normaliter niet terug op tablets, maar het biedt wel een grote meerwaarde. Voor veel mensen is een tablet nog steeds een nieuw product en wat uitleg over de werking ervan kan dan helemaal geen kwaad. Wat mij betreft een dikke plus voor Lenovo.

Andere opvallende app is Route 66-navigatie, een app die helaas niet goed werkt met de ingebouwde GPS-chip waardoor deze eigenlijk overbodig is. Daar komt nog bij dat Google Maps dezelfde functionaliteit biedt.

Ook zien we een snelkoppeling om Norton Mobile te installeren uit de Play Store. ShareIT is een app waarmee je bestanden kan uitwisselen met een ander mobiel apparaat dat over dezelfde app beschikt. Kingsoft Office is een Android-app waarmee je Word-, Excel- en PowerPoint-documenten kunt openen, de functionaliteit van dit pakket is vrij beperkt.

Verder is er nog een ebooks-app van Lenovo, waarmee je boeken kunt aanschaffen en lezen op de tablet, de kwaliteit van deze app is echter bedroevend, ook hier zijn betere apps voor beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Play Books. Tot slot zijn er nog apps zoals bestandsbeheer, Dolby-geluidsinstellingen.