Gebruikservaring en software
Algemeen
De Acer Liquid S2 is voor een phablet redelijk groot, maar de grens lijkt dan ook nog altijd op te schuiven. Zo hebben we onlangs bijvoorbeeld ook de Samsung Galaxy Mega 6.3 en Sony Xperia Z Ultra met schermen van respectievelijk 6,3 en 6,4 inch de revue zien passeren. Er zijn dus nog altijd partijen die het nog bonter maken, maar er lijkt een markt voor te bestaan.

De Liquid S2 is natuurlijk onmogelijk met één hand te besturen en persoonlijk vind ik dat een nadeel, maar er zijn ook voldoende mensen die daar minder waarde aan hechten. Acer had weliswaar veel dingen kunnen doen om de telefoon handelbaarder te maken, zoals het opnieuw ontwerpen van het toetsenbord en de nummerkiezer, zodat deze aan een zijde van het scherm wordt getoond en je er makkelijk gebruik van kunt maken met je duim. Dit soort aanpassingen laat Acer volledig achterwege.
Aan de plaatsing van de knoppen en aansluitingen op de phablet kan ik in de testperiode maar moeilijk wennen. Ik weet dat vrijwel alle gebruikers hier uiteindelijk wel overheen zullen stappen, maar ik blijf er wel bij dat Acer voor andere plaatsing had moeten kiezen.
De Liquid S2 voelt wel lekker snel aan, wat ook wel mag gezien de Snapdragon 800. Het blijkt soms toch echter alsnog een uitdaging voor fabrikanten om de software niet te zwaar te maken, Acer is er in ieder geval in geslaagd. Acer heeft overigens Android 4.2.2 op de phablet geïnstalleerd. Inmiddels zijn we al twee releases verder en het is dus ook wenselijk dat er binnenkort een update wordt uitgebracht. Acer heeft hier zelf echter geen duidelijkheid over geschept.
Acer’s Android-skin: Float UI
Zelf vindt Acer dat het nogal wat heeft gedaan aan de multitaskingmogelijkheden, maar deze zijn niet anders dan die van de Liquid S1. In de recensie over die telefoon heb ik destijds echter aardig wat kritiek geuit omdat de mogelijkheden juist zeer beperkt zijn. De Liquid S2 brengt het er zo mogelijk nog slechter vanaf, omdat de prijs een bepaald precedent schept waaraan niet wordt voldaan.
![]() |
![]() |
![]() |
De multitasking-mogelijkheden beperken zich namelijk tot het openen van vier verschillende mini-applicaties (Camera, Kaarten, Rekenmachine, Notities) die boven andere fullscreen-apps kunnen draaien. Je kunt tevens van elke app slechts één venster geopend hebben. Volgens Acer zullen de mogelijkheden wel worden uitgebreid, maar op dit moment is het gewoon nauwelijks de moeite waard om er verdere aandacht aan te besteden.
Het uiterlijk van Android houdt Acer verder wel aardig ongemoeid, wat ik persoonlijk een prima keuze vind. Veel fabrikanten ontwerpen elk icoontje en lijntje opnieuw, maar het wordt er vaak niet beter op. Acer houdt de zaak naturel en doet daarmee in ieder geval niemand kwaad, afgezien van het notificatiemenu, wat zeer kaal is. Acer had er goed aan gedaan om de schakelaars voor onder andere WiFi en Bluetooth direct te tonen, in plaats van achter een knopje te verbergen zoals Google ooit heeft bedacht.
![]() |
![]() |
![]() |
Als gebruiker heb je de mogelijkheid om maximaal negen hoofdschermen aan te maken, desgewenst kan je er ook minder dan de standaard van vijf aanmaken. De schermen zijn in een carrousel aan elkaar geschakeld, je kunt dus met één veeg van het eerste scherm naar het negende en andersom.
Het vergrendelscherm heeft wel een visuele facelift ondergaan en toont onderin vier iconen die als snelkoppeling naar applicaties dienen. Deze snelkoppelingen zijn in de Instellingen-app van Android aan te passen of desgewenst uit te schakelen, ook kan je hier het ontgrendel-effect aanpassen. Dat laatste is best leuk om even mee te spelen omdat je de boel visueel een draai kunt geven.
![]() |
![]() |
![]() |
Apps
Acer levert de Liquid S2 standaard met 54 applicaties en die zijn niet te verwijderen. Met zo’n aantal apps maakt de Taiwanese fabrikant het in mijn ogen toch wel erg bont, als je je bedenkt dat er standaard zo’n 30 apps op een Nexus-smartphone zijn geïnstalleerd. Het helpt ook niet dat er weinig noemenswaardige extra apps zijn toegevoegd. Het gaat vaak om applicaties die je nauwelijks zal gebruiken en zo wel, dan kan je ze net zo goed op eigen initiatief uit de Play Store halen.