3min Devices

Review: Jabra Solemate en Solemate Mini

Aansluiten en gebruikservaring

Aansluiten


Als je een smartphone, tablet of zelfs laptop met NFC-ondersteuning hebt, is het aansluiten van de Solemates een fluitje van een cent. Schakel de NFC-chip in, tik met je apparaat tegen de NFC-zone van de speaker en klaar ben je.

Wanneer je geen NFC hebt, moet je aan de slag gaan met het leggen van een verbinding via Bluetooth. Dat is natuurlijk nog steeds niet bepaald lastig. Ook kan je kiezen voor het gebruik van de meegeleverde jack-kabel. Op deze manier kan je de Solemates eigenlijk voor zo goed als alle soorten apparaten gebruiken als speaker.

Review: Jabra Solemate en Solemate Mini

Gebruikservaring


Na het aansluiten kan je overwegen om de Jabra-app te downloaden vanuit de App Store en Play Store. Deze applicaties optimaliseren je muziek voor weergave op de speaker. De gebruikservaring daarbij is echter niet optimaal, vind ik persoonlijk. Deze app is vrijwel altijd toch omslachtiger dan wat je standaard op je apparaat hebt staan, daarnaast is deze ook instabiel.

De Solemates werken beide prima wanneer je ze gebruikt voor het afspelen van muziek. Voor het afspelen van geluid van video’s is er techniek aanwezig om het geluid synchroon aan het beeld weer te geven, via Bluetooth is er normaal gesproken immers een vertraging, maar die wordt weggewerkt.

Bij games kan dit echter niet, omdat niet van tevoren vaststaat wat voor geluid er afgespeeld dient te worden. Als je dus een spel speelt met de Solemate als geluidsoutput, zal je geen optimale ervaring hebben omdat het geluid een tikje achterloopt en dat kan met de huidige technieken ook niet anders. Het is afhankelijk van wat voor games je speelt of je je er ook aan zult ergeren. Ik denk persoonlijk dat het vaak geen obstakel vormt. Als dat wel het geval is kan je ook nog kiezen om de audiokabel in dat geval te gebruiken.

Review: Jabra Solemate en Solemate Mini
Wat opvalt tijdens het testen, is dat de Solemate mini in combinatie met een iPad of iPhone opvallend veel meer geluid maakt in het laagste standje, dan de grotere Solemate. Dat is in sommige gevallen een probleem, want wij vonden het geluid op kantoor te hard om ons nog goed te kunnen concentreren op andere zaken. Soms wil je gewoon een achtergrondmuziekje hebben en moet de muziek niet overheersen, dan blijkt de Solemate mini toch niet zo geschikt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van de ruimte.

Het is jammer dat er geen ondersteuning voor een Bluetooth 4.0-verbinding aanwezig is. Bij deze standaard is er onder andere extra gewerkt aan het terugdringen van het energieverbruik, wat de accuduur ten goede had kunnen komen.