Geluid, scherm, waterdicht en accu
Geluid
Sony heeft de Xperia Z Ultra uitgerust met allerlei zaken die de geluidsuitvoer ten goede moeten komen. Zaken als ClearAudio+, VPT, Heldere Stereo, Clear Phase en xLOUD vliegen je om de oren. Uiteindelijk doet het allemaal maar weinig, het geluid dat de Xperia Z Ultra voortbrengt is gewoon onder de maat. Hoge tonen missen, lage tonen missen, hoe je de ‘verbeteringen’ ook instelt. Ook is het geluidsvolume niet om over naar huis te schrijven.
De Xperia Z Ultra wordt geleverd met een in-ear-headset en deze heeft een prima pasvorm, mede dankzij de extra opzetstukjes waarmee je de pasvorm kan aanpassen. De geluidskwaliteit van de headset is in orde.

Scherm
De Xperia Z Ultra is uitgevoerd met een Triluminos-scherm van 6,44 inch. Het scherm geeft een Full HD-resolutie weer en daarmee komt de pixeldichtheid op 344 pixels per inch. Dat is vandaag de dag niet meer het beste van het beste, maar over het detail en de kleurweergave van het scherm hoef je niet te klagen. Die zaken zijn dik in orde.
Wel vind ik dat de helderheid van het scherm niet in orde is. Sony heeft zoals gewoonlijk een functie ingebouwd waarmee de Xperia Z Ultra aan de hand van het omgevingslicht kan bepalen hoe helder het scherm verlicht moet worden. Persoonlijk vind ik echter dat de verlichting vrijwel constant niet helder genoeg is, waardoor ik mezelf gedwongen voelde om het heft in eigen hand te nemen en de automatische regulering uit te schakelen. Dan blijkt het scherm ineens ook veel meer licht uit te kunnen stralen dan in de automatische stand. Wellicht is het een bug, maar het betekent op dit moment dat ik de helderheid van het scherm wel zelf moet instellen. Alsof je in de middeleeuwen zit.

Geen stylus, maar toch kan je tekenen
De Sony Xperia Z Ultra wordt niet geleverd met een stylus, maar desalniettemin kan je tóch illustraties maken als je dat wilt. Het scherm weet het namelijk perfect waar te nemen wanneer je met een pen- of potloodpunt een illustratie maakt. Als je een illustratie maakt reageert de smartphone zeer kordaat en de getekende lijnen
Ten opzichte van de Galaxy Note 3 is de ondersteuning wel een heel stuk minder, Samsung heeft immers allerlei extra toevoegingen en aanpassingen in Android doorgevoerd om het besturingssysteem te optimaliseren voor gebruik met een stylus.
Hoewel de Xperia Z Ultra prima kan vastleggen dat je met schrijfgerei op het scherm zit te kladderen, kan je zaken als Air Command en het maken van illustraties op een webpagina of tekst uit je hoofd zetten met de Xperia Z Ultra. Je moet apps downloaden om bijvoorbeeld te kunnen tekenen.
Al met al is dit dus een leuke uitbreiding, maar voor het echte werk op dit gebied zal je toch bij Samsung moeten zijn.
Waterdichte behuizing
Zoals we bij een aanzienlijk deel van Sony’s duurdere smartphones en tablets van 2013 zien, is ook de Sony Xperia Z Ultra een waterdichte telefoon. Omdat de Xperia Z Ultra niet geopend kan worden, heeft Sony ervoor moeten kiezen om een aantal klepjes aan de zijkanten te bouwen. Je moet immers toch een SD- en simkaart in de telefoon kunnen steken.
Persoonlijk ben ik geen fan van klepjes. Zeker niet omdat je een klepje moet openen elke keer als je je telefoon wilt opladen en het klepje weer moet sluiten als je klaar bent. Om de waterdichtheid te verzekeren krijg je een melding op je scherm als je een kabel lostrekt. Helaas verdwijnt die melding niet als je het klepje dichtdrukt, je zal hem echt zelf weg moeten klikken. Wel kan je ervoor kiezen om de melding niet meer weer te geven in de toekomst. Het is wat mij betreft kiezen tussen twee kwaden; steeds de melding krijgen of het in alle haast een keer vergeten omdat je de melding niet op je scherm kreeg.

Gelukkig is het klepje op de USB-poort ook het enige dat je vaak zult openen, want Sony heeft kans gezien om de koptelefoon-aansluiting gewoon open te laten. Wat betreft die verdere waterdichtheid zit het verder wel goed, de telefoon kan 1,5 meter onder water overleven gedurende een half uur. Wat wel jammer is, is dat de standaard Camera-app van de phablet niet gebruikt kan worden om foto’s te nemen als de telefoon zich onderwater bevindt. De volumeknoppen worden door Sony gebruikt om in te zoomen bij het maken van een foto, maar niet om deze daadwerkelijk te schieten. Je kan natuurlijk wel een alternatieve app downloaden waarmee je de volumeknop wel als sluiterknop kunt gebruiken. Het was echter charmanter geweest als Sony die optie zelf had ingebouwd.
Eerder dit jaar zagen we dit probleem ook met de Xperia Z, waarop Sony de Xperia ZR uitbracht, welke wél over een fysieke sluiterknop beschikte waardoor je ook onderwaterfoto’s kon nemen. Je zou bijna denken dat Sony over een tijdje met een Xperia ZR Ultra op de proppen komt, maar daar gaan we maar niet vanuit.
Accu
Er zit een accu met een capaciteit van 3.050 mAh in de Xperia Z1. Dat is best veel, maar voor een telefoon met zulke krachtige hardware en zo’n groot scherm is dat ook nodig. Bij normaal gebruik kan je zeker een dag uitzingen met deze telefoon, maar een tweede dag is al een flinke uitdaging. Het zal er toch op neerkomen dat je de telefoon elke dag een keer aan de lader legt.
Benchmark: Android: AnTuTu Tester
- 869 Asus Fonepad
- 831 LG Optimus L7 II
- 804 Sony Xperia J
- 774 Samsung Galaxy Mega 6.3
- 756 Samsung Galaxy Ace Plus (GT-S7500)
- 702 Samsung Galaxy Beam
- 663 Samsung Galaxy S III Mini
- 647 Samsung Galaxy S III
- 622 Samsung Galaxy Note II N7100
- 582 LG Optimus L5 II
- 578 Samsung Galaxy S4 mini
- 572 Acer Liquid E2
- 563 Sony Xperia Sola
- 555 Sony Xperia U
- 547 HTC One mini
- 536 Sony Xperia ZR
- 523 Sony Xperia SP
- 514 LG Optimus G Pro
- 503 Sony Xperia Z1
- 484 HTC One
- 483 LG Optimus G
- 471 Sony Xperia Z
- 467 Sony Xperia L
- 466 Huawei Ascend Mate
- 462 Wolfgang AT-AS-53N
- 442 LG G2
- 442 HTC Desire 500
- 440 HTC One X+
- 436 Sony Xperia T
- 436 Samsung Galaxy S4
- 434 Samsung Galaxy S4 Active
- 427 Samsung Galaxy S4 Zoom
- 417 Samsung Galaxy Note 3
- 407 Sony Xperia V
- 393 Sony Xperia Z Ultra
- 391 Huawei Ascend P6
- 365 Acer Liquid E1
- 362 Sony Xperia P
- 227 LG Optimus 4X HD
In AnTuTu Tester behaalt de Xperia Z Ultra een redelijk beschamende score van 393 punten. Dat is gewoon slecht.
Ik heb een tweede test gedraaid waarbij de Xperia Z Ultra een Full HD-video van YouTube afspeelt. Zaken als schermhelderheid, WiFi, Bluetooth en geluidsuitvoer worden bij deze test gelijkgetrokken. De Xperia Z Ultra scoort ook in dit geval niet best, de accu valt daarmee gewoon tegen.
Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)
- 6.41 procentApple iPhone 7 & iPhone 7 Plus
- 8.4 procentApple iPhone SE
- 9.71 procentSamsung Galaxy A3 (2016)
- 10.46 procentSamsung Galaxy A5 (2016)
- 10.77 procentLG G5
- 11.25 procentSony Xperia X
- 12 procentMicrosoft Lumia 950 XL
- 12.33 procentMicrosoft Lumia 550
- 13.26 procentMicrosoft Lumia 650