Camera
De Xperia Z Ultra is voorzien van een 8 megapixel-camera. Dat is in deze tijd aan de lage kant, maar de doorgewinterde lezer zal wel weten dat het aantal megapixel niet van doorslag moet zijn bij je aankoop. Het is heel moeilijk om te bepalen of de camera in een telefoon goed of slecht presteert als je alleen af moet gaan op de specificaties.
Het eindresultaat is namelijk veel meer afhankelijk van de grootte van minder goed meetbare zaken zoals de grootte van de beeldsensor, de kwaliteit en hoeveelheid van de lenzen en allerlei algoritmes die gehanteerd worden. Zo kan een smartphone met een 5 megapixel-camera aanzienlijk betere foto’s maken dan eentje met een 8 megapixel-camera, terwijl veel consumenten toch af zouden gaan op het aantal megapixels bij hun aankoop.
Wat bij de Xperia Z Ultra natuurlijk een grandioze aderlating is, is het gemis van een flitser. Dit betekent bij voorbaat al vrijwel zeker dat de smartphone in het donker geen goede foto’s zal nemen.
Foto’s
![]() |
![]() |
1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits
Met externe belichting kan ik niet zeggen dat de Xperia Z Ultra in onze test een erg goede foto neemt van de prikkers. De foto is vrij korrelig en de kleuren zijn wat flets. Ook mist er veel detail.
In het donker wordt de foto er natuurlijk niet veel beter op. De Xperia Z Ultra pikt nog aardig wat licht op, maar een echt goede foto wordt het natuurlijk toch niet.
![]() |
![]() |
![]() |
1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand
Als je de phablet in de sportmode zet, krijg je foto’s die aanzienlijk donkerder zijn dan normaal het geval zijn. De beweging wordt echter wel redelijk goed vastgelegd, maar andere aspecten van de foto worden er helaas wel minder op. De foto is niet alleen minder helder, maar ook vrij korrelig.
De foto van de stenen is aardig, er zijn veel verschillende kleuren zichtbaar en het detail is redelijk hoog. Ook deze foto had wel wat helderder mogen zijn. Voor de foto van de auto geldt ongeveer hetzelfde, de kleuren zijn aardig natuurlijk, maar het had iets helderder mogen zijn.
![]() |
![]() |
1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd
De foto van het gebouw is veel te donker en ook wat korrelig. In werkelijkheid was het een stuk lichter op het moet dat de foto werd genomen. Er zijn veel smartphones die in deze test het beeld te donker maken en daar is de Xperia Z Ultra helaas geen uitzondering op. De ingezoomde foto is als vanouds matig, de phablet beschikt ook niet over een optische zoomlens en je kunt dus net zo goed niet inzoomen.
Video’s
De maximale resolutie waarin de Xperia Z Ultra een video opneemt is Full HD en dat gebeurt met 30 beelden per seconde.
Bij de snelrijdende auto’s merk je dat ze wat vaag worden en stotterend door het beeld rijden. Ook is de stabilisatie niet heel goed en treedt de autofocus vaak in werking. Als laatste vind ik het geluid niet erg bijzonder.