5min Devices

Review: Nokia Lumia 625

Software en gebruikservaring

Algemeen


Zoals elke Nokia Lumia, beschikt de Nokia Lumia 625 over Windows Phone als besturingssysteem. Net zoals de Nokia Lumia 1020 en andere recente Nokia Lumia’s staat versie 8 (review) van het mobiele besturingssysteem op het toestel.

Behalve de standaardfuncties van Windows Phone, heeft Nokia nog een aantal eigen apps meegeleverd. Zo staan er standaard op het toestel navigatie-apps als HERE Drive, HERE Maps en HERE Transit. Een voordeel van deze navigatie-apps is dat het mogelijk is om de kaarten ook offline beschikbaar te maken, door eenmalig de kaart te downloaden. Hierdoor is het mogelijk om voordat je op vakantie gaat thuis via je WiFi-verbinding de kaarten die je nodig hebt te downloaden. Vervolgens kun je zonder internet te gebruiken navigeren in het buitenland. Doordat de kaarten op je telefoon opgeslagen worden, heb je ook het voordeel dat de kaarten sneller geladen kunnen worden dan wanneer dit via de 3G- of 4G-verbinding van het toestel moet.

Review: Nokia Lumia 625
Standaard wordt er met de Nokia Lumia 625 ook OneNote meegeleverd. Hier zou ik graag nog wat extra aandacht aan besteden. Dit programma vind ik namelijk in al zijn simpliciteit erg goed werken. In principe is het niet apart dat een telefoon standaard een app heeft waarmee je notities kunt maken, maar zo goed als bij deze app heb ik het nog niet meegemaakt.

Met de app is het namelijk mogelijk om kinderlijk eenvoudig korte teksten te schrijven, daar eventueel foto’s aan toe te voegen en er een checklist van te maken. Vooral dat laatste werkt fijn, waarbij ik me goed kan voorstellen dat er mensen zijn die deze app standaard gaan gebruiken voor het boodschappen doen. Je maakt gewoon één keer een standaardlijstje met boodschappen en vervolgens vink je het hokje af, elke keer dat je nieuwe boodschappen moet halen. Vervolgens vink je het kruisje weer aan als je het product weer hebt gekocht, enzovoorts.

Wat je precies van Windows Phone vindt blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Toch is het wel erg jammer dat veel van de apps die je downloadt, minder goed werken dan dezelfde apps voor Android en iOS. Daarnaast zijn er sowieso minder apps beschikbaar in de Windows Store.

Het toestel ligt fijn in je hand. Dit lijkt voornamelijk te komen door de gebolde achterkant. Ook is het toestel klein en dun genoeg om met één hand over op het scherm bij te kunnen.

Review: Nokia Lumia 625

Scherm


De Nokia Lumia 625 beschikt over een 4,7 inch IPS LCD-scherm. Het scherm kan een resolutie weergeven van 480 bij 800 pixels. Daarmee heeft het toestel een pixeldichtheid van 199 pixels. Dit is prima om Windows Phone weer te geven, al valt soms wel af dat de resolutie toch wel wat te laag is. Bij apps van derde partijen viel het me daarnaast ook wel erg op dat de kleuren die op het scherm weergegeven worden soms erg dof overkomen.

De kijkhoek van het scherm is wel goed. Vanuit zo’n beetje elke kijkhoek blijven de kleuren goed te onderscheiden. Het scherm weerkaatst wel erg veel licht, waardoor het bij zonnig weer moeilijk is om te zien wat er op het scherm gebeurt.

Het scherm van de Nokia Lumia 625 reageert overigens wel goed op je aanrakingen. Ook beschikt de telefoon over een functie die het mogelijk maakt om het toestel met handschoenen aan te besturen. Op zich is dit, zeker met de koude wintermaanden voor de deur, een erg handige functie.

Geluid


De speaker van de Lumia 625 zit aan de achterkant van het toestel, onderaan in het midden. Toch wordt het speakertje nauwelijks geblokkeerd als je het toestel op de achterzijde neerlegt. Dit komt doordat de achterzijde van het toestel gebold is.

De kwaliteit van het geluid via de speaker is niet erg goed. Wanneer je een mediabestand afspeelt, merk je duidelijk dat het geluid erg schel is en dat de lage tonen ook nauwelijks worden weergegeven. Wel kan de speaker een aardig volume genereren.

Wat opvalt is dat de headset die meegeleverd is prima geluid geeft. Wanneer je mediabestanden afspeelt via de meegeleverde headset komen de lage tonen goed tot hun recht. Ook verdwijnt het extreem felle geluid dat je krijgt bij het afspelen via het speakertje op de achterzijde van het toestel.

Accu


Het toestel heeft een 2.000 mAh batterij, de capaciteit is hiermee evengroot als die van de Lumia 920, 925 en de 1020. Het is jammer dat de batterij niet makkelijk vervangen kan worden, wat handig kan zijn wanneer deze na verloop van tijd minder lang meegaat.

Benchmark: Windows Phone: WP Bench – Accutest


In de accutest scoort de telefoon niet erg indrukwekkend. Bij normaal gebruik viel er weinig te klagen over het toestel. Toch functioneert de batterij prima, als het toestel volledig opgeladen is kun je er bij normaal gebruik namelijk het hele weekend mee doen. Dit is op zich een goede prestatie voor een toestel met een scherm van 4,7 inch.