4min Devices

Review: Nokia Lumia 625

Camera

Nokia heeft de Lumia 625 voorzien van een 5 megapixel-camera met LED-flitser aan de achterzijde en een VGA-camera aan de voorzijde. Video’s kunnen door de camera aan de achterzijde worden opgenomen in 1080p.

Review: Nokia Lumia 625
Het openen van de Camera-applicatie verloopt snel. Door een simpele druk op de knop onderaan de rechterzijde van het toestel wordt direct de camera gestart, zonder dat je eerst door het menu van de telefoon hoeft te scrollen om het icoon van de Camera-app te vinden.

In de Camera-applicatie vind je standaard een knop om te wisselen tussen de foto- en videomode, alsook een knop om van de camera aan de achterzijde naar de camera op de voorzijde te wisselen. Ook zijn er knoppen voor de flitser en om een andere Camera-applicatie te openen.

Deze andere Camera-applicaties bieden extra mogelijkheden voor de Nokia Lumia 625. Het is tevens mogelijk om applicaties van derden te downloaden, om zo nog meer speciale functies te gebruiken. Met de door Nokia meegeleverde applicaties is het bijvoorbeeld mogelijk om panoramafoto’s of korte filmpjes te maken, die daarna desgewenst nog te bewerken zijn.

Heb je de standaardapplicatie opgestart dan gaat ook het maken van foto’s erg snel. Dit is prettig als je geen zin hebt om een andere camera-applicatie op te starten, maar je toch een aantal foto’s snel achter elkaar wil maken.

Foto’s


Review: Nokia Lumia 625 Review: Nokia Lumia 625 Review: Nokia Lumia 625
1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits, 3: Zelfde, met flitser.

Bij de foto’s binnen valt op dat de kleuren een stuk beter zijn op het moment dat je de flitser gebruikt. Waar de kleuren bij de foto met externe belichting erg flets worden weergegeven, is dit een stuk beter bij de foto met de flitser.

Zonder flits of externe verlichting merk je duidelijk de beperkingen van het toestel. Op de foto is het net mogelijk om een aantal kleuren te onderscheiden, het is dus niet om over naar huis te schrijven. Ook zijn de foto’s allemaal net niet scherp. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de beperkingen van een camera van slechts 5 megapixels.

Review: Nokia Lumia 625 Review: Nokia Lumia 625 Review: Nokia Lumia 625
1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

Foto’s maken van bewegende objecten kan met een van de eerder genoemde meegeleverde camera-applicaties, maar om een eerlijke test te kunnen doen hebben wij ervoor gekozen om toch de normale camera-applicatie te gebruiken. Binnen deze applicatie vind je ook de sportmodus. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om bewegende zaken goed te fotograferen. Uit de foto blijkt wederom dat zonder flitser de kleuren erg flets zijn. De bewegende beelden zelf worden niet slecht weergegeven.

De fletse kleuren en beperkte scherpte zijn ook terug te vinden bij de foto van de stenen. Ook de omgeving om de auto heen mist de nodige kleuren.

Review: Nokia Lumia 625 Review: Nokia Lumia 625
1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

Bij de foto van de gebouwen op afstand lijkt de camera minder moeite te hebben met het fel weergeven van kleuren. Onder andere het oranje busje en de rode koplampen hebben een goed verzadigde kleur.

Wanneer we daarna echter gaan inzoomen op het gebouw op de achtergrond, blijken heel duidelijk de beperkingen de camera. Het gebouw ziet er wazig uit en boven de schuin aflopende donkere daken is zelfs een witte lijn te zien die daar in het echt niet is. Bewijs hiervan kun je vinden bij foto’s van andere camera’s.

Video’s


De Nokia Lumia 625 is in staat om video’s te maken in een 1080p-resolutie met 30 frames per seconde. Opvallend bij deze video’s is dat de kleur hierbij beter wordt weergegeven dan bij de foto’s. Het grote probleem waar de Nokia Lumia 625’s camera mee strijdt, lijkt dan ook de afstand te zijn. Op korte afstand heeft het toestel moeite om kleuren goed weer te geven, op grotere afstand lukt dat beter. Het lijkt dan ook voornamelijk een belichtingsprobleem te zijn.

Overigens heeft het toestel geen stabilisatorfunctie, waardoor je ieder schokje dat je maakt tijdens het filmen terugziet in de video.