Software en gebruikservaring
Algemeen
De Samsung Galaxy Note-producten blijven in mijn ogen toch een beetje een niche. Hoe goed de telefoons ook zijn, mij persoonlijk maak je er niet zo blij mee vanwege de schermgrootte en omvang van het apparaat. Het is vrijwel onmogelijk om de telefoon met één hand te bedienen. De standaardtoetsenborden, het ontgrendelpatroon en de rekenmachine bieden wel de mogelijkheid om op de linker- of rechterzijde van het scherm getoond te worden, wat het probleem al deels oplost.
Maar niet elk mens is hetzelfde, sommigen willen graag productief zijn op hun telefoon, twee apps tegelijk open kunnen hebben of veelvuldig foto’s en video’s bekijken. Dan is een groot scherm zoals dat van deze telefoon natuurlijk een zege. Een tablet blijft in mijn ogen beter, maar Samsung biedt wel een acceptabele middenweg.

Natuurlijk verdient Samsung ook credits voor het feit dat het scherm 0,2 inch groter is dan dat van de voorganger, terwijl de omvang van de telefoon niet is toegenomen. Dat is een prestatie die de Koreanen al eerder leverden met de Samsung Galaxy S4 en waarover ik zeker niet lichtzinnig denk. Ik ben een groot voorstander van het zoveel mogelijk wegwerken van de randen rondom het scherm en dat doet Samsung goed. De volgende stap moet echter wel zijn dat de knoppen onder het scherm verdwijnen en in de display worden geïntegreerd.
Samsung’s Android-skin: TouchWiz
De Galaxy Note 3 was bij lancering voorzien van de meest recente Android-versie, namelijk Android 4.3 Jelly Bean. Deze versie van Android was bij de aankondiging van de Galaxy Note 3 pas anderhalve maand beschikbaar en Samsung deed het wat dat betreft dus helemaal niet slecht. Inmiddels heeft Google echter Android 4.4 KitKat geïntroduceerd en loopt ook deze telefoon dus helaas alweer achter de feiten aan, maar het lijkt erop dat een update al binnenkort komt. Samsung is bezig met tests, maar een officieel statement is niet gemaakt.
Door een deal met Dropbox krijgt de kersverse eigenaar van de Samsung Galaxy Note 3 twee jaar lang de beschikking over 50GB opslagruimte in de cloud. Dat is natuurlijk een erg leuke extra.
Samsung voorziet Android uiteraard weer van de eigen skin, genaamd TouchWiz. De skin oogt steeds volwassener en rustiger, enkele jaren terug was het nog een hele blije en kleurige boel die erg onoverzichtelijk oogde.
De gebruiker heeft de mogelijkheid om zeven homescreens aan te maken. Standaard zijn er vijf homescreens en vier daarvan zijn door Samsung alvast tot de nok toe gevuld met widgets en snelkoppelingen. Het verschilt van persoon tot persoon wat je daarvan vindt, maar van mij hoeft Samsung de widgets niet zo op te dringen. Ik bepaal liever zelf wat ik er neerzet, als ik er wat neerzet.
![]() |
![]() |
![]() |
Het notificatiescherm kent geen grote verschillen ten opzichte van andere high-end smartphones van Samsung. Je kan er zaken als WiFi en GPS activeren, de helderheid van het scherm aanpassen en uiteraard notificaties inzien, welke je allen met één druk op de knop ook kunt wissen. Het multitaskscherm is voorzien van functies om het taakbeheer te openen, alsook een snelkoppeling naar Google Now en de mogelijkheid om in één klap alle actieve apps te sluiten.
Samsung voorziet smartphones met grote schermen van de mogelijkheid om twee applicaties tegelijkertijd weer te geven, waardoor de gebruiker in zekere zin kan multitasken. Deze Multiwindow-mogelijkheid werd geïntroduceerd met de Galaxy Note II, maar vinden we in de nieuwe Galaxy Note 3 natuurlijk ook terug, met wat extra mogelijkheden. Je kan nu bijvoorbeeld vrij eenvoudig een lap tekst of een afbeelding van de ene naar de andere app slepen.
![]() |
![]() |
![]() |
Van sommige applicaties kan je ook tweemaal een venster openen, bijvoorbeeld om twee chatgesprekken tegelijkertijd te voeren. Dit kan bij de standaard Browser, ChatOn, Hangouts, Internet, Mijn bestanden en YouTube. Bij Chrome kan het helaas niet, waarom niet is onduidelijk.
Het overzicht van applicaties heeft Samsung lekker opgeruimd, waardoor de boel een stuk overzichtelijker is geworden. Een deel van de applicaties -zoals die van Google en Samsung- is in mappen geplaatst. De gebruiker krijgt overigens alsnog een bootlading aan voorgeïnstalleerde applicaties voor de kiezen, welke je niet kan verwijderen. Ik testte de 32GB-versie van de Galaxy Note 3 en had uit de doos nog 25,6GB aan opslagruimte over. Meer is natuurlijk beter, maar dit is acceptabel.
Geluid
De Samsung Galaxy Note 3 beschikt over een mono-speaker. Gezien de grootte van het apparaat vind ik dat een ongelukkige keuze. Het lukt de concurrentie om in aanzienlijk kleinere telefoons wel stereospeakers te plaatsen, dan had dat hier ook wel tot de mogelijkheden moeten behoren.
Het geluid dat die ene speaker produceert klinkt een beetje blikkerig. Er mist veel detail en als je het volume opendraait worden de hoge tonen een beetje schel en is het geen plezier om naar je muziek te luisteren. De lage tonen zijn voor het grootste gedeelte afwezig.
Met de meegeleverde headset kan Samsung wel het een en ander compenseren. De headset past bij mij goed in de oren en het geluid is in dit geval een stuk voller. Op deze manier is het zeker geen straf om je Galaxy Note 3 ook als mediaspeler te gebruiken.

Scherm
Samsung heeft de Galaxy Note 3 voorzien van een scherm van 5,7 inch, wat 0,2 inch meer is dan bij de Galaxy Note II. De resolutie is daarnaast ook flink omhoog geschroefd, van 1280 bij 720 naar 1920 bij 1080 pixels, ofwel Full HD. Dat is voor de duurdere Android-telefoons ook de standaard vandaag de dag. Het scherm bevat met deze specificaties 386 pixels per inch en op papier is dat prima.
Als je het scherm vergelijkt met dat van andere toestellen, valt op dat de wittinten niet helder worden weergegeven, maar dat zwarttinten juist perfect donker zijn. Ook zijn de wat heldere kleuren vaak te verzadigd waardoor in sommige gevallen detail in het beeld verloren gaat. Dit soort verschillen zie je over het algemeen echter alleen als je de telefoon naast een andere legt om te vergelijken. Bij normaal gebruik zal je er echt geen erg in hebben.
Net als bij de Samsung Galaxy S4 spreken we hier over een scherm met floating touch waardoor de telefoon het waarneemt als je met je vinger vlak boven de display hangt. Aan de hand daarvan kan bijvoorbeeld een preview van een bestand worden weergegeven.
Het is onduidelijk wat voor protectie Samsung voor het scherm gebruikt, maar wat reflexiviteit betreft zit het daarmee in ieder geval wel goed. Ook met aardig wat tegenlicht is het scherm nog goed af te lezen.
Accu
Samsung voorziet in een accucapaciteit van 3.200 mAh. Voor de gemiddelde Android-smartphone is dit vrij veel, maar voor een telefoon met zo’n groot scherm is het geen overbodige luxe. Hoe groter het scherm, hoe hoger de energieconsumptie ligt, ook omdat er meer verlichting nodig is.
In AnTuTu weet de Galaxy Note 3 helaas geen potten te breken, zeker niet in vergelijking met de Galaxy Note II. Daardoor kunnen we concluderen dat deze telefoon je vooral bij het spelen van games al redelijk snel uitgeput zal raken. Bij normaal gebruik kan je echt wel een dag vooruit, maar verwacht er niet al te veel van.
Benchmark: Android: AnTuTu Tester
- 869 Asus Fonepad
- 831 LG Optimus L7 II
- 804 Sony Xperia J
- 774 Samsung Galaxy Mega 6.3
- 756 Samsung Galaxy Ace Plus (GT-S7500)
- 702 Samsung Galaxy Beam
- 663 Samsung Galaxy S III Mini
- 647 Samsung Galaxy S III
- 622 Samsung Galaxy Note II N7100
- 582 LG Optimus L5 II
- 578 Samsung Galaxy S4 mini
- 572 Acer Liquid E2
- 563 Sony Xperia Sola
- 555 Sony Xperia U
- 547 HTC One mini
- 536 Sony Xperia ZR
- 523 Sony Xperia SP
- 514 LG Optimus G Pro
- 503 Sony Xperia Z1
- 484 HTC One
- 483 LG Optimus G
- 471 Sony Xperia Z
- 467 Sony Xperia L
- 466 Huawei Ascend Mate
- 462 Wolfgang AT-AS-53N
- 442 LG G2
- 442 HTC Desire 500
- 440 HTC One X+
- 436 Sony Xperia T
- 436 Samsung Galaxy S4
- 434 Samsung Galaxy S4 Active
- 427 Samsung Galaxy S4 Zoom
- 417 Samsung Galaxy Note 3
- 407 Sony Xperia V
- 393 Sony Xperia Z Ultra
- 391 Huawei Ascend P6
- 365 Acer Liquid E1
- 362 Sony Xperia P
- 227 LG Optimus 4X HD
Ik heb een tweede test gedraaid waarbij gekeken is hoelang de accu meegaat als je een Full HD-video vanaf YouTube bekijkt. Dan weet de Galaxy Note 3 het toch zo’n 10 uur vol te houden op een enkele lading. Dat is acceptabel.